images-stories-photos-sfragida-170x191Πάντα ο κόσμιος διάλογος είναι πλούτος και οι διαλογικοί προβληματισμοί βοηθούν τα μέγιστα τη σκέψη μας να προχωρήσει πέρα από τα τετριμμένα.

Θα συμφωνήσω απόλυτα, με την κτηνίατρο κα Καμπουρακη – , εξάλλου χρόνια τώρα το ισχυρίζομαι – , ότι η περισυλλογή και στείρωση των αδέσποτων ζώων , συνηγορούντος και του τρόπου που γίνεται, έχει αποτύχει σαν μέθοδος περιορισμού αυτών ή αισθητής βελτίωσης του «φαινομένου» αυτού.

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά γύρω του , να αναλογισθεί πόσα χρόνια οι φιλοζωικοί σύλλογοι κυρίως στειρώνουν αδέσποτα ζώα, για να καταλάβει ότι η μέθοδος αυτή δεν λύνει το πρόβλημα.

Πρόσφατα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. της 17 και 18 Μαρτίου ενεστωτος έτους ο Ευρωβουλευτής κ Sergio Paolo Francesco Silvestris εισήγαγε ψήφισμα , για τα αδέσποτα ζώα , το οποίο υπερψηφίστηκε , όπως και από την Ελλάδα ,όπου μεταξύ των άλλων τονίστηκε αυτό ακριβώς.
.
Ότι η μέθοδος περισυλλογής και στείρωσης των αδέσποτων απέτυχε να περιορίσει, πολύ περισσότερο να λύσει το φαινόμενο αυτό, που απαντάται κυρίως στις χώρες -μέλη της Ε.Ε. που συνηθίζουμε να αποκαλούμε μη προηγμένες.
Η Ομοσπονδία μας ενημέρωσε τους Ελληνες Ευρωβουλευτές μέλη της ανωτέρω επιτροπής κ.κ Παπασταμκο και Δανέλη για τις θέσεις της.
Στο εν λόγω ψήφισμα υπήρχε αναφορά του αριθμού των αδέσποτων στην Ε.Ε. ο οποίος αγγίζει τα 100.000.000 .

Σε πρόσφατη επίσης συνάντησή μας στις Βρυξέλλες στις 15 Μαρτίου με τον Επικεφαλής του Τμήματος Ευζωίας των Ζώων της Ε.Ε. κ.Andrea Gavinelli εκ μέρους του υποστηρίχτηκε ακριβώς η παραπάνω άποψη , μας ενημέρωσε δε ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε φάση περισυλλογής για το ζήτημα αυτό το όποιο βεβαίως συμπέρανε θα αργήσει πολύ να λυθεί.
Τέλος σε συναντήσεις της Ομοσπονδίας μας με τα αρμόδια υπουργεία αρκετές φορές τονίστηκε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι Δήμοι ασχολούνται με τα αδέσποτα, ήτοι περιστασιακά, χωρίς συνεχή και ελεγχόμενο προγραμματισμό των στειρώσεων, κανένα αποτέλεσμα δεν φέρνει .

Πάντα συνηθίζω να λέω, ότι στειρώνουμε σήμερα ένα ζώο, και δίπλα στο σπίτι του γείτονα γεννάει το σκυλί του 12 κουτάβια.
Επομένως ένα στειρώνουμε , δώδεκα νέα ζώα έρχονται στην ζωή πολλά εκ των οποίων προστίθενται στην τεράστια δεξαμενή των αδέσποτων.

Που μας οδηγεί λοιπόν η παράθεση αυτού του παραδείγματος;

Στις στειρώσεις των δεσποζόμενων ζώων.

Καταδεικνύει δε με σαφήνεια το που πρέπει να στραφεί το Κράτος σε συνδυασμό και με συνεχείς και όχι περιστασιακές στειρώσεις αδέσποτων..
Δυστυχώς όμως τέτοιο ρυθμό στειρώσεων αδέσποτων το ελληνικό κράτος αδυνατούσε, αδυνατεί και θα αδυνατεί να εφαρμόσει.

Η Ομοσπονδία μας τόσο προς τα αρμόδια υπουργεία όσο και τις αρμόδιες επιτροπές της Ε.Ε. έχει καταθέσει τις παρακάτω θέσεις , που τις αναφέρουμε πολύ συνοπτικά ,σαν τις μόνες που μπορούν να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό.
Διαφορετικά και το 3014 οι άνθρωποι θα μιλούν για περιορισμό των αδέσποτων στην Ελλάδα.

