Την προηγούμενη Κυριακή επισκεφτήκαμε το κέντρο ιππασίας “Ιππόκοσμος” στο Ντερέ του δήμου Πλατανιά καθώς είχαμε δεχτεί προτροπές από τουρίστες για να ελέγξουμε το χώρο και τις συνθήκες ευζωίας των αλόγων,επειδή είχαν εντοπίσει ένα άλογο σε κακή κατάσταση.

Ακολουθώντας μια πανέμορφη διαδρομή φτάσαμε στο χώρο και μείναμε άφωνοι από την ομορφιά.Όχι μόνο του τοπίου,αλλά και των πανέμορφων περήφανων αλόγων.

Βρήκαμε τον ιδιοκτήτη τον κο Γιάννη όπου μας ξενάγησε στο χώρο και αντιληφθήκαμε ότι -αν μη τι άλλο- τρέφει αληθινή αγάπη για αυτά τα πλάσματα.

Τα άλογα ήταν σε εξαιρετική κατάσταση,καλοθρεμμένα και παρακολουθούνται τακτικά από τον κτηνίατρο κο Καστρινάκη.

Εντοπίσαμε όντως ότι υπήρχε ένα άλογο σε κακή θρεπτική κατάσταση αλλά όπως μας ενημέρωσε ο κος Γιάννης,ο Βουκεφάλας είναι υπέργηρος,27 ετών,τρέφεται με ειδική τροφή-που μας την έδειξε- και αρνείται να του κάνει ευθανασία,όσο τρώει και κινείται.

NTERES2

Χαρακτηριστικά μας ανέφερε ότι μπορεί κάποιοι να ¨σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν γιατί το κόστος συντήρησης είναι υψηλό,αλλά αυτός δεν θα το κάνει ποτέ στο φιλαράκι του”.Ζει μαζί του 27 ολόκληρα χρόνια.

Ο Jonnie,η Θάλεια,η Έλλη,η Ναταλία και όλα τα υπόλοιπα ήταν ιδιαίτερα ήρεμα και φιλικά….

NTERES3

Το κέντρο αντιμετωπίζει δυσκολίες καθώς είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθεί το απαραίτητο ροκανίδι για να μπει στο χώρο που σταυλίζονται ,αφού η επιπλοποιία έχει πέσει και αυτή θύμα της κρίσης και δεν μπορεί να προμηθευτεί-ούτε καν να αγοράσει- ροκανίδι.

Ο χώρος λοιπόν θα πρέπει να καθαρίζεται πολλές φορές την ημέρα,αφού δε υπάρχει απορροφητικό υλικό για τη δυσοσμία.

το ομορφότερο βλέμμα...

το ομορφότερο βλέμμα…

Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τον προαυλισμό των ζώων,αφού ο χώρος παραμονής τους είναι αρκετά μικρός,αλλά μας διαβεβαίωσε-και το διαπιστώσαμε-ότι κάθε βράδυ είναι ελεύθερα και τρέχουν στο βουνό,καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού,ενώ του χειμερινούς μήνες,είναι ελεύθερα τη μέρα στο χώρο του κέντρου.

NTERES4

Υπήρχαν επισκέπτες που έκαναν βόλτα με τα άλογα,έμπειροι αναβάτες,αλλά και μαθητευόμενοι που απολάμβαναν τις βόλτες τους,μέσα στη φύση και τα δέντρα και τα άλογα ήταν ευτυχισμένα.

NTERES6

Υπήρχαν και μικρά πόνι-μερικά εκ των οποίων ήταν αβάπτιστα- και γίναμε νονοί ενός πανέμορφου θηλυκού που ονομάστηκε Νατάσα,από το όνομα της προέδρου της Ομοσπονδίας μας,κας Νατάσας Μπομπολάκη.

η "νεοφώτιστη" και ντροπαλή Νατάσα

η “νεοφώτιστη” και ντροπαλή Νατάσα

Συνειρμικά σκεφτήκαμε τα άλογα του λιμανιού που είναι υποχρεωμένα να περπατούν κάτω από τον καυτό ήλιο στις πλάκες του λιμανιού και να μην μπορούν να καλπάσουν ελεύθερα ποτέ.

NTERES8

Ήταν με διαφορά η καλύτερη “καταγγελία”-και ίσως η μοναδική που φύγαμε χαμογελώντας – που είχαμε πάει ποτέ!!!

NTERES9

Όποιος θέλει να μάθει πληροφορίες για το κέντρο μπορεί να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα 28240 31339 και 6980766865 ή να επισκεφτεί τον ιστότοπο http://www.chaniahorseriding.com/