fidiΜεγάλη χαρά στο φιλοζωικό κόσμο,έδωσε η κατάσχεση των φιδιών που εξέθεταν παρανόμως οι διοργανωτές της εταιρείας Sports United A.E. στον 4ο όροφο του εμπορικού κέντρου The Mall Athens

 .Όπως διαβάζουμε στο κοινό δελτίο τύπου του ΕΚΠΑΖ και της ΠΦΠΟ: 

“Την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012, το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων -ΕΚΠΑΖ- και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία σε συνεργασία με τους ιστότοπους http://zoosos.gr & http://happydogsworld.com/forum και την συνδρομή της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και συγκεκριμένα του Θηροφύλακα κ. Κόκκαλη Αλέκου, προέβησαν σε κατάσχεση 7 ελληνικών ειδών ερπετοπανίδας από την έκθεση ”SNAKES” που διοργανώθηκε από τη εταιρεία Sports United A.E. στον 4ο όροφο του εμπορικού κέντρου The Mall Athens.

Τη συνδρομή τους προσέφεραν επίσης ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων κος Παπαδιάς, το αρμόδιο Δασαρχείο Πεντέλης και η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αμαρουσίου.

Όπως διαπιστώθηκε έπειτα από έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών, οι διοργανωτές δεν έφεραν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας για την έκθεση. Επίσης δεν είχαν σχετική άδεια από την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία ως όφειλαν, εφόσον επρόκειτο για ζωντανά ερπετά, ούτε άδεια από την υπηρεσία CITES.

Η μοναδική άδεια την οποία έφεραν ήταν αυτή της καταλληλότητας χώρου που εξέδωσε ο αρμόδιος Δήμος Αμαρουσίου, η οποία και ανακλήθηκε την ίδια ημέρα.

Έπειτα από τον επιτόπιο έλεγχο στις ειδικά διαμορφωμένες προθήκες όπου φιλοξενούνταν και εκτίθεντο τα ερπετά,διαπιστώθηκε ότι κάποια από αυτά ανήκαν σε προστατευόμενα και απειλούμενα είδη της ελληνικής ερπετοπανίδας, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Πρόκειται για 11 συνολικά φίδια που προέρχονται από τα είδη:

Οχιά (Vipera ammodytes) 2 άτομα

• Αγιόφιδο (Telescopus fallax) 1 άτομο

• Δενδρογαλιά (Hierophis gemonensis) 1 άτομο

• Σπιτόφιδο (Zamenis situla) 1 άτομο

• Σαπίτης (Malpolon monspessulanus) 1 άτομο

• Οχιά της Μήλου (Macrovipera schweizeri) 1 άτομο

• Λαφιάτης (Elaphe quatuorlineata) 4 άτομα

Όλα τα φίδια παραδόθηκαν στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων για περίθαλψη και επανένταξη στους κατάλληλους βιότοπους .Έπειτα από τον έλεγχό τους, κρίθηκαν όλα υγιή και θα επανατοποθετηθούν στις περιοχές από τις οποίες περισυνελέγησαν παράνομα.

Η Ομοσπονδιακή θηροφυλακή άσκησε δίωξη κατά της διοργανώτριας εταιρείας για τη μη έκδοση των απαραίτητων αδειών και κατά του φερόμενου ως ιδιοκτήτη των ερπετών για παράνομη σύλληψη και κατοχή προστατευόμενων ειδών της Ελληνικής ερπετοπανίδας.

Οι Φορείς μας επιφυλάσσονται της άσκησης ποινικής διώξης των υπευθύνων για σκληρή μεταχείριση ζώων βάσει του άρθρου 16 του νόμου 4039/2012

Η ΠΦΠΟ και το ΕΚΠΑΖ ευχαριστούν θερμά για τη συνδρομή τους τον Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα Αλέκο Κόκκαλη του οποίου η συνεισφορά ήταν καταλυτική για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, καθώς επίσης τη δημοσιογράφο Ελένη Ηλιοπούλου διαχειρίστρια του site http://zoosos.gr για την έγκαιρη ενημέρωση και την άριστη δημοσιογραφική κάλυψη της επιχείρησης και τον Μάνθο Αρμπελιά μέλος σωματείου της ΠΦΠΟ και διαχειριστή του site http://happydogsworld.com/forum που προσέφερε πολύτιμη βοήθεια με την άριστη γνώση των σχετικών νόμων.

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

         Η Πρόεδρος                            Η Αντιπρόεδρος                    Η Γραμματέας

Αναστασία Μπομπολάκη        Μάριζα Χριστοδούλου           Μαρία Χουστουλάκη

Για το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων “ΕΚΠΑΖ”

Ο Διαχειριστής, Μπήτρος Παύλος”

snakes_poster

Παράλληλα αναμένεται η απάντηση από τους χορηγούς της έκθεσης στους οποίους έχει σταλεί επιστολή με θέμα”Παράνομη η έκθεση φιδιών στο The Mall Athens” στην οποία αναλύονται οι λόγοι της αστοχίας χορήγησης τέτοιων εκδηλώσεων.

Τι λέει η επιστολή

Αξιότιμοι κύριοι,

Η έκθεση “SNAKES” στην οποία ήσασταν χορηγοί επικοινωνίας ήταν παράνομη, καθώς φιλοξενούσε προστατευόμενα και απειλούμενα είδη της ελληνικής ερπετοπανίδας και ούτε ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης τους, αλλά ούτε και η διοργανώτρια εταιρεία δεν έφεραν τις σχετικές άδειες για κατοχή, διατήρηση και έκθεση ζώντων ζώων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Πιο συγκεκριμένα, στις 24 Οκτωβρίου 2012, ημέρα έναρξης της έκθεσης, πραγματοποιήθηκε επιτόπια αυτοψία στο χώρο από το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων -ΕΚΠΑΖ- και την Ομοσπονδία μας και διαπιστώθηκε ότι εκεί υπήρχαν έντεκα ελληνικά φίδια προστατευόμενα από τη Διεθνή Σύμβαση CITES, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, την Κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΟΚ, το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 67 και τον Ν.4039/2012 περί προστασίας των ζώων από την εκμετάλλευσή τους.

