Αξιότιμε κύριε Μπάμπο,
Σε συνέχεια της επιστολής που στείλαμε για την σκοτωμένη φώκια και της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας, σας επισυνάπτω τους νόμους που προστατεύουνε τα θαλάσσια θηλαστικά και τις ποινικές κυρώσεις που επισύρει η θανάτωσή τους.Η διεθνής, η ευρωπαϊκή-κοινοτική και εθνική μας νομοθεσία απαγορεύουν αυστηρά, όχι μόνο τη θανάτωση, αλλά ακόμα και την ενόχληση αυτών των ζώων.
Συγκεκριμένα:
[1] O Νόμος 1650/86 (Για την Προστασία του Περιβάλλοντος) (ΦΕΚ 160/Α/16-10-86).
Άρθρο 20
Προστασία και διατήρηση των ειδών της αυτοφυούς χλωρίδας και της άγριας πανίδας
1. Τα είδη της αυτοφυούς χλωρίδας και της άγριας πανίδας προστατεύονται και διατηρούνται μαζί με τη βιοκοινότητα και το βιότοπο ή οικότοπό τους, ως βιογενετικά αποθέματα και ως συστατικά στοιχεία των οικοσυστημάτων. Ιδιαίτερα προστατεύονται και διατηρούνται είδη που είναι σπάνια ή απειλούνται με εξαφάνιση, είδη των οποίων ο πληθυσμός, χωρίς να διατρέχει άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης, εμφανίζει τάση μείωσης λόγω υποβάθμισης των βιοτόπων του είδους ή υπερεκμετάλλευσης τους, καθώς και είδη που έχουν ιδιαίτερη οικολογική, επιστημονική, γενετική, παραδοσιακή οικονομική αξία.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄.
ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
Άρθρο 28: Ποινικές Κυρώσεις
8. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα, τις απαγορεύσεις, τους όρους και τους περιορισμούς που επιβάλλονται δυνάμει των άρθρων 18 έως 21 ή των διαταγμάτων ή υπουργικών ή νομαρχιακών αποφάσεων, που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή τους, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός μήνα. Αν ο δράστης ενήργησε από αμέλεια, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες ή με χρηματική ποινή.
[2] Το Π.Δ. 67/1981(ΦΕΚ 23/τ.Α΄/30-01-1981) «Περί προστασίας της αυτοφυούς Χλωρίδος και Άγριας Πανίδος και καθορισμού διαδικασίας συντονισμού και Ελέγχου της Ερεύνης επ΄ αυτών», όπως διορθώθηκε με το ΦΕΚ 43/τ.Α΄/18-02-1981 και τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 256/1987 (ΦΕΚ 114/τ.Α΄/07-07-1987), προβλέπει ειδικά, αυστηρότερα, μέτρα προστασίας για τα είδη της αυτοφυούς χλωρίδας και άγριας πανίδας (ενδημικά είδη, αμφίβολα ενδημικά είδη, μη ενδημικά – σπάνια και κινδυνεύοντα είδη), τα οποία επιβάλλεται να τηρούνται απαρέγκλιτα κατά την εφαρμογή, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, των διατάξεων της σύμβασης CITES αναφορικά με τα είδη αυτά.
[3] H Κοινοτική Οδηγία 92/43 (Για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας)
[4] O Nόμος 1739/87 (ΦΕΚ 201 A): ∆ιαχείριση των υδατικών πόρων
[5] Το Προεδρικό Διάταγμα 55/1998 (ΦΕΚ 58Α/20-3-1998) Προστασία του Θαλάσσιου περιβάλλοντος (κωδικοποίηση του Ν. 743/1977)
Παρακαλούμε να προβείτε στη διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων για την ανεύρεση του δράστη και τη μήνυση κατ’αγνώστων ώστε να μειωθούν κατά το δυνατόν τέτοιου είδους εγκλήματα.¨
Με εκτίμηση
Μάριζα Χριστοδούλου
Μέλος της
Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής
Ζωοφιλικών Σωματείων
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.