Στον βωμό της ελκυστικής «είδησης», η πληροφορία αλλοιώνεται, διογκώνεται και εν τέλει μεταλλάσσεται σε …ιστορία επιστημονικής φαντασίας

Αφορμή του κειμένου αποτελεί άρθρο που δημοσιεύτηκε στο www.zarpa.gr με τίτλο “Χανιά | Ανεξέλεγκτη η κατάσταση | Αδέσποτα σκυλιά επιτέθηκαν σε παιδιά στη Σούδα” .

Το άρθρο συνοδευόταν από μια φωτογραφία που χρησιμοποιούν συνήθως οι παράνομοι διοργανωτές κυνομαχιών για να προσελκύσουν το “κοινό” τους.Πουθενά δεν αναφερόταν ότι πρόκειται για φωτογραφία αρχείου και ότι καμμία σχέση δεν είχε με το ζώο του περιστατικού που αναφέρουν.

Επειδή όμως μια εικόνα,χίλιες λέξεις,δεχτήκαμε πολλές καταγγελίες από θορυβημένους συμπολίτες μας,οι οποίοι θεώρησαν ότι πρόκειται για το ίδιο ζώο που κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα στη Σούδα σαν ένας άλλος serial killer και αποτελεί δημόσιο κίνδυνο.

Ανώνυμος αναγνώστης-σχολιαστής του άρθρου,προτείνει «ελαφρά τη καρδία» την λύση του απαγορευμένου φυτοφαρμάκου Λανέιτ,προσφιλές και αγαπητό μέσο δηλητηρίασης εκατοντάδων αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων που αρκετές φορές αποτέλεσε μέσο δηλητηρίασης μικρών παιδιών,ως «παράπλευρων απωλειών».

Ο σύλλογός μας είναι ενήμερος για το περιστατικό καθώς κλήθηκε στο σημείο και απομάκρυνε το ουδόλως επιθετικό,αλλά κακοποιημένο ζώο και το μετέφερε σε ασφαλές σημείο.

Κατανοούμε απόλυτα την ανησυχία των γονέων και λυπόμαστε για την περιπέτεια των δύο παιδιών αλλά διαφωνούμε κάθετα με τον τρόπο παρουσίασης του περιστατικού από το zarpa.gr γιατί έχει αποτέλεσμα τη ζωοφοβία,την καλλιέργεια κλίματος πανικού και μεγαλύτερης εχθρικής διάθεσης-από την ήδη υπάρχουσα-απέναντι στα ζώα και ειδικά τα αδέσποτα που βρίσκονται παντού εξαιτίας των αθρόων εγκαταλείψεων από συμπολίτες μας.

Η συμπεριφορά του συγκεκριμένου ζώου ήταν αποτέλεσμα άμυνας απέναντι στις συνεχείς κακοποιήσεις που υπέστη τις τελευταίες ημέρες και όχι αναίτιας επιθετικότητας.Παραθέτουμε και φωτογραφίες του ταλαιπωρημένου ζώου που δεν έχει καμμία σχέση με το ζώο του δημοσιεύματος.

SOUDA

                                             ο σκύλος στο σημείο που τον εγκατέλειψαν πριν μια εβδομάδα

Τα γεγονότα έχουν ως εξής:

Το Σάββατο ειδοποιηθήκαμε για την ύπαρξη ενός λυκόσκυλου στη Σούδα που είχε επιτεθεί και τραυμάτισε στο χέρι δύο παιδάκια.Μέλη του συλλόγου μας μετέβησαν στο σημείο,συναντήθηκαν με τον πατέρα του ενός παιδιού και περίοικους και ενημερώθηκαν για όσα είχαν συμβεί .

Επρόκειτο για ένα ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΟ σκύλο μεγάλης ηλικίας, το οποίο ο κηδεμόνας του εγκατέλειψε δένοντάς το σε κολώνα στην λεωφόρο Σούδας.
Για του λόγου το αληθές, δείτε τις φωτογραφίες και θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με αυτήν που δημοσιεύθηκε, τρομοκρατώντας και παραπλανώντας τους αναγνώστες της συγκεκριμένης ιστοσελίδας.