Eπιγραμματικά λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι η δραστική μείωση των αδέσποτων ζώων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω προγραμμάτων ενημέρωσης των πολιτών των κρατών -μελών για την υπεύθυνη υιοθεσία και μη εγκατάλειψη των ζώων , ειδικών μαθημάτων για τα ζώα και ειδικότερα για τα ζώα συντροφιάς στα σχολεία, με την απόκτηση της κουλτούρας της στείρωσης από τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων , με τον δραστικό περιορισμό των ανεξέλεγκτων γενών από τους εκτροφείς, την επίσης δραστική μείωση των εισαγωγών ζώων συντροφιάς, την απαγόρευση πώλησή τους από τα pet-shops και τέλος την εφαρμογή προγραμμάτων υιοθεσιών των αδέσποτων , ώστε να ” απορροφηθούν” σιγά σιγά τα εκατομμύρια αυτών.

Κάθε άλλη μέθοδος επιτρέψτε μας να πούμε , ότι θα αποτύχει και πάλι.

Η παραπάνω θέση βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει, ότι πρέπει να σταματήσει η στείρωση όσο περισσότερων αδέσποτων γίνεται.
Σημαίνει ότι η λύση ΔΕΝ βρίσκεται εκεί αλλά στα όσα ανωτέρω αναφέραμε σε συνδυασμό με τις στειρώσεις των αδέσποτων.

THXP

Όσον αφορά στον προβληματισμό για την ηθική πλευρά της στείρωσης και κατά πόσο απομονώνονται αυτά από την ομάδα τους δεν μπορώ να έχω επιστημονική άποψη καθότι το γνωστικό μου πεδίο δεν είναι αυτό της κτηνιατρικής ή της ψυχολογίας ζώων.
Μπορώ να καταθέσω όμως την εμπειρία μου διότι πολλές φορές η εμπειρία δίνει πιο ασφαλή συμπεράσματα .

Παρατηρώ ότι τα στειρωμένα ζώα που φροντίζουμε ως σύλλογος σε διάφορες περιοχές δεν παρουσιάζουν κάποια αλλαγή ούτε και τα υπόλοιπα μη στειρωμένα ζώα αλλάζουν συμπεριφορά απέναντί τους μετά την στείρωση των πρώτων ,εξακολουθούν δε όλα μαζί να είναι μέλη της ομάδας , όπως και πριν.

Με την ευκαιρία απευθύνουμε ξανά στους συμπολίτες μας την παρακάτω έκκληση.

Μην αφήνετε τα κατοικίδιά σας να γεννούν.

Μην τα παρατάτε .

Μην αποκτάτε κατοικίδιο , αν δεν είστε σίγουροι, ότι μπορείτε να ανταποκριθειτε στις ποιοτικές και ποσοτικές ανάγκες του.
Τα ζώα συντροφιάς σκυλιά και γατιά ζουν μέχρι και δεκαπέντε, δεκαοχτώ χρόνια.

Μην παρασύρεστε από τα παρακάλια των παιδιών, αν δεν είστε σίγουροι , ότι κάποιος από την οικογένεια θα φροντίζει το ζώο σας.

Τέλος απευθύνουμε και πάλι έκκληση αλλά και προειδοποίηση.

ΜΗΝ δηλητηριάζετε τα ζώα.
Δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με αυτό τον τρόπο.
Μετά από λίγες ήμερες θα έλθουν άλλα.

Πόσες ζωές θα σκοτώσετε;

Αρχές , πολίτες και φιλοζωικοί σύλλογοι επαγρυπνούν αυτό το καιρό, που είναι η εποχής της φόλας, λόγω έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Και μια συμβουλή προς τους κατόχους ζώων συντροφιάς για τις ημέρες των γιορτών του Πάσχα.

Πολλά ζώα χάνονται κατά την Μεγάλη Εβδομάδα, , κυρίως την Μ. Παρασκευή και το Σάββατο της Ανάστασης, λόγω κροτοφοβίας από τα βεγγαλικά.
Προφυλάξτε τα γιατί μπορεί η εξαφάνιση να αποβεί μοιραία για το κατοικίδιό σας.

Καλές Γιορτές

Αναστασία Βυσσίνου-Μπομπολάκη
Πρόεδρος της
Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας & του
Φ.Σ. Χανίων Η Προστασία των Ζώων.

Διαβάστε και τις απόψεις της Κας Καμπουράκη αλλά και του Δρ.Γκιώμ Τερουίγγε