Άμεσα στο χώρο της έκθεσης κατέφθασαν η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, το Δασαρχείο Πεντέλης και η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αμαρουσίου. Τα έντεκα φίδια κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στο ΕΚΠΑΖ για περίθαλψη και επανατοποθέτησή τους στις περιοχές από τις οποίες απομακρύνθηκαν παράνομα.

Είναι απολύτως κατανοητό το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εσάς – πλην του National Geographic του οποίου είναι ανεπίτρεπτη η παρουσία σε τέτοια έκθεση και θα ενημερωθεί για αυτό το λόγο εγγράφως το National Geographic Global – δεν γνωρίζατε το καθεστώς προστασίας των φιδιών αυτών, ώστε συνδράματε την έκθεση ”SNAKES” ως χορηγοί επικοινωνίας. Ωστόσο πιστεύουμε ακράδαντα ότι εφόσον το αντικείμενο της αφορούσε έμβια όντα, οφείλατε να έχετε ενημερωθεί προτίστως για την νομιμότητά ή όχι του να εκτίθονται και δεύτερον, θα έπρεπε να απέχετε από τέτοιου είδους εκθέσεις, οι οποίες ενθαρρύνουν μέσω της εξοικίωσης του κοινού, την απόκτηση εξωτικών κατοικιδίων και κοινωνούν λάθος τρόπους διαχείρισης των ζώων.Τα ερπετά δεν αποτελούν κατοικίδια ζώα και δεν ανήκουν σε γυάλες ως εκθέματα, παρά μόνον στη Φύση.

Επιπλέον, η διεύθυνση του The Mall Athens που παραχώρησε το χώρο της για αυτήν την εκδήλωση ήταν ήδη ενήμερη για την εφαρμογή του νέου Νόμου περί προστασίας των ζώων, καθώς στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει αντίστοιχη έκθεση με κουνελάκια από κατάστημα πώλησης κατοικίδιων ζώων και είχε βρεθεί αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις των φιλοζωικών οργανώσεων. Παρόλα αυτά ακόμα μία φορά επέλεξε να αγνοήσει επιδεικτικά την κείμενη νομοθεσία και να επιτρέψει τη διοργάνωση της παράνομης έκθεσης ερπετών ”SNAKES” ,η οποία είχε καθαρά κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Ας ελπίσουμε ότι έπειτα από τη δυναμική παρέμβασή μας δεν θα επιτρέψει η διοίκηση του The Mall Athens, να φιλοξενηθεί ξανά στους χώρους του παρόμοια έκθεση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας ζητούμε να αποσύρετε τη συμμετοχή σας ως χορηγών επικοινωνίας της εν λόγω έκθεσης και σας ζητούμε να ενημερώσετε το κοινό σας κοινοποιώντας αυτήν μας την επιστολή. Επίσης, σας παρακαλούμε να δίνετε τη δέουσα προσοχή σε ανάλογες περιπτώσεις, εφόσον ο ρόλος που επιτελείτε πέρα από ενημερωτικός, έχει τη δύναμη να επιρρεάζει σημαντική μερίδα κοινού στη διαμόρφωση απόψεων και τάσεων και μια τέτοια χορηγία δυστυχώς μπορεί να δώσει λάθος μηνύματα όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω έκθεση λειτούργησε στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αττικής χωρίς άδεια και φιλοξενούσε ζώα που είχαν αιχμαλωτιστεί παράνομα. Η μόνη άδεια την οποία κατείχαν οι διοργανωτές, ήταν αυτή της καταλληλότητας χώρου, η οποία και ανεστάλει την ίδια ημέρα. Ως εκ τούτου και προς δική σας ενημέρωση, η έκθεση δεν συνεχίζει τη λειτουργία της.

Συνημμένα σας αποστέλλουμε κοινό Δ.Τ. της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας με το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων προς δημοσίευση καθώς και τον Ν.4039/2012 ΦΕΚ 15 Α προς ενημέρωσή σας.

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

Η Πρόεδρος Η Αντιπρόεδρος Η Γραμματέας

Αναστασία Μπομπολάκη Μάριζα Χριστοδούλου Μαρία Χουστουλάκη

Για το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων -ΕΚΠΑΖ-

Ο Διαχειριστής

Παύλος Μπήτρος

Snakes

Πίνακας αποδεκτών

1) National Geographic

ngmads@4pi.gr

2) The Mall Athens

info@themallathens.gr

3) MEGA TV

info@megatv.gr

4) NovaΣΠΟΡ FM 94,6

info@ppi.com.cy

5) Red FM

onair@redfm.gr

6) VFM 88.3

katia@bestradio.gr

7) Η Καθημερινή

nfo@kathimerini.gr , epistoles@kathimerini.gr

8) Athens Voice

vkoron@athensvoice.gr

9) Free Sunday και City Press

desk@cpress.gr

10) NEWS 247

info@news247.gr

11) Cosmo.gr

info@cosmo.gr

12) e-go.gr

info@e-go.gr

13) Click at life

info@clickatlife.gr

14) OTENET

info@otenet.gr

15) Daily Motion (Ελλάδας)

16) Super Basket

info@superbasket.gr

17) Mad

info@mad.tv