leyko_iriasΠρος τον Δήμο Σαντορίνης

Δήμαρχο κύριο Ζώρζο

Κοινοποίηση:

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Κτηνιατρική Υπηρεσία Σαντορίνης

Βέροια 17.2.2011

Κύριοι και κυρίες

Μετά την εκλογή της νέας δημοτικής αρχής , οι φιλόζωοι του νησιού ήλπιζαν σε μια καλύτερη αντιμετώπιση των αδέσποτων και περίμεναν εναγωνίως τις αλλαγές, ειδικά στο χωριό της Οίας , που πρόσφατα συγχωνεύτηκε στον νέο Δήμο .

Ο δήμος Φυρών ήταν ήδη στο πρόγραμμα στειρώσεων, κάτι που βοήθησε σε βάθος χρόνου τον έλεγχο των γεννήσεων και την μείωση των αδέσποτων στην περιοχή.

Δυστυχώς έχουμε ενημερωθεί ότι η θέση της νέας δημοτικής αρχής και ειδικά για τα αδέσποτα της Οίας δεν είναι θετική προς τους εθελοντές φιλόζωους σε σχέση με το αποτέλεσμα που αυτοί επιδιώκουν για τα ζώα.

Tα τοπικά Σωματεία αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «είναι παράνομη ως τακτική η προσωπική απέχθεια του εκάστοτε δημάρχου προς τα ζώα, να γίνεται νόμος του τόπου. »

Με προσπάθεια 2 μόνο γυναικών εθελοντών του Σαντορινιού σωματείου & με παραχώρηση ενός χώρου από τον δήμο, δημιουργήθηκε ένα μικρό καταφύγιο για ταλαιπωρημένα ιπποειδή.

Ο χώρος φιλοξενεί επίσης σκυλιά και κουτάβια εξαιτίας της εγκατάλειψης τους εκεί από πολίτες της Σαντορίνης. Η λάσπη, το κρύο, η έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη πόρων και η ανέχεια έχουν σαν αποτέλεσμα την ανεπαρκή συντήρηση του χώρου.

Μας μετεφέρθηκε σαν φόβος από τα τοπικά σωματεία, ότι ο νέος δήμαρχος οραματίζεται να ασυλοποιήσει παρανόμως όλα τα αδέσποτα σκυλιά της περιοχής, λόγω προσωπικής του ζωοφοβίας.

Δεχθήκαμε επίσης καταγγελίες ότι δόθηκε εντολή στο προσωπικό καθαριότητας να απομακρύνει την τροφή των ζώων που ενεργοί εθελοντές του σωματείου τοποθετούν χρόνια στα ίδια σημεία για την σίτιση των αδέσποτων.

Η εικόνα της περιοχής της Οίας αποτελούσε λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας ντόπιων και πολιτείας με τα φροντισμένα αδέσποτα και καταδείκνυε τον σεβασμό στο διαφορετικό & τον πολιτισμό της τοπικής κοινωνίας. Η Οία και η συμπεριφορά των κατοίκων της προς τα αδέσποτα αποτελούσε παράδειγμα για πολλούς δήμους της Ελλάδας. Τα ζώα κυκλοφορούσαν στειρωμένα, εμβολιασμένα αποπαρασιτωμένα, ελεγμένα μηνιαίως από κτηνίατρο. Κανένα μέρος της χώρας δεν υπήρξε τόσο οργανωμένο στο επίπεδο του ελέγχου των αδέσποτων στο βαθμό της περιοχής της Οιας, λόγω της άψογης συνεργασίας Πολιτείας,πολιτών, φιλόζωων, σωματείου και εθελοντών.

Η περιοχή σας αποτελεί παγκόσμιο προορισμό, είναι λοιπόν το λιγότερο απαράδεκτο αλλά και παράνομο να εκτιθέμεθα ως χώρα σε όλο τον κόσμο. Τελευταία έχουν καταγραφεί πολλές δολοφονίες ζώων με δηλητήρια. Οι δηλητηριάσεις αποτελούν τακτική; Το θεωρούμε αδιανόητο για τους τουρίστες, που ξαφνιάζονται δυσάρεστα με τέτοιες εικόνες.

Η σοβαρή αρνητική επίπτωση στην οικονομία του τόπου εξαιτίας αναποτελεσματικών δράσεων αντιμετώπισης του θέματος ,θα αποτελέσει αρνητικό τρόπαιο για τους νέους άρχοντες.

Ζητάμε να σεβαστείτε τους εθελοντές και ζωόφιλους πολίτες σας, που χρόνια τώρα επιτελούν ένα έργο που αντικατοπτρίζει τον πολιτισμό και την σωστή προς τα έξω εικόνα της Οιας .

Βάσει νόμου είστε υποχρεωμένοι να δημιουργήσετε άμεσα ένα κέντρο περίθαλψης των ζώων της περιοχής σας, με προδιαγραφές όπως αναφέρονται στον ν.3170/2003 (ιατρείο, στειρώσεις, περίθαλψη, εμβολιασμοί, χώρος για υπέργηρα, ανίατα κλπ ζώα)

Εμείς είμαστε στη διάθεση σας για ενημέρωση, επιστημονικές και θεσμικές προτάσεις λύσεων. Αναμένουμε αποτελέσματα άμεσα.

Παρακαλούμε να μας δώσετε αριθμό πρωτοκόλλου

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (109) ΦΙΛΟΖΩΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Βάσω Τάκη

Δικηγόρος