adesΘα φτάσουν μέχρι τα δικαστήρια οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών συλλόγων

Περήφανη για τις δεκάδες νέες στειρώσεις, που πραγματοποιήθηκαν, από εθελοντές κτηνιάτρους, που ήρθαν από το εξωτερικό, και βοήθησαν στον περιορισμό του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων της περιοχής είναι η Φιλοζωικς Κίνηση Μεγάρων – Ν. Περάμου.

Στο κείμενο που ακολουθεί θα διαβάσατε γι’ αυτό το «τιτάνιο» έργο αλλά και για τα προβλήματα που διαρκώς βάζει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) ώστε – αν και η νομοθεσία στην Ελλάδα το επιτρέπει καθώς και οι νόμοι της Ε.Ε. – οι κτηνίατροι που εθελοντικά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους να μην επιτρέπεται να το κάνουν.

Φυσικά οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών σωματείων αν το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. συνεχίζει να κωλυσιεργεί επί του θέματος θα προσφύγουν στα δικαστήρια – και είναι βέβαιο ότι θα δικαιωθούν – καθώς η πρακτική αυτή είναι αντίθετη και με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι αν και η νομοθεσία δίνει σαφώς το δικαίωμα στους εθελοντές να εργαστούν στη χώρα μας ελεύθερα, από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. δεν βάζουν την υπογραφή τους στη σχετική βεβαίωση, η οποία σύμφωνα με τη παράγραφο 3 του Π.Δ. 38/2010 ΔΕΝ αποτελεί και προϋπόθεση για την προσωρινή παροχή υπηρεσιών των ενδιαφερομένων κτηνιάτρων στην Ελλάδα.

139 νέες στειρώσεις στα Μέγαρα

Από τη Φιλοζωική Κίνηση Μεγάρων – Ν. Περάμου πληροφορηθήκαμε, ότι«139 νέα ροζ σκουλαρίκια, που κοσμούν τα αυτάκια των αγαπημένων μας αδέσποτων έκαναν την εμφάνιση τους στα Μέγαρα.

Δυστυχώς δεν καταφέραμε να πιάσουμε τον στόχο των 150 λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της εξάντλησης, αλλά 139 στειρώσεις από ξένους εθελοντές, που για τρίτη φορά επισκέφτηκαν τα Μέγαρα, εξασφάλισαν, ότι 112 κουτάβια δεν θα γεννηθούν και θα δυστυχήσουν στους αφιλόξενους δρόμους».

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή της Φιλοζωικής Κίνησης Μεγάρων – Ν. Περάμου στάθηκε για άλλη μια φορά η βρετανική GAR (Greek Animal Rescue) η οποία στέκεται πάντα δίπλα στα αδέσποτα της πόλης των Μεγάρων.

«Τα καλά νέα όμως και τα οποία μοιραζόμαστε μαζί σας με μεγάλη χαρά, είναι ότι για πρώτη φορά μετά από τους 14 μήνες λειτουργίας του συλλόγου, το μήνυμα έφτασε στον κόσμο των Μεγάρων, οι οποίοι μας διευκόλυναν με μεταφορές ζώων, άλλοι τα έπιασαν για λογαριασμό μας και περίμεναν για να τα παραλάβουμε, αλλά και συνέβαλλαν έμπρακτα συμμετέχοντας οικονομικά με όποιο ποσό μπορούσε ο κανένας.

Δεν έλειψαν και οι προσφορές σε αυγά και τυρί, οι οποίες ήταν επίσης καλοδεχούμενες! Οι πολίτες των Μεγάρων έκαναν τη διαφορά και σταμάτησαν να “γκρινιάζουν” για την ολιγωρία του κράτους.

Πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και προσέφεραν, όπως και ό,τι μπορούσαν, κατανοώντας, ότι ΕΜΕΙΣ όλοι μαζί θα φτιάξουμε την πόλη μας όπως εμείς θέλουμε.

Πήραμε μεγάλο κουράγιο από την αντιμετώπιση του κόσμου. Αν για κάθε ευχή, που μας έδωσαν εισπράτταμε ένα ευρώ, θα μπορούσαμε να στειρώσουμε άλλα τόσα.

Με το πρόγραμμα αυτό τα Μέγαρα συμπλήρωσαν τις 603 στειρώσεις από πέρυσι τον Ιούνιο και φιλοδοξούμε να τις κάνουμε 1.000 μέχρι το τέλος του χρόνου».

