Οι θέσεις της ΠΦΠΟ σχετικά με τις τροπολογίες προς ψήφιση που κατατέθηκαν στη Βουλή όπως εκφράστηκαν στους βουλευτές με την ακόλουθη επιστολή της:
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ, ΟΤΙ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ
ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΤΑ
1. Κοπή αυτιών και ουρών
Με αγανάκτηση και θλίψη γι αυτό που περιμένει τα ζώα, πληροφορηθήκαμε την τοποθέτηση του εισηγητή της Ν.Δ. κ. Κόλλια σε σχέση με τους ακρωτηριασμούς των ουρών των κουταβιών. Στο διαδίκτυο βοά η κατακραυγή στην άποψη, ότι δήθεν τα κουτάβια που ακρωτηριάζονται δεν πονούν, και οι πάντες έχουν αγανακτήσει, ήδη δε έχει αποσταλεί
διαμαρτυρία μέχρι και στον πρωθυπουργό.
Η άγνοια και η συνειδητή παραπληροφόρηση από κυκλώματα κερδοσκοπίας από τα ζώα είναι κάκιστος σύμβουλος
Διαβάστε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα από την κτηνίατρο Dr. Karen Becker που έχει γράψει πολλά βιβλία, έχει ιδρύσει το Therapaw Rehabilitation & Pain Management Clinic στο Ιλινόις και είναι μέλος σε 11 επαγγελματικές οργανώσεις, όπως και στην Διεθνή Κτηνιατρική Ακαδημία
Διαχείρισης Πόνου
“Η κοπή της ουράς αποτελεί ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ της ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ
μεταξύ του οσφυϊκού σπόνδυλου.
Το να κόψεις μέσα από όλο αυτό το τεράστιο δίκτυο νεύρων είναι απίστευτα ΕΠΩΔΥΝΟ και μπορεί να οδηγήσει ΣΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ (phantom pain) σε μερικά ζώα.
Οι λοβοί των αυτιών (τα πτερύγια, κοινώς τα αυτιά, εξωτερικά) είναι απίστευτα αγγειώδη. Η παροχή αίματος στα αυτιά είναι τεράστια και αν έχετε δει ποτέ το ΠΟΤΑΜΙ ΑΙΜΑΤΟΣ που συνοδεύεται από κόψιμο αυτιού δεν θα το ξεχάσετε ποτέ στη ζωή σας.
ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΖΩΑ ΑΡΚΕΤΟ ΠΑΥΣΙΠΟΝΟ κάτι που κάνει τελικά αυτές τις περιοχές στο σώμα τους (ουρά, αυτιά) ιδιαίτερα ευαίσθητα
σε κάθε άγγιγμα.
Τα κουτάβια περνάνε από πολύ σημαντικά στάδια ανάπτυξης της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων τους 4 πρώτους μήνες της ζωής τους, ακριβώς όταν γίνονται αυτά τα χειρουργεία. Πιστεύω ότι το να τα υποβάλλεις σε επώδυνες αμφιλεγόμενες διαδικασίες αυξάνει τα προβλήματα φοβίας και άγχους τους.
Τα Μποξερ, τα Ντόμπερμαν και όλα τα σκυλιά βασίζονται σε μη λεκτική επικοινωνία: οπτική επαφή, θέση κεφαλιού, θέση αυτιών, στάση σώματος και θέση ουράς είναι ΚΡΙΣΙΜΑ για τα σκυλιά όταν επικοινωνούν φυσιολογικά και αποτελεσματικά.
ΟΤΑΝ ΚΟΒΟΥΜΕ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΟΥΣ αλλάζουμε το πώς μπορούν να στέλνουν μηνύματα
και ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΗ ΘΕΣΗ.”
Η κτηνίατρος καταλήγει:
Αν θέλετε να κόψετε την ουρά ή τα αυτιά του σκύλους σας θα πρέπει να ξέρετε ότι ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΤΕ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΟΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΖΩΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΣΑΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΤΙ ΕΙΝΑΙ «ΟΜΟΡΦΙΑ».
Οι περισσότεροι φορείς καταρρίπτουν τον μύθο ότι δήθεν τα πολύ μικρά κουτάβια δεν πονούν όταν ακρωτηριάζονται και τέσσερις επιστημονικές μελέτες που καταρρίπτουν τον άλλο μύθο, ότι δήθεν τα μη ακρωτηριασμένα κυνηγόσκυλα τραυματίζονται πιο συχνά από τα ήδη ακρωτηριασμένα.
Σας πληροφορούμε και δυστυχώς είναι η πάσα αλήθεια ότι πλείστες όσες φορές οι ουρές ακρωτηριάζονται με λάστιχο, ψαλίδια, κλαδευτήρια, σκυλονυκχοκόφτες και βέβαια χωρίς νάρκωση, για λόγους οικονομίας αφού η κοπή στον κτηνίατρο είναι ακριβή καθότι εξαιρετικά δύσκολη επέμβαση.
