logopfpoΜια σειρά άστοχων ενεργειών και η συσσώρευση καταγγελιών για κακή διαχείριση των αδέσποτων από το ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΣΥΠΠΑΖΑΘ) ήταν η αφορμή για την παρέμβαση της ΠΣΕΖΣ και της ΠΦΠΟ.Στην από 17 Απριλίου επιστολή τους -την οποία κοινοποιούν και στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής,οι προαναφερόμενοι φορείς, καταγγέλουν συγκεκριμένα περιστατικά και ζητούν την σωστή ερμηνεία του νόμου και την εξάλειψη των αυθαιρεσιών.Συγκεκριμένα αναφέρουν:

“Το φιλοζωικό κίνημα έχουν απασχολήσει κατά καιρούς διάφορα Δημοτικά Κυνοκομεία, αλλά και προγράμματα Δήμων όπως το δικό σας. Επιπλέον, σε όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας σας, οι φιλόζωοι – κάτοικοι των Δήμων με τους οποίους συνεργάζεστε, διαρκώς παραπονούνται για την κακή διαχείριση αδέσποτων ζώων από τον φορέα σας.

 

Το τελευταίο διάστημα, πληθαίνουν οι καταγγελίες για μαζικές περισυλλογές και επανατοποθέτηση ζώων εκτός του αστικού ιστού της πόλης. Θα χρειαστούμε αρκετό χρόνο για να τις απαριθμήσουμε και δεν είναι της παρούσης! Εκτενέστερη αναφορά μπορεί να γίνει σε μελλοντική επικοινωνία μας.

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε ότι: 1) τις αποφάσεις για τις επανατοποθετήσεις ζώων εκτός αστικού φυσικού περιβάλλοντος τις λαμβάνετε μόνοι σας χωρίς τη σύσταση της 5μελούς επιτροπής που ο Νόμος ορίζει, και 2) τα έσοδά σας, αγγίζουν περίπου το ποσό των 600.000€ κάθε έτος, από το ειδικό τέλος 3,00€ που καταβάλλει κάθε πολίτης των Δήμων με τους οποίους συνεργάζεστε, ωστόσο το έργο σας παραμένει εξαιρετικά περιορισμένο.

Τις στειρώσεις αδέσποτων ζώων εξακολουθούν να τις αναλαμβάνουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τα φιλοζωικά σωματεία των συνεργαζόμενων Δήμων, ενώ τα έκτακτα περιστατικά ατυχημάτων τα αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου μεμονωμένοι φιλόζωοι ή φιλοζωικά σωματεία, καθώς οι ώρες λειτουργίας σας ακολουθούν το ωράριο δημοσίου υπαλλήλου.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι φιλόζωοι πολίτες των Δήμων, καταγγέλλουν ότι το ΣΥΠΠΑΖΑΘ, ενώ ανταποκρίνεται άμεσα σε καταγγελίες για ενοχλητικά – επιθετικά ζώα, σε περιπτώσεις που σας καλούν για βοήθεια σε αδέσποτα άρρωστα ή χτυπημένα, καθώς και για στειρώσεις, δεν ανταποκρίνεστε με την ίδια προθυμία.

Είναι κατά τον κοινό νου σαφές, ότι όλα τα επιθετικά ζώα της Ελλάδας, είναι αδύνατον να έχουν συγκεντρωθεί στις περιοχές που εσείς είστε αρμόδιοι. Έχετε τόσα πολλά περιστατικά, που πραγματικά μας κάνει να αναρωτιόμαστε, για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αν ο λόγος ύπαρξής σας είναι η προστασία της ευζωίας των ζώων και με ποιον τρόπο ακριβώς τη διασφαλίζεται ή η προστασία των ανθρώπων από τα ζώα. Γιατί αν είναι το δεύτερο, τότε θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι αυτό δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά σας.

Ας μην ξεχνάμε ότι λίγο καιρό πριν, το ΣΥΠΠΑΖΑΘ, είχε κρίνει σκυλιά ως επιθετικά και με δικαστικό αγώνα οι φιλόζωοι δικαιώθηκαν. Δεν έγινε ευθανασία στα ζώα, και αυτά υιοθετήθηκαν και ζουν μια απολύτως φυσιολογική ζωή.

