MATIA_48του Δημήτρη Κ.Τυραιδή,συγγραφέα-ποιητή.

Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη ποσότητα μελάνης έχει καταναλωθεί από τότε που την ανακάλυψε ο άνθρωπος, γράφοντας από τη μιαν άκρη του πλανήτη μας έως την άλλη και σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, για τη μη κακοποίηση και την εγκατάλειψη ζώων από τους ιδιοκτήτες τους και όχι μόνο.

Δυστυχώς όμως, το ποθητό αποτέλεσμα-τουλάχιστον στην πατρίδα μας- μέχρι σήμερα,με τα ευνοϊκότερα κριτήρια, είναι απογοητευτικό.

Έχουμε δώσει το δικαίωμα σε λαούς που επισκέπτονται τη χώρα μας, να τη δυσφημίζουν,προβάλλοντας διάφορες βιντεοσκοπήσεις και φωτογραφίες στις τηλεοράσεις τους, τραβηγμένες δυστυχώς σε χώρους ιδίως της υπαίθρου, που είναι εγκαταλελειμμένα και κακοποιημένα ζώα, ιδίως σκυλιά. Σε κείνους τους λαούς, αγαπητοί μου αναγνώστες, που όταν οι δικοί μας πρόγονοι έχτιζαν παρθενώνες, οι δικοί τους είχαν για κατοικίες τους τα δέντρα και τις σπηλιές…

Τέλος πάντων.

Κι ερωτώ:

τι είναι εκείνο που δεν γράφτηκε και πρέπει να γραφεί, ώστε να συγκινήσει τους βάρβαρους ιδιοκτήτες των ταλαίπωρων αυτών ζώων, να τους φερθούν κάπως καλύτερα; Σε τι φταίνε τα κακόμοιρα αυτά ζώα και τους φέρονται με τέτοια βαρβαρότητα ορισμένοι, που πολλές φορές αγγίζει τα όρια της κτηνωδίας;

Αλήθεια, τίποτα δεν τους συγκινεί αυτούς;

Εγώ πιστεύω ότι αυτοί οι «άνθρωποι» που βασανίζουν ανυπεράσπιστα ζώα κι άλλες φορές το έχω γράψει αυτό, δεν είναι στα καλά τους.

Πρέπει οπωσδήποτε να τους εξετάσει ψυχίατρος. Δεν είναι φυσιολογικό, παίρνοντας στο σπίτι σου ένα ζώο, αντί να το φροντίζεις, να το τυραννάς, να το βασανίζεις και να το αφήνεις διψασμένο και νηστικό. Όπως δεν είναι φυσιολογικό, πιστεύω, να παίρνεις ένα σκυλάκι στο σπίτι σου, γιατί έτσι το απαιτεί ο εγγονός και μετά από λίγο χρονικό διάστημα,εφόσον το βαρέθηκες, να το εγκαταλείπεις στην ύπαιθρο.

Τέτοιου είδους πράξεις αποδεικνύουν ότι είσαι άρρωστος και χρειάζεσαι τη βοήθεια του γιατρού. Δεν είναι ανθρώπινη η συμπεριφορά αυτή, να παίρνεις ένα σκύλο και να τον δένεις σε κάποιο αγρόκτημα εκτεθειμένο στα ανελέητα φυσικά φαινόμενα, τοποθετώντας πλάι του ένα σιδερένιο βαρέλι, έχοντας την εντύπωση ότι του έχεις εξασφαλίσει κατοικία.

Ε,αυτό, «κύριοι», δεν είναι πράξη σοβαρού ανθρώπου, απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα. Πρέπει να γνωρίζεις, «κύριε», όταν αποφασίζεις να πάρεις ένα κατοικίδιο ζώο στο σπίτι σου, για τον άλφα ή βήτα λόγο, ότι αναλαμβάνεις σοβαρές υποχρεώσεις. Πρέπει να λάβεις υπόψιν σου ότι το ζώο που εσύ επιλέγεις να πάρεις στην κατοικία σου, έχει κι εκείνο ψυχή. Δεν είναι άψυχο αντικείμενο που το κουρδίζεις και διασκεδάζεις με δαύτο. Θέλει νερό, θέλει στοργή, θέλει τροφή, ιατρική παρακολούθηση, ζεστή και καθαρή γωνιά… Χρειάζεται τόση φροντίδα, όση χρειάζεται και το παιδί σου ή ο εγγονός σου.

synyp

Τώρα, αν δεν μπορείς να του προσφέρεις τα όσα αναφέραμε πιο πάνω, που δικαιούται να τα έχει, μην το πάρεις. Επίσης, δεν μπορεί γιατί έχασες εσύ στο χρηματιστήριο ή γιατί τσακώθηκες με τη γυναίκα σου ή γιατί δεν πέρασε ο γιος σου στο πανεπιστήμιο και μύρια άλλα γιατί σου, να ξεσπάς πάνω στο κατοικίδιό σου.

Αν το κάνεις αυτό, «κύριε», επαναλαμβάνω ότι είσαι ψυχικά άρρωστος.