Κάποια στιγμή το έχασαν,κάποιος το έλυσε και περίοικοι είδαν την Παρασκευή το βράδυ,άγνωστο άνδρα να το ΚΑΚΟΠΟΙΕΙ, χτυπώντας το βάναυσα με σωλήνες.Το ζώο ούρλιαζε και φοβισμένο,κατέφυγε σε ένα πάρκο.

Μια παρέα παιδιών,θέλησε να παίξει με το σκυλάκι και άρχισαν να του τραβάνε την ουρά.Το ζώο αντέδρασε βίαια,γύρισε απότομα και προσπαθώντας να αμυνθεί τραυμάτισε στο χέρι το ένα παιδί και στη συνέχεια έφυγε τρομαγμένο και έκανε το ίδιο σε μια δεκαπεντάχρονη κοπέλα που περνούσε από το δρόμο.

Οι γονείς απευθύνθηκαν στην αστυνομία και στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ο οποίος με την σειρά του, παρόλο που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος, απευθύνθηκε στον σύλλογό μας, αναζητώντας λύση, καθώς ακόμα ο Δήμος Χανίων, παρόλες τις εκκλήσεις και τις πιέσεις μας, δεν έχει ετοιμάσει την κτηνιατρική κλινική, όπου κάθε ζώο που βρίσκεται στον δρόμο θα μπορούσε να εξεταστεί, να ελεγχθεί για ηλεκτρονική σήμανση, να φιλοξενηθεί προσωρινά.

Μέλη και των τριών φιλοζωικών συλλόγων βρέθηκαν εκεί καθώς με νομίζαμε ότι πρόκειται για ένα τρομακτικό ζώο.

Ο πατέρας του ενός παιδιού-φιλόζωος και ο ίδιος-με τη βοήθεια εκπαιδευτή είχε πιάσει και είχε δέσει το σκύλο.Όταν έφτασαν τα μέλη μας,είδαν ένα τρομαγμένο και αποπροσανατολισμένο ζώο,πολύ ήρεμο το οποίο φαινόταν να απολαμβάνει τα χάδια του πατέρα.Είχαν μαζευτεί και πολλά παιδάκια τα οποία επίσης χάιδευαν το ζώο και αυτό μπορούν να το βεβαιώσουν πολλοί μάρτυρες.

souda1

το ζώο μια μέρα πριν τα περιστατικά

Ο γεράκος φιλοξενείται,έχει νιώσει ασφάλεια και δεν έχει εκδηλώσει καμμία τάση επιθετικότητας

Αν έπρεπε να στραφούμε εναντίον κάποιου,αυτός θα έπρεπε να είναι πρωτίστως ο ανεύθυνος κηδεμόνας που εγκατέλειψε στο δρόμο ένα γερασμένο ζώο γιατί προφανώς δεν του χρησίμευε πια σαν φύλακας και μετά εναντίον αυτών που το κακοποίησαν και το τρομοκράτησαν και όχι να στοχοποιούμε τα ζώα,που εξακολουθούν να παραμένουν ο πιο εύκολος στόχος.

Ας αναρωτηθούμε για τις πράξεις μας και την παιδεία μας πριν γίνουμε δικαστές και επικριτές…

Το περιστατικό συνέβη εξαιτίας της ανθρώπινης ανευθυνότητας…

souda2

                                                                           το ζώο μετά τα περιστατικά

Στο μόνο που συμφωνούμε με το δημοσίευμα είναι ότι η δημοτική αρχή θα πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει σοβαρές αποφάσεις για τη διαχείριση των αδέσποτων που συνεχώς αυξάνονται.

Ο σύλλογος δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις αναρίθμητες καθημερινές κλήσεις για τραυματισμένα και κακοποιημένα ζώα εφόσον δεν υπάρχουν χρήματα,αρκετοί εθελοντές,χώροι φιλοξενίας και το κυριότερο-υποστήριξη από την Πολιτεία.

Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του…

Το ΔΣ του Φιλοζωικού συλλόγου Χανίων «η προστασία των ζώων»