tavroniΜια θηλυκή ημίαιμη λαμπρατορίτσα εντοπίστηκε σε άθλια κατάσταση από Πολωνούς τουρίστες στα Καμισιανά Κισσάμου κοντά στον Τυρωνίτη,με βαθιά πληγή στο λαιμό.

Μην ξέροντας τι να κάνουν για να το βοηθήσουν-αφού οι αστυνομικές αρχές αδιαφόρησαν- το φωτογράφισαν και απευθύνθηκαν σε έναν ταβερνιάρη ο οποίος τους καθησύχασε ότι θα φροντίσει τη σκυλίτσα…

Οι τουρίστες δεν εφησύχασαν και αγωνιώντας για την τύχη του σκύλου ξαναπέρασαν από την περιοχή.Όταν οι περίοικοι τους είδαν  να αγωνιούν για το σκυλί, ειδοποίησαν τον ιδιοκτήτη,(το ζώο δεν ήταν αδέσποτο!!!!) που έστειλε 2 παιδιά 13-14 ετών περίπου, και με αλυσίδα έσυραν το ημιθανές ζώο μέχρι το σπίτι τους και το άφησαν σε αυτή την κατάσταση σε ένα πλέγμα 1 Χ 1 να αργοπεθαίνει.

Το περιστατικό έκανε τον γύρο του κόσμου αφού δημοσιεύθηκε από αγγλόφωνους που ζητούσαν βοήθεια για το πώς θα πάρουν το ζώο από εκεί.

tavroni

Μόλις πληροφορηθήκαμε το γεγονός, η πρόεδρός του συλλόγου μας “Η προστασία των ζώων” κα Μπομπολάκη μαζί με τους τουρίστες -που της υπέδειξαν την περιοχή-πήραν το ζώο ώστε να δεχτεί φροντίδα από κτηνίατρο ενώ έχουμε κινηθεί νομικά εναντίον του ιδιοκτήτη.Οι κατάθεση του Piotr Bober στη μήνυση που κατέθεσε,είναι αληθινός καταπέλτης καθώς περιγράφει την περιπέτεια που έζησε στις διακοπές του αλλά και την κατάπληξή του για την εγκληματική αδιαφορία στις απεγνωσμένες εκκλήσεις του για βοήθεια.
Στο ζώο παρέχεται καθημερινά κτηνιατρική περίθαλψη για να γιατρευτούν οι πληγές που προήλθαν -σύμφωνα με την εκτίμηση του κτηνιάτρου- από αλυσίδα ή σχοινί, που χώθηκε μέσα στο λαιμό του καθώς μεγάλωνε και ο “ιδιοκτήτης” του δε θεώρησε σκόπιμο να αφαιρέσει αφήνοντας το ζώο να βασανίζεται καθημερινά.
Η Λουίζα-έτσι την ονομάσαμε-είναι ιδιαίτερα φιλική και χαδιάρα.Τα αυτιά και η ουρά της είναι “ερασιτεχνικά” κομμένα,απόδειξη ότι το ζώο έχει κακοποιηθεί με ποικίλους τρόπους.Αυτό βέβαια δεν της αφαιρεί τίποτα από τη γοητεία της,γιατί εξακολουθεί και είναι πανέμορφη.
H περιπέτεια της Λουίζας έχει ευαισθητοποιήσει πολλούς φιλόζωους από την Ελλάδα και το εξωτερικό που ενδιαφέρονται για την υιοθεσία της.
Κάθε καλοκαίρι δεχόμαστε δεκάδες καταγγελίες από τουρίστες για την αντιμετώπισή μας απέναντι στα ζώα και τρέχουμε καθημερινά σε όσα περιστατικά μπορούμε.Οι παραλίες είναι γεμάτες λουόμενους που χαλαρώνουν,ενώ τα δικά μας τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα…Στα sites του εξωτερικού και του εσωτερικού δημοσιεύονται συνεχώς περιστατικά κακοποίησης που δυσφημούν τον τόπο μας.
Κάποιοι κάνουν λόγο για μεμονωμένα περιστατικά και θίγεται η περηφάνειά τους.Μεμονωμένα όμως δεν είναι-είναι πολλά-και είναι σε όλο τον νομό.Ας μη ξεχνάμε και το πρόσφατο επαναλαμβανόμενο έγκλημα στο καταφύγιο της Κάινας που απασχόλησε ακόμη και το BBC.
Και είναι άδικο για τη μερίδα των Χανιωτών που αγαπούν τα ζώα και που τα τελευταία χρόνια-είναι γεγονός- ότι έχουν αυξηθεί…Επειδή όμως μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις,δεν τιμάει και δεν συμφέρει κανέναν να κυκλοφορούν τέτοιες εικόνες ντροπής, συνοδευόμενες από προτροπές για τον αποκλεισμό της Κρήτης από τους ταξιδιωτικούς προορισμούς,που πλήττουν και τον τουρισμό αλλά και την ανθρωπιά μας.
Άλλη μια φορά γίναμε θέμα συζήτησης για τη φιλοζωία μας….