DSC04160Aναδημοσιεύουμε δύο επιστολές που δημοσιεύτηκαν στα Χανιώτικα Νέα και αποδεικνύουν πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζεται το θέμα των αδέσποτων ζώων από δύο διαφορετικούς ανθρώπους.Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συνεχώς δημοσιεύματα πολιτών που υποστηρίζουν την μια ή την άλλη άποψη και αυτό μόνο ως θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί γιατί αποδεικνύει ότι το θέμα βγαίνει από τη σφαίρα της αφάνειας και αρχίζει και απασχολεί.

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

» Αξιέπαινοι οι συμπολίτες που με τόση αγάπη και ενδιαφέρον φροντίζουν για τα ζώα και ιδίως τα αδέσποτα. Ετσι έπρεπε να δρούμε όλοι μας. Κάποιες φορές, όμως, υπερβολές δεν βοηθούν, όπως:

• Διαβάσαμε για κάποιον νόμο που καθορίζει στα κέντρα περίθαλψης να υπάρχει ένας κτηνίατρος ανά 50 σκυλιά. Θα έπρεπε δηλαδή, σύμφωνα με τον αριθμό που δίδουν, να διορισθούν άμεσα εννέα κτηνίατροι, αριθμός που μπορεί και στο Νοσοκομείο Χανίων να μην αντιστοιχούν γιατροί σε ασθενείς.

• Για την είσοδο των σκυλιών στον Δημοτικό Κήπο, πάρκα κ.λπ. και πάλι δεν νομίζω να είναι πολλοί εκείνοι που θα κρατούν μαζί φτυαράκι και σκουπάκι να μαζεύουν τα περιττώματα των σκυλιών, έστω και αν ανήκουν στην κλάση του… μισού κιλού ούτε να προσέχουν μήπως το σκυλί τους σηκώσει το… πίσω πόδι σε κάποιο δέντρο ή στύλο.

• Είναι απαράδεκτο κατά περιόδους να επιρρίπτεται συλλογική ευθύνη στους Χανιώτες και στα Χανιά και να τονίζεται πόσο δυσφημούμεθα στο εξωτερικό ή να ‘προκαλούνται’ επιστολές κ.λπ. Παντού υπάρχει η βαρβαρότητα και μην αναφέρουμε ‘πολιτισμένες’ χώρες όπου σφαγιάζονται κατά χιλιάδες για προσπόριση κέρδους φάλαινες, δελφίνια, ελέφαντες κ.λπ. κ.λπ. και όμως δεν επιχείρησε κανείς να δυσφημίσει αυτούς τους τόπους και τους ανθρώπους.

• Υπάρχουν προβλήματα ορισμένες φορές που δεν μας είπαν πώς θα τα αντιμετωπίσουμε ‘πολιτισμένα’. Οταν π.χ. υπάρχει σχεδόν ολονύκτιο γάβγισμα σκυλιού που δεν αφήνει ανθρώπους κάποιας ηλικίας ή ασθενείς να έχουν έναν ήσυχο ύπνο ή και κάποια άλλα.

• Οσο για τ’ αγρίμια του Δημοτικού Κήπου, φυσικά καλύτερα θα ήταν στον βιότοπό τους, αλλά ανά την υφήλιο διατηρούνται άγρια ζώα σε ζωολογικούς κήπους. Αυτό που χρήζει διαμαρτυρίας είναι γιατί διατηρείται η ανωνυμία των επώνυμων λαθροκυνηγών του αγριμιού και γιατί κουκουλώνονται υποθέσεις ή κάποιες φορές βγάζουν το αγρίμι – θήραμα για… κατσίκα.”

Α.ΠΛΥΜ.

ian1

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

“Με έκπληξη και αγανάκτηση διάβασα στο φύλλο σας της 21ης Αυγούστου 2012 το άρθρο «ζωοφιλία» του κου Α.ΠΛΥΜ .

Έκπληξη διότι διαπίστωσα ότι δυστυχώς υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που βλέπουν μονόπλευρα τις διάφορες καταστάσεις και αγανάκτηση διότι όταν δεν είναι κάποιος ενημερωμένος πάνω σε ένα θέμα καλό είναι να μην το σχολιάζει διότι θα εκτεθεί.