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κωλυσιεργεί σκόπιμα;

«Οι αιρετοί του τόπου μας αν και επίσημα σαν Δήμος δεν μπόρεσαν να στηρίξουν το πρόγραμμα αυτό, λόγω των απειλών για μηνύσεις και ενώ το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) επιμένει αγνοώντας τον νόμο να δώσει άδειες στους ξένους γιατρούς, να δουλέψουν εθελοντικά στην Ελλάδα, πάντως μεταξύ τους έδειξαν το ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτείας και ανέλαβαν από την τσέπη τους το κόστος της διαμονής της τετραμελούς ομάδας που μας επισκέφτηκε.

Οι φωτογραφίες, που βλέπετε, δείχνουν το ανώτερο επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι αναγκάζονται να μας επισκέπτονται κρυφά, επειδή το ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε. δείχνει να συντάσσεται με την θέση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, ο οποίος επιμένει, να εκθέτει τις πόλεις όλης της Ελλάδας σε πληθώρα αδέσποτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και ενώ οι ίδιοι διαπραγματεύονται ακόμα τις τιμές της στείρωσης και αποτρέπουν όποιον Έλληνα κτηνίατρο επιθυμεί να βοηθήσει.

Βέβαια, για να μη είμαστε απόλυτοι και αν όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν (ζητάμε προκαταβολικά συγνώμη από το Δ.Σ. του ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε.), τότε τα αδέσποτα όλης της Ελλάδας βρίσκονται έρμαια του μεγαλείου της ελληνικής γραφειοκρατίας και της ανικανότητας των υπευθύνων να ερμηνεύσουν τον νόμο και να τον εφαρμόσουν.

Για όσους κτηνίατρους πρόσφατα σχολίασαν σε κλειστή ομάδα, ότι οι ξένοι εθελοντές “ναρκώνουν με βαριοπούλα” και χειρουργούν με “χασαπομάχαιρα” θα τους συνιστούσαμε να επαναξιολογήσουν το επίπεδο τους και τα σχόλια τους και να δουν προσεκτικά τις φωτογραφίες αυτές.

Τέλος, να καταλάβουν, ότι ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ, να πληρώσουμε τις τιμές, τις οποίες ζητούν και ούτε μπορούν να ανταποκριθούν στην ζήτηση για στειρώσεις ακόμη και αν δουλεύουν όλη μέρα πάνω σε αδέσποτα.

Θα έπρεπε ο ίδιος ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος να έχει καλέσει ενισχύσεις από το εξωτερικό, ξένους εθελοντές για να βοηθήσει να δοθούν λύσεις ΑΜΕΣΑ και όχι να επιμένει στην τακτική, που ακολουθεί, για να στέλνει “πελάτες” στα μέλη του.

Τα αδέσποτα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΛΑΤΗΣ ΚΑΝΕΝΟΣ και κανείς δεν πληρώνει γι’ αυτά. Στα Μέγαρα οι πολίτες “μίλησαν”. Θα αναλάβουμε μόνοι μας αυτό, που θα έπρεπε ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος να έχει κάνει ευθύς εξ’ αρχής, τιμώντας την επιστήμη και τον όρκο του Ιπποκράτη, που έχουν δώσει τα μέλη του.

Όσον αφορά σε αυτούς, που επιμένουν να μην στειρώνουν τα σκυλιά τους και να πετάνε τα κουτάβια, σε κάδους σκουπιδιών, αυλές και δρόμους, αλλά και όσους εγκαταλείπουν τα ζώα τους στον δρόμο καταδικάζοντας τα σε θάνατο και επιβαρύνοντας την κοινωνία μας, ας λάβουν γνώση, ότι οι πολίτες των Μεγάρων επαγρυπνούν και κατανοούν πλέον, ότι ο κάθε ένας από αυτούς είναι υπεύθυνος για την κατάσταση, που επικρατεί στους δρόμους».

Οι εθελοντές της Φιλοζωικής Κίνησης Μεγάρων – Ν. Περάμου πήραν κουράγιο από την ευαισθητοποίηση και την συμμετοχή του κόσμου και όλοι είναι έτοιμοι να δουλέψουν ακόμα πιο σκληρά και είναι πραγματικά περήφανοι που εθελοντικά προσφέρουν στον τόπο τους.

αναδημοσίευση από  www.zoosos.gr