stomio2Στις 3 Δεκεμβρίου ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά σαν σύλλογος ότι στην περιοχή Στόμιο του Δήμου Κισσάμου κοντά στο Ελαφονήσι , σε σπηλιά μεγάλου βάθους , υπάρχει ζωντανό ένα μικρόσωμο κυνηγόσκυλο πεταμένο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας είναι ένας ακόμη χώρος , όπου κάτοικοι της περιοχής ρίχνουν ζωντανά είτε άρρωστα είτε ανεπιθύμητα ζώα για να πεθάνουν, αργά και βασανιστικά .

Πρόκειται όχι μόνο απλά για μια εγκληματική πράξη, αλλά για ενέργεια που ξεπερνά την ανθρώπινη λογική , δείχνει απέραντη βαρβαρότητα και αμοραλισμό .

Αμέσως σαν σύλλογος, μολονότι η απόσταση μέχρι το Στόμιο είναι πολύ μεγάλη και παρόλο που  εκείνη την ημέρα είχαμε πολλά περιστατικά κακοποιημένων ζώων , σπεύσαμε στο σημείο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Καστελίου ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά μας και όλοι μαζί μετέβησαν στο σημείο μέσα σε καταρρακτώδη βροχή για να απεγκλωβίσουν το άτυχο ζώο.

Η δυσοσμία μέσα στη σπηλιά είναι απερίγραπτη, αφού εκεί ρίχνουν και ζώα και κάθε άλλο βρώμικο αντικείμενο.

Οι άντρες της Πυροσβεστικής κόντρα στις αντίξοες συνθήκες και με σχετικό ρίσκο κατέβηκαν με σκάλα μέσα στην σπηλιά στην προσπάθεια να απεγκλωβίσουν το σκυλί.

Η επέμβαση δεν στέφθηκε με επιτυχία διότι το σκυλί φοβισμένο βρήκε κάποια διέξοδο μέσα στην σπηλιά, η οποία επικοινωνεί με την θάλασσα και εξαφανίστηκε.

Βάλαμε τροφή και μετά από δύο ώρες επίπονων προσπαθειών αποχωρήσαμε.

trypa

Την επόμενη ημέρα μέλη του συλλόγου μας με παγίδα και κατάλληλη τροφή μαζί πάλι με την Πυροσβεστική μετέβησαν και πάλι στην περιοχή και αυτή τη φορά κατόρθωσαν να ανασύρουν το σκυλί, που τώρα περιθάλπεται σε σπίτι μέλους μας.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Καταφύγιου της κας Κωστούλας Στούπη στα Νεροκούρου την οποία και θερμά ευχαριστούμε για την βοήθεια που παρέχει γενικά στα αδέσποτα ζώα.

Με επιστολή του συλλόγου μας στον Δήμο Καστελίου ζητάμε να τοποθετηθεί σκάρα πάνω από το στόμιο της σπηλιάς ώστε να μην βρουν και άλλα ζώα τον θάνατο εκεί μέσα, αλλά και με τρόπο ώστε τα διάφορα πουλιά που καταφεύγουν στην σπηλιά να έχουν διέξοδο διαφυγής.

Ένας ακόμη σύγχρονος Καιάδας , που πρέπει να κλείσει άμεσα.

stomio1

Τι λέει η επιστολή

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Στην περιοχή Στόμιο του Δήμου σας υπάρχει μια σπηλιά με μεγάλο άνοιγμα και μεγάλο βάθος, στην οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ασυνείδητοι και όχι μόνο κάτοικοι των πέριξ ρίχνουν μέσα ζωντανά ανεπιθύμητα ζώα.

Στις 02 και 03, Δεκεμβρίου άτομα του συλλόγου μας και της Πυροσβεστικής Καστελίου κατόρθωσαν μετά από ώρες προσπαθειών να ανασύρουν ένα κυνηγόσκυλο το οποίο είχαν πετάξει μέσα ζωντανό.

Παρακαλούμε θερμά και όσο πιο άμεσα γίνεται να κλειστεί το στόμιο της σπηλιάς – ένας σύγχρονος καιάδας για ζωντανά έμβια – , ώστε να μην πεθάνουν τόσο βασανιστικά και άλλα ζώα αλλά και ώστε να μην παρεμποδίζεται η είσοδος και έξοδος άλλων έμβιων όντων, πουλιών , νυχτερίδων κλπ που διαβιούν εκεί μέσα.

Κάτι αντίστοιχο έγινε παλαιότερα με ανάλογη σπηλιά στην περιοχή Σελίνου όπου με σιδερένιο πλέγμα και με τσιμέντο έκλεισε η σπηλιά.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας , με ενημέρωσή μας , ώστε να κλείσει μια ακόμη εστία ντροπής για τα ζώα της Κρήτης.

Με εκτίμηση

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία , και τον

Φ.Σ. Χανίων Η Προστασία των Ζώων

Η Πρόεδρος

Αναστασία Μπομπολάκη

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

Οι φίλοι του συλλόγου μας θα θυμούνται πριν από τέσσερα περίπου χρόνια την ιστορία της Μανταλένας.Είχαμε δεχτεί ξανά καταγγελία αυτή τη φορά κοντά στο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης στο Σέλινο για παρόμοιο περιστατικό.

Υπήρχε μια άλλη τρύπα-την οποία οι κάτοικοι αποκαλούσαν χαρακτηριστικά “ο τάφος των σκύλων”- όπου πετούσαν όλα τα ανεπιθύμητα (προβιές,νεκρά αμνοερίφια,σκουπίδια και …ζωντανούς σκύλους).΄Τότε είχαμε απεγκλωβίσει με τη βοήθεια εκπαιδευμένου ορειβάτη,τη Μανταλένα,ένα πανέμορφο πόιντερ που ζει ευτυχισμένο στη Γερμανία,ενώ με παρέμβασή μας ο Δήμος είχε σφραγίσει την τρύπα.Η ιστορία της είχε κάνει το γύρο της Ευρώπης.

Τότε μας είχε φανεί εξωπραγματικό.Σήμερα η ιστορία επαναλαμβάνεται. 

φωτογραφίες από τη διάσωση της Μανταλένας

ageirini

ageirini1

διαβάστε την ιστορία της Μανταλένας και την υιοθεσία της