Pagkritia_MpompolakiΆρθρο του Δ.Μακριδάκη-εφημερίδα Χανιώτικα Νέα 8-3-13

ΜΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια, αλλά και ‘τσουχτερά’ πρόστιμα, που μπορεί να φτάνουν και τις 15.000 ευρώ, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, για τους παραβάτες των κανόνων ευζωίας των ζώων, όπως στην περίπτωση των ‘βαρελόσκυλων’, σύμφωνα με τροπολογία του νόμου 4039/2012, η οποία προωθείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο μεταξύ, έντονη είναι η αντίδραση του φιλοζωικού κινήματος για τα όσα προβλέπει η τροπολογία για τα ‘επιθετικά ζώα’, αφού, όπως επισημαίνουν οι φιλόζωοι, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεται το συγκεκριμένο πρόβλημα θα ανοίξει τον δρόμο για μαζική θανάτωση των αδέσποτων. Ειδικότερα, όπως επεσήμανε, μιλώντας στα ‘Χ.Ν.’, η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Νατάσα Μπομπολάκη, στην τροπολογία, η οποία αναμένεται να εξεταστεί από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για να έρθει μετά στην Ολομέλεια της Βουλής, αρκετές προτάσεις του φιλοζωικού κινήματος έγιναν αποδεκτές, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που προηγήθηκε, ωστόσο, εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις σε ό,τι αφορά το θέμα των ‘επιθετικών ζώων’.

Η κα Μπομπολάκη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έννοιες όπως «επιθετικό είναι το ζώο το οποίο επιτυγχάνει επιτυχή επίθεση» που υπάρχουν στην τροπολογία αφήνουν «παραθυράκια» που μπορούν να οδηγήσουν με μεγάλη ευκολία στη θανάτωση των αδέσποτων.

«Θα πρέπει να αποδεικνύεται η επίθεση από γνωμάτευση γιατρού του Δημοσίου και όχι από έναν ιδιώτη. Επίσης, ζητάμε να μπει η έννοια ‘κατ’ επανάληψη’, έτσι ώστε να δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία στο ζώο», τόνισε η κα Μπομπολάκη και πρόσθεσε ότι συγχρόνως στην τροπολογία εισάγεται η έννοια της «ανεπιτυχούς προσπάθειας επίθεσης» χωρίς να προβλέπεται καμία ασφαλιστική δικλίδα, με συνέπεια το οποιοδήποτε αδέσποτο ζώο να μπορεί να μπει στο ‘στόχαστρο’ του οποιουδήποτε το χαρακτηρίσει ως επιθετικό.

«Ολο το φιλοζωικό κίνημα είναι κατά αυτών των διατάξεων κι αυτό γιατί ο καθένας θα μπορεί να λέει με ευκολία ότι ‘προσπάθησε να μου επιτεθεί ένα ζώο’ κ.λπ.», σχολίασε η κα Μπομπολάκη και συμπλήρωσε ότι ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και με την προσέγγιση της έννοιας της «απειλητικότητας» που εισάγεται στην τροπολογία, η οποία, όπως τόνισε, είναι «πολύ γενική και απροσδιόριστη».

«Εμείς προτείνουμε στην περίπτωση που ένα ζώο επιτεθεί να του δώσουμε μία δεύτερη ευκαιρία και αν επιτεθεί ξανά, τότε ένας ειδικός -ο οποίος κατά το φιλοζωικό κίνημα μπορεί να είναι ένας εκπαιδευτής και όχι ένας κτηνίατρος- να γνωματεύει μετά από παρακολούθηση 10 – 15 ημερών για το αν το ζώο είναι επιθετικό. Στην περίπτωση που αποδειχθεί κάτι τέτοιο -και δεν το πάρουν τα φιλοζωικά σωματεία- μόνο τότε να πηγαίνει για ευθανασία ή αν αποφανθεί ότι δεν είναι επιθετικό, τότε να επιστρέφει το ζώο εκεί που ήταν, αφού στειρωθεί κ.λπ.», ανέφερε η κα Μπομπολάκη, ενώ πρόσθεσε ότι οι έννοιες της «απειλητικής στάσης» και της «μη επιτυχούς επίθεσης» δεν συναντώνται πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ

Συνεχίζοντας η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας αναφέρθηκε στις θετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στην τροπολογία που, μεταξύ άλλων, σημείωσε τα εξής:

• Στην επαναφορά της Αστυνομίας ως Αρχής ελέγχου και πιστοποίησης κάποιας παραβατικής συμπεριφοράς κατά των ζώων και την πρόβλεψη της σχετικής αρμοδιότητας και στο Λιμενικό.

• Την απαγόρευση εισαγωγής, εκτροφής και αναπαραγωγής ακρωτηριασμένων ζώων (πιτ μπουλ και ντόπερμαν κ.ά.).

• Τη μετατροπή σε ποινικό αδίκημα της μη τήρησης των κανόνων ευζωίας που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Στις περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα ‘βαρελόσκυλα’, τα ζώα που είναι παραμελημένα κ.ά. Μάλιστα, όπως τόνισε η κα Μπομπολάκη, οι παραβάτες σε αυτές τις περιπτώσεις θα αντιμετωπίζουν πέρα από διοικητικά πρόστιμα, ποινές φυλάκισης από 1 έως 5 χρόνια, αλλά και υψηλά χρηματικά πρόστιμα από 5.000 έως 15.000 ευρώ.

bxn

‘ΣΤΟΠ’ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Καταλήγοντας η κα Μπομπολάκη επεσήμανε ότι η τροπολογία, παρότι προβλέπει ορισμένες θετικές διατάξεις για το θέμα των αδέσποτων, με κυρίαρχο τις υψηλές ποινές που για τις κακοποιήσεις, ωστόσο, χαρακτηρίζεται από ατολμία και σε καμία περίπτωση δεν θέτει τις βάσεις για να λυθεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων σε βάθος χρόνου.

Συγκεκριμένα, η κα Μπομπολάκη, σημείωσε ότι για να χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να σταματήσουν τουλάχιστον 5 χρόνια οι αθρόες εισαγωγές νέων ζώων από τις Βαλκανικές χώρες, κυρίως Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία.

Η κα Μπομπολάκη υπογράμμισε σχετικά ότι από τις χώρες αυτές κάθε χρόνο εισάγονται στην Ελλάδα περίπου 30 – 35.000 νέα ζώα, εκ των οποίων πάνω από το 50% καταλήγουν στον δρόμο λόγω της έλλειψης φιλοζωικής κουλτούρας.

Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει να καταργηθεί η πώληση ζώων από τα καταστήματα pet – shop, αλλά και να περιοριστεί ο αριθμός των ζώων που παράγουν οι νόμιμοι Ελληνες εκτροφείς. «Αν δεν γίνουν αυτά, όσα μερεμέτια κι αν κάνουμε στους νόμους, τότε το πρόβλημα των αδέσποτων θα διαιωνίζεται», επεσήμανε καταλήγοντας η κα Μπομπολάκη.

Κατεβάστε το άρθρο σε μορφή pdf