SxistosAstynomiaΣυνελήφθησαν 2 έμποροι για παράνομη υπαίθρια πώληση ζώων

Άκρως επεισοδιακοί ήταν οι έλεγχοι που έγιναν χτες το πρωί στο παζάρι του Σχιστού στο Πέραμα. Αν και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία είχε κινητοποιήσει το Αστυνομικό Τμήμα Περάματος, τη Δημοτική Αστυνομία Περάματος και το Δασαρχείο Πειραιά εντούτοις τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά.

Εκείνοι που πωλούσαν υπαίθρια κυρίως κότες επί της Λεωφόρου Σχιστού μόλις έγινε γνωστό ότι γίνονται έλεγχοι εξαφανίστηκαν είτε ειδοποιήθηκαν από αστυνομικούς να αποχωρήσουν γιατί παρανομούν. Έτσι παρέμειναν στο παζάρι μόνο εκείνοι που είχαν πάγκους με ζώα και είδη ζώων.

Οι αρμόδιοι φορείς έδειξαν ενδιαφέρον μεν αλλά γιατί η άγνοια της νομοθεσία και των ειδών των ζώων οδήγησε σε καθυστερήσεις, σε λάθη και σε ατοπήματα.

Αν και από τη Δημοτική Αστυνομία Περάματος κόπηκαν κάποια πρόστιμα καθώς σε πάγκους πωλούνταν ζώα π.χ. κουνελάκια ενώ η άδεια του μικροπωλητή αναφερόταν μόνο σε είδη για τα ζώα, εντούτοις διαπιστώθηκε ότι εκτροφέας κουνελιών είχε από τον Δήμο Περάματος και την αρμόδια Περιφέρεια άδεια – που λήγει στο τέλος του 2013 και δεν έχει ανακληθεί – η οποία του δίνει το δικαίωμα να πουλάει υπαίθρια τα κουνέλια του αν και η νομοθεσία το απαγορεύει.

Φυσικά οι εκπρόσωποι της Π.Φ.Π.Ο. οι κυρίες Μάριζα Χριστοδούλου, Μαρίνα Τελή και Τίνα Κασιδόκωστα καθώς και Ελένη Σακαρέλλη εκ μέρους του Ζωοφιλικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περάματος έγιναν αποδέκτες απειλών, προσωπικών προσβολών και άλλων χυδαιοτήτων από εκείνους που θίγονταν καθώς θεωρούν την εμπορική τους δραστηριότητα και το μεροκάματο ισχυρό κίνητρο για να αδιαφορούν για τα δικαιώματα των ζώων.

Η αστυνομική παρουσία ήταν πολυπληθής και ειδικά ο διοικητής του Α.Τ. Περάματος Χαρίλαος Τσάτσαρης έδειξε εξαιρετικό ενδιαφέρον για να σταματήσουν οι παρανομίες και επί τρεις ώρες επιδίωξε να εφαρμοστεί ο νόμος αλλά και δεσμεύτηκε για τους ελέγχους που θα πρέπει να γίνονται εκεί κάθε Κυριακή.

Παρόντες ήταν και υπάλληλοι του Δασαρχείου Πειραιά που ήρθαν εθελοντικά – καθώς τα δασαρχεία δεν είναι ανοιχτά τις Κυριακές – και με δικό τους όχημα, αφού η υπηρεσία δεν του παρέχει αυτοκίνητο γι’ αυτούς του ελέγχους πέραν του ωραρίου τους.

Ο δασονόμος Κώστας Λιάτσος μαζί με άλλους δύο συνεργάτες του κατέσχεσε νωρίς το πρωί 72 Φλώρια, που εντοπίστηκαν να πωλούνται παράνομα, και κλήθηκε να ελέγξει τρεις πάγκους με ζώα (χελωνάκια, καρχαριάκια, ιγκουάνα, βατραχάκια) για να οποία όμως δεν γνώριζε αν μπορεί να τα κατάσχει ως εξωτικά ή αν επιτρέπεται η πώληση αυτών των ειδών κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Δυστυχώς αποδείχτηκε έμπρακτα και η άγνοια των αστυνομικών οργάνων αλλά και των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας Περάματος που δεν γνώριζαν αν μπορούν να κάνουν κατασχέσεις και δεν ήξεραν σε περίπτωση που κατασχεθούν τα ζώα, που να τα μεταφέρουν.