Όμως κι εσύ, συνάνθρωπε, που δεν τα συμπαθείς τα τετράποδα, δεν έχεις το δικαίωμα να τους φέρεσαι με βάρβαρο τρόπο. Δεν τα θέλεις; Με γεια σου, με χαρά σου… μην τα πάρεις στο σπίτι σου. Μην τους δίνεις όμως περισσότερο πόνο, εφόσον δεν μπορείς να τους δώσεις λίγα ψίχουλα στοργής. Αν κι εσύ τους φέρεσαι με απάνθρωπο τρόπο, δεν απαλλάσσεσαι των ευθυνών σου. Αν είσαι άνθρωπος υγιής, όπου κι αν τα συναντάς, αγνόησέ τα, αν δεν τα θέλεις. Μην τα πληγώνεις όμως περισσότερο. Δεν το έχεις το δικαίωμα αυτό.

Είναι αλήθεια, πολύ λυπηρό αυτό που συμβαίνει στην πόλη μας, όσον αφορά τα αδέσποτα ζώα, προπάντων το σκύλο.

Ε, δεν φταίει το κράτος για την απαράδεκτη εικόνα που τα αδέσποτα σκυλιά και τα γατιά παρουσιάζουν,ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες στις παραλίες μας και όχι μόνο…

Εμείς φταίμε γι’αυτό. Το κράτος φταίει γιατί μας αφήνει ατιμώρητους όσους προκαλούμε αυτήν την εικόνα.

amperia1images

 

 

 

 

 

 

Πιστεύω ότι υπάρχουν τρόποι να μας συνεφέρουν και να μας καθοδηγήσουν στο σωστό δρόμο. Βέβαια, δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος που μπορώ να εκφέρω γνώμη για το τι πρέπει να πράξει το κράτος, αυτό είναι αρμοδιότητα άλλων π.χ. της δημοτικής αρχής.

Εκείνο που λέω εγώ για την ομαλή αποκατάσταση του απαράδεκτου αυτού φαινομένου σε βάθος χρόνου, είναι η σωστή παιδαγώγηση των παιδιών μας. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπάνε τα ζώα κι ότι έχουν κι εκείνα ψυχή.

Τελειώνοντας, ήθελα να απευθυνθώ και σε όλους εμάς τους ζωόφιλους-γιατί κι εγώ ένας απ’ αυτούς είμαι- ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να ενοχλούμε τους γύρω μας με τα κατοικίδια ζώα μας. Δεν μπορεί και είναι αγένεια εκ μέρους μας, να σηκωνόμαστε το πρωί και ν’ ανοίγουμε την πόρτα της οικίας μας ή την εξώπορτα της αυλής μας και να λέμε «άιντε, Σπιρτούλη» ή «άιντε Γκέκα» (δηλαδή τα ονόματα των σκύλων μας), «πηγαίνετε να κάνετε την ανάγκη σας έξω». Ευνόητο είναι ότι ο σκύλος μας δεν επιλέγει το πού θα κάνει την ανάγκη του με ανθρώπινα κριτήρια,την κάνει εκεί που νομίζει ότι γι’ αυτόν είναι το καταλληλότερο μέρος. Δεν τον ενδιαφέρει αν είναι η αυλή του γείτονά μας ή το πεζοδρόμιο ή η παιδική χαρά της περιοχής.

Πολλοί από εμάς, σκεπτόμενοι μάλλον πονηρά, λέμε ποιος θα δει τον σκύλο μου τέτοια ώρα; Και το λέω αυτό, γιατί πολλοί λύνουν τον σκύλο τους χαράματα, ελεύθερο για να κάνει τη βόλτα του ή τις νυχτερινές ώρες. Ε, αυτό δεν είναι σωστό. Δεν μπορεί ο δικός μας σκύλος -γιατί εμείς βαριόμαστε να τον συνοδεύσουμε στον περίπατό του- να γίνεται ο φόβος και ο τρόμος συνανθρώπων μας, κυρίως μικρών παιδιών. Ας μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν, πολλά ατυχήματα έγιναν από σκύλους κι όχι απαραίτητα από αδέσποτους…

Έπειτα δεν μπορεί ο δικός μας σκύλος να βρομίζει τις αυλές των γειτόνων μας και τα πεζοδρόμια της γειτονιάς που μένουμε. Δεν φταίει σε τίποτα ο εργαζόμενος γείτονάς μας, που σηκώνεται χαράματα να πάει στη δουλειά του με πίεση ανεβασμένη από το άγχος της καθημερινότητας, ειδικά σήμερα βιαστικός να πατάει τα περιττώματα του σκύλου μας…

Κι ερωτώ:

δεν θα έχει το δικαίωμα να μας βρίσει; Θα φταίει αυτός αν μας στολίσει με όποια κοσμητικά επίθετα αυτός θέλει;

Βέβαια, οι παραπάνω- να τους ονομάσω επιπόλαιους; είναι ελάχιστοι. Οι περισσότεροι κρατάμε σακουλίτσα και μαζεύουμε τα περιττώματα των σκύλων μας κι αυτό είναι το σωστό.

Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να εκλείψει πάση θυσία η απαράδεκτη σημερινή εικόνα -ειδικά των αδέσποτων ζώων -από τον τόπομας, που δυστυχώς ντροπιάζει και δυσφημεί τον πανάρχαιο πολιτισμό μας…

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα το Σάββατο 11 Αυγούστου 2012.