headerΤην αγανάκτησή του εκφράζει το διεθνές αναγνωρισμένο φιλοζωικό ίδρυμα «The Marchig Animal Welfare Trust» για τη γενικότερη στάση πολλών ιδιωτών κτηνιάτρων απέναντι στα φιλοζωικά σωματεία στην από 5/9 επιστολή του που έστειλε σε όλους τους δήμους της χώρας.Θεωρεί δε,εξωφρενικές τις αμοιβές που απαιτούν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αδέσποτα ζώα.

τι λέει η επιστολή:

Αγαπητέ Δήμαρχε,

Σας γράφω εκ μέρους των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του διεθνούς αναγνωρισμένου φιλοζωικού ιδρύματος «The Marchig Animal Welfare Trust».

Εδώ και 26 χρόνια, παρέχουμε οικονομική υποστήριξη σε τοπικά, φιλοζωικά σωματεία στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένου πιθανόν και του σωματείου που δρα στην περιοχή σας. Η πλειοψηφία των επιχορηγήσεων επικεντρωνόταν στη διεξαγωγή προγραμμάτων στειρώσεων αδέσποτων ζώων χρησιμοποιώντας τους ιδιώτες κτηνιάτρους της περιοχής. Η στείρωση αποτελεί τη μόνη επιστημονική, νόμιμη και ανθρώπινη μέθοδο ελέγχου του πληθυσμού των αδεσπότων. Επιπρόσθετα, στο παρελθόν έχουμε χορηγήσει κτηνιατρικές ομάδες από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα μαζικά προγράμματα στειρώσεων και περίθαλψης αδέσποτων γάτων και σκύλων. Λόγω της ισχυρής δέσμευσής μας να βοηθήσουμε τις ελληνικές φιλοζωικές οργανώσεις και τη χώρα γενικότερα, δημιουργήσαμε έναν ξεχωριστό λογαριασμό με στόχο την αποκλειστική χρηματοδότηση φιλοζωικών προγραμμάτων στην Ελλάδα – «Το Jeanne Marchig Ταμείο για τα ζώα της Ελλάδας» (The Jeanne Marchig Fund for the Animals of Greece”).

Ωστόσο, μας απασχολεί ιδιαίτερα η στάση των ιδιωτών κτηνιάτρων οι οποίοι στην πλειοψηφία τους συνεχίζουν να χρεώνουν τα μικρά τοπικά φιλοζωικά σωματεία υπερβολικά και αδικαιολόγητα υψηλές τιμές για τη στείρωση των αδέσποτων ζώων. Έχουμε διαπιστώσει ότι οι τιμές αυτές συχνά υπερβαίνουν και τις τιμές που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων τους κτηνίατρους της υπόλοιπης Ευρώπης. Για παράδειγμα, από στοιχεία που διατηρούμε με άλλες συνεργαζόμενες και επιδοτούμενες χώρες, τοπικά φιλοζωικά σωματεία ανά την Ευρώπη χρεώνονται κατά μέσο όρο 25 Ευρώ για να στειρώσουν μια αδέσποτη θηλυκή γάτα. Στην Ελλάδα, κατά μέσο όρο, το κόστος φτάνει τα 65 Ευρώ. Αντίστοιχα, οι χρεώσεις για τη στείρωση έχουν ως εξής: για αρσενικό γάτο, μέσος όρος Ευρώπης 15 Ευρώ (στην Ελλάδα, 45 Ευρώ), για θηλυκό σκύλο 45 Ευρώ (στην Ελλάδα 110 Ευρώ) και για αρσενικό σκύλο 35 Ευρώ (στην Ελλάδα 80 Ευρώ).