SxistosPazari

Μετά από τρεις ώρες ελέγχων μέσα στο παζάρι στην περιοχή του Σχιστού οι εκπρόσωποι της Π.Φ.Π.Ο. μη μπορώντας να κάνουν κάτι περισσότερο αποχώρησαν και εντόπισαν σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων επί της Λ. Σχιστού στο ρεύμα που πηγαίνει προς Αθήνα έξι φορτηγά τα οποία πωλούσαν υπαίθρια κότες και πάπιες και γουρούνια.

Η Τίνα Κασιδόκωστα μαζί με την Μάριζα Χριστοδούλου, την Μαρίνα Τελή, την Ελένη Σακαρέλλη και την Έλενα Τρίπατζη χωρίς να συνοδεύονται από αστυνομικούς σταμάτησαν, τράβηξαν φωτογραφίες και εκεί έγιναν αποδέκτες της επίθεσης, που άσκησε εναντίον τους ένας άνδρας, που πωλούσε παράνομα ζώα (γουρούνια) κατά μεσής του δρόμου και κάτω από τον καυτό ήλιο.

Η κα Κασιδόκωστα έπεσε στο έδαφος και ο συγκεκριμένος έμπορος της έσπασε και τη φωτογραφική μηχανή, επειδή ενοχλήθηκε για τις φωτογραφίες. Τελικά επί τόπου έφτασε αρχικά ένα περιπολικό από το Α.Τ. Χαϊδαρίου καθώς εκεί δεν έχει αρμοδιότητα η αστυνομική δύναμη του Περάματος, που συνόδευε τις εκπροσώπους της Π.Φ.Π.Ο. λίγο νωρίτερα.

Λόγω της αγριότητας της κατάστασης οι αστυνομικοί κάλεσαν τους συναδέλφους τους για να έχουν ενισχύσεις και τελικά μέσα σε πέντε λεπτά κατέφθασαν στο σημείο τέσσερα περιπολικά και έξι μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Οι τρεις έμποροι κατέληξαν και αυτοί στο Α.Τ. Χαϊδαρίου και μάλιστα ο ένας ζήτησε να κρατηθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου και η Τίνα Κασιδόκωστα επειδή τον φωτογράφιζε.

Τελικά από την Εισαγγελία αργά το απόγευμα δόθηκε άδεια να αφεθεί η κα Κασιδόκωστα ελεύθερη ενώ κρατήθηκαν στο Α.Τ. μόνο ο ένας άνδρας που έκανε την επίθεση ο οποίος και θα οδηγηθεί αργότερα σήμερα στον εισαγγελέα.

Η άγνοια της νομοθεσίας και των υποχρεώσεων της ΕΛ.ΑΣ. για υποθέσεις που σχετίζονται με την προστασία των ζώων φάνηκε και από τη συμπεριφορά του διοικητή του Α.Τ. Χαϊδαρίου, ο οποίος είπε στις εκπροσώπους της Π.Φ.Π.Ο., πως η πώληση των κοτόπουλων και γουρουνιών δεν είναι δική του δουλειά.

Έτσι άφησε χθες ελεύθερους τους δύο εμπόρους τον έναν από την Σαλαμίνα και τον δεύτερο από τον Ασπρόπυργο και κρατήθηκε μόνο εκείνος που είχε επιτεθεί στην κα Κασιδόκωστα.

Τελικά καταγγελία εις βάρος και των τριών εμπόρων κατέθεσε η κα Σακαρέλλη και αναμένεται για τους δύο να οριστεί δικάσιμος, ενώ ο ένας όπως ήδη αναφέραμε κρατήθηκε στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Τελικά διαπιστώσαμε παρακολουθώντας από κοντά τα τεκταινόμενα χθες ότι πραγματικά το να οδηγηθεί κάποιος που κακοποιεί ένα ζώο ή το πουλάει παράνομα στη δικαιοσύνη είναι ένας άθλος μέσα στον κυκεώνα της άγνοιας, της αδιαφορίας, της συναρμοδιότητας πολλών φορέων και της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας.

Γι’ αυτό και σε εκείνους οι οποίοι παλεύουν για να σώσουν ό,τι σώζεται αξίζουν πολλά συγχαρητήρια καθώς πραγματικά βάζουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη ψυχική τους υγεία αλλά και τη σωματική τους ακεραιότητα.

Πηγή: Επεισοδιακοί έλεγχοι σε Πέραμα και Χαϊδάρι για το παράνομο εμπόριο ζώων | www.zoosos.gr