Με αφορμή την παγκόσμια κινητοποίηση κατά της γούνας (Παγκόσμια Παρασκευή κατά της Γούνας, «FUR FREE FRIDAY», 28 Νοεμβρίου) η Ομάδα για τα Δικαιώματα και την Προστασία των Ζώων/Τμήμα Οικολογίας – Περιβάλλοντος – Χωρικού Σχεδιασμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δηλώνει την αμέριστη υποστήριξή της στις διαμαρτυρίες που διοργανώνονται από κινήσεις και οργανώσεις κατά της γούνας και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την Ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: «Η εξάρτηση του γουνεμπορίου από αβέβαιες αγορές και η αύξηση του ανταγωνισμού εξαιτίας της αυξανόµενης διείσδυσης στην παγκόσµια αγορά χωρών όπως η Κίνα, καθιστούν τη γούνα μια επισφαλή εμπορική δραστηριότητα, θέμα που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους όποιους μελλοντικούς σχεδιασμούς για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ρωσικό εμπάργκο που βίωσε ο κλάδος πρόσφατα.

gounaEnantia

Η κυριαρχία της γούνας και ο υψηλός βαθμός εξάρτησης της τοπικής οικονομίας από έναν κλάδο με έντονα προβλήματα και διακυμάνσεις, δεν έχει δώσει εδώ και δεκαετίες βιώσιμη λύση στην υψηλή ανεργία που μαστίζει τη Δυτική Μακεδονία – και ιδίως στην ανεργία των νέων.
Παράλληλα, η μονοδιάστατη ενασχόληση με τη γουνοποιία οδήγησε στην υποτυπώδη ανάπτυξη άλλων εν δυνάμει προσοδοφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων που προσιδιάζουν στην περιοχή (οικοτουρισμός, βιολογικές καλλιέργειες κτλ.) με συνέπεια να πλήττονται ακόμη περισσότερο, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, τα πλέον ευπαθή τμήματα της κοινωνίας.

Εκτός από την αμφισβητούμενη οικονομική βιωσιμότητα του κλάδου της εκτροφής γουνοφόρων, η βιομηχανία της γούνας αποτελεί αντικείμενο σκληρής κοινωνικής κριτικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιχειρήματα που σχετίζονται με τη βιοηθική πλευρά της διατήρησης άγριων ζώων σε συνθήκες εντατικής εκτροφής, απασχολούν ολοένα και περισσότερο τους Ευρωπαίους πολίτες.

Τα ζώα στα εκτροφεία γούνας συστηματικά παρουσιάζουν αφύσικες συμπεριφορές, όπως έχει καταγραφεί σε οπτικοακουστικό υλικό από διάφορες έρευνες σε πολλές χώρες. Η πλειονότητα των πολιτών στις ευρωπαϊκές χώρες (78% στη Σουηδία, 73% στην Κροατία, 85% στην Ιταλία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης), θεωρούν ότι η εκτροφή και η θανάτωση ζώων για προϊόντα πολυτελείας δεν είναι σήμερα αποδεκτή, ενώ η απαγόρευση/περιορισμός της εκτροφής γουνοφόρων ζώων κερδίζει συνεχώς έδαφος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Μια σειρά από κοινοβούλια έχουν ήδη αποφασίσει την κατάργηση, ή τον δραστικό περιορισμό, των εκτροφείων γουνοφόρων στην επικράτεια ευρωπαϊκών χωρών όπως η Σλοβενία, η Σουηδία και η Αυστρία.

Η πολιτική της παρούσας κυβέρνησης υπέρ του κλάδου της γούνας και η χρηματοδότηση των σχετικών επιχειρήσεων –με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχουν υπερδιπλασιαστεί τα εκτροφεία στη Δυτική Μακεδονία– μας βρίσκει αντίθετους καθώς ενισχύεται και προωθείται μια δραστηριότητα που εμπεριέχει σκληρή κακοποίηση νοημόνων και συναισθανόμενων ζώων, ενώ ταυτόχρονα κατευθύνει τους επιχειρηματίες σε αβέβαιες επενδύσεις, εξαρτώμενες και από κρατικές επιδοτήσεις με χρήμα των δεινά φορολογουμένων Ελλήνων πολιτών.

Εν όψει τόσο της βαναυσότητας που χαρακτηρίζει την εκτροφή και τις μεθόδους θανάτωσης των γουνοφόρων ζώων, όσο και της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί στον κλάδο, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις κινήσεις για την αντικατάσταση του παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να βάλει άμεσα φρένο στην ανάπτυξη της γουνοποιίας και στην ίδρυση νέων εκτροφείων.

Καλούμε επίσης όλους τους φορείς να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν μια στρατηγική που θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου στην απεξάρτηση της περιοχής από τον επισφαλή κλάδο της γούνας και σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, προσανατολισμένο στην αειφορική ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, στη βελτίωση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναµικού άλλων δυνητικά προσοδοφόρων κλάδων και στη δημιουργία βιώσιμων και αποδεκτών, από βιοηθικής πλευράς, θέσεων απασχόλησης» καταλήγει η ανακοίνωση.

www.zoosos.gr