Επιπλέον, το Marchig Trust, ανησυχεί με το γεγονός ότι παρά την ψήφιση του νόμου 4039/2012 που επιτρέπει την είσοδο και την άσκηση επαγγέλματος στην Ελλάδα στους αλλοδαπούς εθελοντές κτηνιάτρους προκειμένου να πραγματοποιήσουν δωρεάν προγράμματα στειρώσεων και περίθαλψης αδέσποτου πληθυσμού, οι Έλληνες ιδιώτες κτηνίατροι και σε ορισμένες περιπτώσεις οι Δήμοι τους, παρεμποδίζουν την εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου. Το παραπάνω γεγονός είναι γελοίο και παράλογο εφόσον σε πολλές περιπτώσεις οι Δήμοι και οι ιδιώτες κτηνίατροι αδυνατούν να αναλάβουν δράση οι ίδιοι και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αδεσπότων της περιοχής τους!xrysh_akth

Ενώ γράφεται αυτή η επιστολή, πληροφορηθήκαμε ότι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε μέσω δελτίου τύπου, ότι προτίθεται να δημιουργήσει ένα δικτύο Ελλήνων εθελοντών κτηνιάτρων με στόχο τη δωρεάν στείρωση αδέσποτων ζώων. Συνεχίζει λέγοντας ότι τα αδέσποτα ζώα (μόνο σκύλους – οι γάτες δεν αναφέρονται) θα ταυτοποιούνται ηλεκτρονικά (microchip) και θα καταγράφονται στον αντίστοιχο Δήμο ενώ παράλληλα θα ελέγχονται για ασθένειες όπως η λεϊσμανίαση, όπως αναφέρει και ο νόμος. Το κόστος των αιματολογικών εξετάσεων και του microchip θα πρέπει να καλύπτεται από το Δήμο ή/και το τοπικό φιλοζωικό σωματείο. Επικροτούμε τις πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την μείωση των αδέσποτων με ανθρώπινο τρόπο, πιστεύουμε όμως ότι παραμένει η ανάγκη χρήσης αλλοδαπών, εθελοντών κτηνιατρών.

Το Marchig Trust, δεν μπορεί άλλο να ανεχτεί την υπερβολική χρέωση των ιδιωτών κτηνιάτρων προς τα φιλοζωικά σωματεία για την στείρωση ή/και περίθαλψη αδέσποτων ζώων. Ούτε όμως και την εμμονή των κτηνιάτρων να παρεμποδίζουν την προσφορά εργασίας αλλοδαπών, εθελοντών, νόμιμων κτηνίατρων. Γι’ αυτό το λόγο, ορίζουμε ένα πλαφόν τιμών για την Ελλάδα βάσει του οποίου θα εγκρίνουμε επιχορηγήσεις προγράμματων στειρώσεων και το οποίο είναι συμβατό με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα. Τα τοπικά, φιλοζωικά σωματεία έχουν ενημερωθεί. Συνεπώς, αν οι ιδιώτες κτηνίατροι συνεχίσουν την αδιάλλακτη τακτική των υπερβολικά υψηλών χρεώσεων για τη στείρωση και την περίθαλψη των αδεσπότων της περιοχής τους (τίς οποίες δεν πληρώνει πλέον το Marchig Trust) και δεδομένης της οικονομικής δυσχέρειας που μαστίζει την Ελλάδα, το πρόβλημα του ολοένα και αυξανόμενου πληθυσμού των αδέσποτων θα επιδεινωθεί. Αυτό βλάπτει κατεξοχήν το Δήμο σας και τους δημότες, και βεβαίως τα ίδια τα ζώα. Η κατάσταση θα αξιολογείται συνεχώς από εμάς καθώς δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει αν θα τερματίσουμε οριστικά τη χρηματική υποστήριξή μας προς την χώρα σας.

Για λογαριαμό των τοπικών φιλοζωικών σωματείων που αναζητούν βοήθεια από το Δήμο τους αλλά και των αδέσποτων ζώων της περιοχής σας, σας παροτρύνουμε να επηρεάσετε τους τοπικούς ιδιώτες κτηνιάτρους προς μια θετική κατεύθυνση δηλαδή αυτή της μείωσης των τιμών τους όταν πρόκειται για αδέσποτα και της πεποίθησης ότι ο Δήμος υποστηρίζει τη χρήση αλλοδαπών, εθελοντών κτηνιάτρων που αναμφισβήτητα χρειάζονται, προκειμένου να ελεγχθεί ο αδέσποτος πληθυσμός με ανθρώπινο τρόπο.

Με εκτίμηση,

Les Ward MBE

Managing Trustee