Αυτό και μόνο ως παράδειγμα, δείχνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζετε το ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων των περιοχών ευθύνης σας, και πως αυτά χαρακτηρίζονται τόσο εύκολα ως επιθετικά – τακτική που ακολουθείτε μέχρι και σήμερα.

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε για περιστατικό όπου πρώην αδέσποτος σκύλος, που κατά την καταγγέλλουσα τη δάγκωσε, και ενώ πια αυτό το αδέσποτο βρισκόταν σε ιδιωτικό χώρο κατοικίας, ετσιθελικά, αγνοώντας κάθε κανόνα ιδιοκτησιακού καθεστώτος, παραβιάσατε οικογενειακό άσυλο, περισυλλέξατε τον σκύλο, τον μεταφέρατε στις εγκαταστάσεις σας, και έκτοτε η τύχη του αγνοείται.

Τον Δεκέμβριο 2011, περισυλλέξατε από το Τριάδι, σκύλο δίπλα από σχολείο, που φροντιζόταν από μαθητές και γονείς – και πάντως πριν ακόμα την εφαρμογή του νέου νόμου που απαγορεύει την επανένταξή τους εκεί – μόνο και μόνο γιατί διαμαρτυρήθηκε μία δασκάλα ότι ενοχλείται από την παρουσία του, και όχι γιατί ο σκύλος ήταν επιθετικός! Ο σκύλος, αν και υποδείξατε άλλο σημείο στους ενδιαφερόμενους, βρέθηκε δεμένος χειροπόδαρα, πάνω σε μία τσουλήθρα παιδικής χαράς στην περιοχή της Θέρμης!

Τέτοια περιστατικά προσβάλουν το έργο που καλείστε να διεκπεραιώσετε, και η δική μας συνείδηση δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους!

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, ζητούμε τα παρακάτω:

α) Την τήρηση του Νόμου και την άμεση σύσταση 5μελούς επιτροπής διότι κάθε απόφαση που έχετε λάβει από τις 2/2/2012 και μετά χωρίς να έχει αυτή συσταθεί, είναι παράνομη!

β) Την συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία των Δήμων εποπτείας σας την θεωρούμε αυτονόητη – είτε συμμετέχουν είτε όχι στην επιτροπή.

γ) Αυστηρότερο έλεγχο των καταγγελιών για ζώα που αυθαίρετα χαρακτηρίζονται ως επιθετικά μόνο και μόνο γιατί τόλμησαν να γαβγίσουν. Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος ξεκαθαρίζει ότι ο σκύλος θα πρέπει να επιτεθεί ΑΠΡΟΚΛΗΤΑ και ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ για να μπορέσει να χαρακτηριστεί ως επιθετικός! Είναι φανερό από την προηγούμενη δικαστική απόφαση εις βάρος σας, ότι οι κρίσεις σας δεν ήταν οι σωστές!

δ) Άμεση επανένταξη στο φυσικό αστικό ιστό όλων των στειρωμένων υγειών ζώων, καθώς ο νόμος απαγορεύει την ασυλοποίησή τους! Θα πρέπει να εμβολιαστούν, σημανθούν ηλεκτρονικά και να επανενταχθούν.

ε) Την επιστροφή του σκύλου στον νέο του ιδιοκτήτη τη θεωρούμε δεδομένη, και σαν να έχει ήδη γίνει, διότι επίκειται μήνυση στην οποία θα μας βρει συμπαραστάτες και θα έχει την απόλυτη στήριξή μας. Μία δεύτερη δικαστική απόφαση εναντίον σας δεν θα είναι καθόλου υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας σας.

ζ) Τη βέλτιστη εκπαίδευση του προσωπικού σας και τη γνωστοποίηση των στοιχείων του κτηνιάτρου που το καθοδηγεί στην περιλλογή των ζώων, καθώς αρκετές καταγγελίες αναφέρουν τραυματισμούς ζώων κατά τη διαδικασία αυτή.”

Με εκτίμηση

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

Ματθαίος Αρμπελιάς