Στο άρθρο λοιπόν αναφέρεται ότι το να προβάλλονται καθημερινά οι εικόνες κακοποίησης ζώων είναι υπερβολή και δυσφημεί τον τόπο. Μα ποιος άραγε δυσφημεί τον τόπο; Αυτός που καταγγέλλει τα κακώς κείμενα ή αυτός που τα πράττει; Που πρέπει να εστιάσουμε τη δράση μας; Στο να μην κοινοποιούμε τα εγκλήματα ή στο να απομονώσουμε από την κοινωνία τους εγκληματίες. Αυτή η νοοτροπία του να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας , να είστε σίγουρος ότι οι ευαίσθητοι άνθρωποι δε θα την ακολουθήσουν . Επίσης καλό είναι να γνωρίζετε ότι αυτά που τελικά δημοσιεύονται είναι μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό από τα εγκλήματα που συμβαίνουν καθημερινά.

Άρα που είναι η υπερβολή;

Στο άλλο θέμα που αναφέρεται η επιστολή ότι εκεί που θα προσληφθούν εννέα κτηνίατροι θα μπορούσαν να προσληφθούν εννέα γιατροί στο Νοσοκομείο Χανίων ! Εκτός της απαράδεκτη σπισιστική συμπεριφορά που βάζει τον άνθρωπο υπεράνω των άλλων έμβιων όντων και είναι ακριβώς αυτή η συμπεριφορά που έχει οδηγήσει τον πλανήτη στην καταστροφή τόσα χρόνια , δε ζήτησε κανείς να προσληφθούν με κονδύλια του Νοσοκομείου(!) οι κτηνίατροι… Άλλο το ένα θέμα και άλλο το άλλο. Δεν καταλαβαίνω που σχετίζονται.

Πιστεύω ότι σε καμία περίπτωση για την σημερινή κατάσταση δεν ευθύνονται τα ζώα. Άνθρωποι ευθύνονται αλλά τελικά θέλουμε ζώα να την πληρώσουν. Αυτή τη λογική δεν την κατανοώ.

Όσο αναφορά σε άλλες χώρες (τη γνωστή σφαγή δελφινιών στη Δανία) ποιος σας είπε ότι δεν προβάλλονται αυτές οι πράξεις και για εκείνες τις χώρες και σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό; Γεμάτο το διαδίκτυο και τα μέσα με καταγγελίες για εκείνες τις περιπτώσεις.

Όσο αναφορά τα πάρκα δεν νοείται βάση του νόμου να απαγορεύονται τα ζώα. Ο νόμος είναι σαφής και δεν μπορούμε επιλεκτικά να τηρούμε τους νόμους του κράτους. Ανεύθυνοι ιδιοκτήτες σίγουρα υπάρχουν και γι αυτό η ομοσπονδία φιλοζωικών σωματείων ζήτησε να υπάρχουν πινακίδες που να υποχρεώνουν τους ιδιοκτήτες να φέρουν τα απαραίτητα για την περισυλλογή των κοπράνων. Δε ζήτησαν τίποτα παράξενο. Το αυτονόητο ζητούν.

ss

Φέτος δεν κλείσαμε μάτι 3 βραδιές μέσα στο καλοκαίρι από πάρτι τα οποία είχαν δυνατή μουσική μέχρι τις 5 ή και 6 το πρωί . Επίσης ξυπνάμε στη μέση της νύχτας από ανεγκέφαλους που κάνουν αγώνες δρόμου στο δημόσιο δρόμο, έχουν δυνατή μουσική που τρίζει κυριολεκτικά το σπίτι όταν περνούν αλλά και άλλες ηχητικές πηγές που προέρχονται από τον άνθρωπο… Στην επιστολή αναφέρονται μόνο τα γαυγίσματα σκύλων(!) Όλα τα άλλα δε σας ενοχλούν; Μήπως επειδή τα κάνουν άνθρωποι δε σας πειράζουν .Τα σκυλιά που φωνάζουν είναι συνήθως αδέσποτα.

Είναι οι άνθρωποι αυτοί , οι φιλόζωοι εθελοντές , που τους θεωρείτε υπερβολικούς , οι μοναδικοί που πασχίζουν να μειωθούν τα αδέσποτα τρέχοντας όλη μέρα και αντί για μια ηθική αμοιβή εισπράττουν κακία .Εσείς πως βοηθάτε να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων; Τέλος θα μου πείτε ότι πολλά από τα σκυλιά είναι ιδιόκτητα. Είπα και παραπάνω ότι υπάρχουν ανεύθυνοι ιδιοκτήτες, διότι ανεύθυνος είναι αυτός που δεν κλείνει μέσα στο σπίτι το ζώο τη νύχτα και το αφήνει να φωνάζει ενοχλώντας.”

 

Μανιτάκης Ιωάννης

Εκπαιδευτικός