univΓια ακόμα μια φορά οι δειλοί,απάνθρωποι “συνάνθρωποί” μας αποφάσισαν να λύσουν το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας χρησιμοποιώντας την προσφιλή τους μέθοδο:τη φόλα.Θύματα αυτή τη φορά τα ζώα που διαβιούσαν στ Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου.Όπως αναφέρει με επιστολή της στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (την οποία κοινοποιεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς και στον Τύπο) η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή και η Πανελλαδική φιλοζωική ομοσπονδία  :

“Με προσοχή στο διαδίκτυο και αλλού είδαμε ξανά να δηλητηριάζονται μαζικά δεκάδες ζώα στον χώρο του Πανεπιστημίου.

Τα ζώα είναι τα τελευταία που φέρουν ευθύνη . είναι ”η σύγχρονη πανίδα των πόλεων, και υπάρχουν γιατί εμείς τα δημιουργήσαμε.”

Τα ζώα χωρίς κηδεμόνα δεν είναι οι θύτες είναι τα θύματα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και τα μέλη των 110 σωματείων που εκπροσωπούνται από την Συντονιστική Επιτροπή αισθάνονται απέχθεια για το έγκλημα που συντελέστηκε στον αύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Ηρακλείου. Με απάνθρωπο και παράνομο τρόπο δηλητηριάστηκαν δεκάδες σκυλιά, τα οποία βρήκαν μαρτυρικό θάνατο σε ένα χώρο που κατά τα άλλα αποτελεί άσυλο για ιδέες, απόψεις, αναζητήσεις, ένα χώρο στον οποίο ο άνθρωπος μαθαίνει, μεταξύ άλλων, το σεβασμό της διαφορετικότητας και την προάσπιση των δικαιωμάτων των αδυνάτων.

Με την ειδεχθή δολοφονία των σκύλων στο Πανεπιστήμιο Ηρακλείου αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμα για να θεωρηθεί πολιτισμένη χώρα.

Το πλέον απαράδεκτο και απελπιστικό είναι πως ενώ υπάρχουν νόμοι για την προστασία των ζώων στην Ελλάδα, πως ενώ ορίζονται υπεύθυνοι για την εφαρμογή του, στην ουσία παραμένουν ανεφάρμοστοι διότι κανείς δεν έχει διάθεση να τους θέσει σε ισχύ. Έτσι οι περισσότεροι δήμοι του νησιού δεν φροντίζουν για την ευζωία των αδέσποτων, δεν ενημερώνουν τους δημότες για τις υποχρεώσεις που έχουν ως ιδιοκτήτες ζώων και δεν λειτουργούν κανένα πρόγραμμα για την προώθηση της ζωοφιλίας. Ομοίως οι κατά τόπους αστυνομικές αρχές κινούνται μόνο κατόπιν πιέσεως από εθελοντικά σωματεία ενώ οι ελάχιστες υποθέσεις που εκδικάζονται φτάνουν στις αίθουσες των δικαστηρίων μετά από τόσο διάστημα, ώστε το περί δικαίου αίσθημα έχει πλέον σβήσει προ πολλού.

Θέλομε στο σημείο αυτό να προτρέψαμε την έντονη κινητοποίηση σας λαμβάνοντας μέτρα (ΕΔΕ) & καταδεικνύοντας το εύρος του προβλήματος, από την πλευρά του Πανεπιστημίου.

Ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας ώστε να υπάρξει εγρήγορση από τους υπευθύνους για να πάψει το κατάπτυστο και ανήκουστο για την υπόλοιπη Ευρώπη φαινόμενο της «φόλας» να σκοτώνει ανυπεράσπιστα ζώα και δυσφημεί τη χώρα μας.

Αναμένομε συνεχή έλεγχο και επαγρύπνηση για το συγκεκριμένο θέμα ,σε ένα χώρο που αποτελεί πρότυπο για τον πολιτισμό & την ιστορία του τόπου μας.

Επισυνάπτονται φωτογραφίες των δηλητηριασμένων ζώων.”

Για την ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

& ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Μαρία Χουστουλακη

ΜΚΟ ΖΩΦΟΡΟΣ Ηράκλειο Κρήτης