pzsespfpoΟ νομοθέτης δεν εξαιρεί τους ιδιοκτήτες κυνηγόσκυλων από τις υποχρεώσεις, που έχουν απέναντι στα ζώα τους, τα οποία χρησιμοποιούν ως εργαλεία σε αυτό το «σπορ» και υπενθυμίζει τι ορίζει η νομοθεσία για την προστασία τους.

Έτσι με εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εκδόθηκε στις 14 Αυγούστου 2013 από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων και Εφαρμογών (Κ.Α.Φ.Ε.) υπενθυμίζεται στις Κεντρικές Διευθύνσεις Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και στην Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται βάσει του νόμου 4039/2012 σχετικά με τα κυνηγόσκυλα.

 

Αφορμή γι’ αυτή την εγκύκλιο στάθηκε η προσπάθεια που καταβάλλει η Π.Φ.Π.Ο. ώστε να τερματιστούν τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν και εις βάρος και αυτής της κατηγορίας σκύλων. Καθημερινά εντοπίζονται από σωματεία και ιδιώτες σκελετωμένα κυνηγόσκυλα εγκαταλειμμένα σε ερημικές τοποθεσία στην κυριολεξία στη μέση του πουθενά. Εντοπίζονται ζώα ράτσας (κατάλληλης για κυνήγι) με ή χωρίς τσιπ παρατημένα στη μοίρα τους μέχρι να έρθει το τέλος.

khn

Καθημερινά εντοπίζονται κυνηγόσκυλα που δεν είναι στειρωμένα και έτσι συμβάλλουν στην αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων. Η εγκύκλιος θυμίζει και τους κανόνες ευζωίας άρα και μεταφοράς των σκυλιών.

Αρμόδια όργανα επιβολής των προστίμων είναι φυσικά η Αστυνομία (αφού πλέον οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με τον νόμο 4172/2013 άρθρο 81 παρ. 5) και η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή.

Για παράδειγμα αν ο κυνηγός έχει το σκυλί του χωρίς τσιπ ή χωρίς εμβόλια κινδυνεύει με απώλεια της άδειας θήρας έως ότου συμμορφωθεί με αυτά που ορίζει η νομοθεσία.

Πηγή:| www.zoosos.gr