logopfpoΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ , Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2012

Εχθές στις 11 Ιανουαρίου 2012 συνεδρίασε επί έξι συνεχείς ώρες η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής για το νομοσχέδιο για τα ζώα παρόντων διαφόρων θεσμικών φορέων. Ο σκοπός της χθεσινής συνεδρίασης ήταν να ακουστούν οι θέσεις και οι απόψεις των ανωτέρω φορέων.

Στη συνεδρίαση εκ μέρους των φιλοζωικών συλλόγων συμμετείχε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) δια της εκπροσώπου της κας Αναστασίας Μπομπολάκη, η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (ΠΦΟ) δια της εκπροσώπου της κας Ειρήνης Μολφέση, εκπρόσωπος της «Συνομοσπονδίας» Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος, ο σύλλογος Αγρυπνία, και εκ μέρους άλλων θεσμικών οργάνων, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ο Κυνολογικός Όμιλος Ελλάδος, ο Πρόεδρος Κτηνιατρικού Συλλόγου Μικρών Ζώων Αττικής, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος δια της προέδρου του κας Αθηνάς Τραχήλη, εκπρόσωπος των δημοσίων κτηνιάτρων, διάφοροι κτηνοτροφικοί σύλλογοι, καθώς και οι εισηγητές των κομμάτων.

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου αναφέρθηκαν μόνον οι εκπρόσωποι της ΠΦΠΟ και της ΠΦΟ. Επί έξι ώρες περίπου, από όλους τους άλλους θεσμικούς φορείς και από τον εισηγητή του ΚΚΕ, υπήρχε ένα συνεχές σφυροκόπημα και μια λασπολογία κατά των φιλοζωικών σωματείων τα οποία «καλυπτόμενα πίσω από την έννοια φιλόζωος, κάνουν εκτενές εμπόριο αδέσποτων ζώων στέλνοντάς τα για πειραματόζωα στο εξωτερικό». Όλοι δε οι φορείς των κτηνιάτρων, με τρόπο προκλητικό και αήθη, καταφέρθηκαν τόσο κατά των φιλοζωικών συλλόγων, όσο και κατά του θεσμού των εθελοντών κτηνιάτρων.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πέρασαν διάφορες αρνητικές τροπολογίες στις οποίες θα αναφερθούμε σε άλλο δελτίο μας εκτενέστερα. Το μόνο θετικό, κατά τη γνώμη μας, είναι ότι αποκαλύφθηκε πλήρως ο ρόλος των ιδιωτών κτηνιάτρων, οι οποίοι επί ώρες καταδείκνυαν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει και ανησυχούν είναι τα οικονομικά τους συμφέροντα και σε καμία περίπτωση τα αδέσποτα ζώα και η μη σωστή διαχείρισή τους με τις ανάλογες επιπτώσεις στη χώρα μας.

Όταν ερωτήθη από τον βουλευτή κ. Πλεύρη, στην δευτερολογία της η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας, αναφέρθηκε στο ρόλο όλων αυτών των οικονομικών συντεχνιών κτηνιάτρων κ.λπ., ζήτησε να καταθέσουν επιτέλους μήνυση κατά των φιλοζωικών σωματείων ή των φιλόζωων που πιστεύουν ότι κάνουν λαθρεμπόριο ζώων, και να αποδείξουν στην πράξη και στο δικαστήριο τους κατάπτυστους ισχυρισμούς τους. Επίσης η κα Μπομπολάκη έθεσε τα ερωτήματα «αν σήμερα εδώ ήρθαμε για να συζητήσουμε το νομοσχέδιο για τα ζώα ή για το πως θα βγάλουν χρήματα οι διάφορες συντεχνίες», «αν ήρθαμε να συζητήσουμε το θέμα ότι οι φιλόζωοι είναι λαθρέμποροι» κ.λπ. Μετά από όλα αυτά, πέρασε τροπολογία στο άρθρο 16, ότι η λαθρεμπόρια εκ μέρους των φιλοζωικών σωματείων είναι ποινικό αδικημα.

Επιπλέον η Πρόεδρος του Κτηνιατριακού Συλλόγου, κα Αθηνά Τραχήλη, επετέθη κατά τρόπο φραστικά προκλητικό κατά της βουλευτού κας Φωτεινής Πιπιλή, η οποία σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε από την συνεδρίαση. Είναι φανερό ότι γίνεται μια λυσσαλέα προσπάθεια να εξοστρακιστεί οτιδήποτε θετικό υπάρχει σε αυτό το νομοσχέδιο.

Εμείς εκφράζουμε την αγανάκτηση και την οργή μας για όσα διαδραματίστηκαν κατά τη συζήτηση και καλούμε τον Υφυπουργό κ. Ροντούλη να διαμορφώσει ένα νομοσχέδιο που θα προστατεύει πάνω από όλα τα ζώα, όχι μόνο από την ενεργητική και παθητική κακοποίηση, αλλά και από τις οικονομικές συντεχνίες.

Η Επιτροπή Εμπορίου θα συνεχίσει τη συζήτηση άρθρο προς άρθρο την ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής. Μέχρι τότε μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις είτε επί το θετικότερον είτε επί το αρνητικότερον. Οψόμεθα!

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