Πρόκειται ξεκάθαρα για κακοποίηση και απίστευτο πόνο. Δεν μπορείτε να παραβλέψετε το γεγονός ότι σφίγγοντας με το λαστιχάκι την ουρά ώστε να σταματήσει η κυκλοφορία του αίματος, να σαπίσει και να πέσει, η σαπίλα συχνά περνάει μέσω των κυττάρων στο σώμα του κουταβιού, προκαλεί γάγγραινα και σκοτώνει το κουτάβι.
Αλλά Υπολογίστε ότι εκτός από τον επιστημονικά αποδεδειγμένο πόνο και το ότι είναι παλαιολιθική άποψη και ενάντια στην ψηφισμένη από τη χώρα μας και χωρίς να κρατηθούν επιφυλάξεις Ευρωπαϊκή Σύμβαση προστασίας των ζώων (νόμος 2017/1992) και ενάντια στη Γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγινε δεκτή από τον Υπουργό, τα οποία
υποχρεούστε να σεβαστείτε.
2. Ερασιτεχνες εκτροφείς
Ο εισηγητής της Ν.Δ. ως ειδικός επίσης αποφάσισε ότι η εκτροφή ζώων πρέπει να γίνεται μόνο σε εγκαταστάσεις (δηλαδή μόνο από επαγγελματίες εκτροφείς) απαξιώνοντας έτσι τον παγκόσμιο θεσμό του ερασιτέχνη εκτροφέα και οδηγώντας τους ερασιτέχνες εκτροφείς στην παρανομία και στην απώλεια εκατομμυρίων ευρώ.
Σε όλη την Ευρώπη και σε όλον τον πλανήτη, υπάρχει ο θεσμός του νόμιμου ερασιτέχνη εκτροφέα κυρίως για μικρόσωμα ζώα και έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι η ποιοτικότερη εκτροφή σκύλων (οι σκύλοι τους ζουν μαζί τους σαν σύντροφοι τους, μέσα στο σπίτι τους, σαν μέλη της οικογένειάς τους) πραγματοποιείται από τους νόμιμους ερασιτέχνες εκτροφείς στην οικία τους, και όχι από επαγγελματίες μέσα σε κλουβιά.
Η Ομοσπονδία μας ζητά να εφαρμοστεί το άρθρο ως έχει σήμερα (δηλαδή άδεια εκτροφής από τον 1ο εκτρεφόμενο σκύλο ή γάτα) και να εναρμονιστούμε με το παγκόσμιο γίγνεσθαι, δίνοντας το δικαίωμα στους ερασιτέχνες εκτροφείς να είναι νόμιμοι μέσω της ερασιτεχνικής άδειας εκτροφής.
Το ότι θα πρέπει να υπάρχει άδεια εκτροφής αν κάποιος σκοπεύει να ζευγαρώσει έστω και ένα μόνο θηλυκό σκύλο ή γάτα είναι ολόσωστο, γιατί όποιος “παράγει” κουτάβια ή γατάκια θα πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι αυτά δόθηκαν σε νέους ιδιοκτήτες, με ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο και σε καμία περίπτωση δεν πετάχτηκαν στον δρόμο. Αυτό δε αποδεικνύεται μέσω της υποχρέωσης από τον εκτροφέα και για κάθε κουτάβι του, της ύπαρξης υπογεγραμμένου και συμπληρωμένου με τα στοιχεία του νέου ιδιοκτήτη εντύπου του παραρτήματος 5 «υπόδειγμα δήλωσης αγοράς ζώου» όπως προβλέπεται από το νόμο 4039/2012.
Δεν είναι λογικό το να υπάρχει άδεια εκτροφής για όταν εκτρέφονται πάνω από δύο θηλυκοί σκύλοι, δηλαδή στην τρίτη κατά σειρά γέννα να βγαίνει άδεια και να μην γνωρίζουμε τι απέγιναν τα κουτάβια των προηγουμένων δύο γεννών…(όπως ισχύει μέχρι σήμερα, και έχουμε σαν αποτέλεσμα
αμέτρητα αδέσποτα).
Όμως και εκτός από αυτό, είναι πολύ εύκολο κάποιος να ισχυριστεί ότι πραγματοποίησε μόνο δύο γέννες αυτός ο ίδιος (άρα δεν υποχρεούται σε άδεια) και δύο γέννες ο σύζυγος, και δύο γέννες η κόρη του και δύο γέννες ο γιός του κλπ… και άρα να μην μπορεί να υπάρξει κανενός είδους έλεγχος και τελικά κανείς να μην ζητήσει να βγάλει άδεια εκτροφέα και να αγνοείται πλέον η τύχη χιλιάδων κουταβιών που γεννιούνται σε όλη την Ελλάδα καθ
όλη τη διάρκεια κάθε έτους.
3. ” Ο εκπαιδευτικός” χαρακτήρας παραστάσεων με ζώα ή αλλιώς Τσίρκο με δελφίνια κοκ
Οι εγκαταστάσεις των ζωολογικών κήπων αδυνατούν εκ φύσεως να προσομοιάσουν το φυσικό περιβάλλον των ζώων, με αποτέλεσμα αυτά να βασανίζονται και να πεθαίνουν πρόωρα. Η αιχμαλωσία οποιουδήποτε ζώου, εκτός των άλλων, το στερεί από τη φυσική και κοινωνική του ζωή και από τα διαρκή ερεθίσματα που είναι απαραίτητα για τη διαβίωση και την
εξέλιξή του.
Καμία παράσταση που εξαναγκάζει ζώα να εκτελούν αφύσικες συμπεριφορές κατ’ εντολήν των εκπαιδευτών τους δεν μπορεί να είναι εκπαιδευτική• ούτε έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο, ούτε και μπορεί να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα διατήρησης της άγριας ζωής. Αντιθέτως, τέτοιες παραστάσεις σε συνθήκες αιχμαλωσίας προβάλλουν και προωθούν την υποταγή της άγριας ζωής στις ανθρωποκεντρικές ανάγκες του δικού μας είδους.
Για παράδειγμα, δεν μπορεί να αποκαλείται «εκπαιδευτική» μία παράσταση με δελφίνια, όταν εξαναγκάζει αυτά τα θαλάσσια ζώα, που γεννήθηκαν με τη φυσιολογική δυνατότητα να διασχίζουν πελάγη και ωκεανούς, να εκτελούν τις οποιεσδήποτε εντολές προς εντυπωσιασμό του κοινού, εγκλωβισμένα μέσα σε μια δεξαμενή.
Τα δελφίνια είναι άγρια ζώα, ιδιαιτέρως χαρισματικά, με εξαιρετικά υψηλό επίπεδο νοημοσύνης, πλασμένα για να ζούν κολυμπώντας δεκάδες χιλιόμετρα κάθε μέρα, που αναπτύσσουν ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς, επικοινωνούν μεταξύ τους με πολυσύνθετες γλώσσες αλλά και διαλέκτους, και αναγνωρίζονται ως οντότητες εξαιρετικά εξελιγμένες όχι μόνον από φυσιολογική άποψη αλλά και από ψυχοδιανοητική.
Το άγχος (που είναι πλέον γνωστό ότι στα δελφινάρια δεν μπορει να αντιμετωπιστεί χωρίς φάρμακα) και η στερεοτυπική συμπεριφορά είναι συνηθέστατες παθολογικές καταστάσεις για τα κητώδη που βρίσκονται σε αιχμαλωσία, ενώ τα δελφινάρια δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ικανοποιήσουν ούτε κατά προσέγγιση τις κατά φύσιν ανάγκες που ορίζει το είδος του καθενός από αυτά.
http://www.wdcs.org/submissions_bin/Eu_Dolphinaria_Report.pdf
Οι αντιδράσεις εναντίον των δελφιναρίων σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχώς αυξάνονται, οι ιδιοκτήτες ζωολογικών κήπων και θαλασσίων πάρκων, βλέποντας το κοινό να ενημερώνεται και να ευαισθητοποιείται όλο και περισσότερο για τη φύση και την άγρια ζωή, προσπαθούν απεγνωσμένα και ανεπιτυχώς να μάς πείσουν ότι συμβάλλουν στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο την εκμετάλλευση των ζώων και παρουσιάζοντας την αιχμαλωσία ως αναγκαία για την διατήρηση των ειδών.
Στη Γερμανία τα δελφινάρια κλείνουν το ένα κατόπιν του άλλου, η Ελβετία απαγόρευσε την εισαγωγή νέων κητωδών, ενώ στη μακρινή Ινδία, πολύ πρόσφατα απαγόρευσαν τα δελφινάρια, καθώς έκριναν ότι οι παραστάσεις κητωδών αποτελούν κακοποίηση των ζώων αυτών και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία αλλά και την ίδια τους την επιβίωση, αφού τέτοιες εγκαταστάσεις συνδέονται με υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας.
Κύριοι Βουλευτές,
Ελπίζουμε οτι θα αντιληφθείτε την πραγματικότητα και θα ψηφίσετε το σωστό, δίκαιο, επιστημονικά τεκμηριωμένο και νόμιμο στην τελική σας τοποθέτηση και κυρίως οτι θα αντιληφθείτε το μεγάλο έγκλημα που πρόκειται να συντελεστεί κατά των ζώων.
Ψηφίζετε νόμο για την προστασία τους και όχι για τα οικονομικά συμφέροντα διαφόρων κυκλωμάτων γύρω από τα ζώα.
Με εκτίμηση,
Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ( 50 σωματεία) &
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Ζωοφιλικών Σωματείων
Η Πρόεδρος Η Αντιπρόεδρος Η Γραμματέας
Αναστασία Μπομπολάκη Μαρίζα Χριστοδούλου Μαρία Χουστουλάκη
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.