2013-07-22 12.18.44Πριν λίγο καιρό είχαμε δημοσιεύσει την ιστορία του Αλέκου,του 18χρονου που φροντίζει και αγαπά όλα τα αδεσποτάκια του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Χανίων,το γνωστό ως Πρεβεντόριο.Δυστυχώς αυτό δε συμβαίνει και με κάποιους από τους υπαλλήλους του.Σαν σύλλογος κάναμε δύο καταγγελίες σε δύο υπαλλήλους,τον έναν γιατί κλώτσησε ένα ζώο αμέσως μετά τη στείρωση και στον άλλον γιατί απομάκρυνε ένα άλλο ζώο.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Δήμος Χανίων , στα πλαίσια των εκ του νόμου 4039/12 υποχρεώσεών του για τα αδέσποτα της δικαιοδοσίας του υλοποιεί αυτό το διάστημα πρόγραμμα στείρωσης και περίθαλψης αδέσποτων ζώων.
Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δήμου, του Φιλοζωικού μας Συλλόγου και της Διευθυντή του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων κ. Ζαχαριουδάκη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα στείρωσης των αδέσποτων του εν λόγω Θεραπευτηρίου.

Καταγγέλλουμε ότι, λίγες ημέρες μετά την χειρουργική επέμβαση ενός σκύλου , θηλυκού , χρώματος άσπρου –καφέ και ενώ το ζώο είχε φιλοξενηθεί για όσες ημέρες απαιτείτο από μέλος του συλλόγου μας και επανατοποθετήθηκε στον ως άνω χώρο και ενώ το γεγονός της στείρωσης ήταν εις γνώση όλων των εργαζομένων στο Θεραπευτήριο , οι οποίοι και γνώριζαν ότι το ζώο ήταν πρόσφατα χειρουργημένο, ο συγκεκριμένος υπάλληλος, κτύπησε βίαια με λάκτισμα το ζώο στην τομή του , με αποτέλεσμα αυτή να ανοίξει , να χρειαστεί η εκ νέου μεταφορά του στον κτηνίατρο και η συρραφή της τομής , ενώ το ζώο υπέφερε από έντονους πόνους λόγω του λακτίσματος.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε την ποινική δίωξη του,για κακοποίηση ζώου, ιδιαζόντως ειδεχθή , λόγω του πρόσφατου χειρουργείου του, βάσει του νόμου 4039/12.

Ο δεύτερος καταγγελόμενος,πριν μια εβδομάδα περίπου απομάκρυνε από τον χώρο του Θεραπευτηρίου ένα αδέσποτο σκυλί , που διήγε για μεγάλο χρονικό διάστημα στον προαύλιο χώρο του Θεραπευτηρίου ,ενώ δεν είχε καμία αρμοδιότητα προς τούτο και το μετέφερε σύμφωνα με μαρτυρία σε περιοχή του Ακρωτηρίου.

Σύμφωνα με τον νόμο 4039/12 την διαχείριση των αδέσποτων ζώων ασκούν αποκλειστικά οι Δήμοι και τα συνεργαζόμενα με αυτόν φιλοζωικά σωματεία.

THXP

κουταβάκια στο πρεβεντόριο

Και αυτό το περιστατικό συνέβη κατά το διάστημα που υλοποιείτο πρόγραμμα στείρωσης και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων του Δήμου Χανίων και ενώ είχε μεταβεί κλιμάκιο του συλλόγου μας σε συνεννόηση με τον Δήμο Χανίων και τον κ. Ζαχαριουδάκη, Διευθυντή του Θεραπευτηρίου ,προκειμένου να παραλάβει τα εκεί αδέσποτα προς στειρωση,αποθεραπεία και εμβολιασμό..

Επειδή το συγκεριμένο ζώο δεν ήταν μαθημένο σε αδεσποτεία και η ούτως ή άλλως παράνομη απομάκρυνσή του σε σημείο πολύ μακριά από τον χώρο διαβίωσής του ενέχει τεράστιο κίνδυνο τραυματισμού του ή και απώλειας της ζωής του , ζητάμε την ποινή δίωξη του καθού βάσει του νόμου 4039/12 και την επιβολή των διοικητικών προστίμων που προβλέπονται στον ίδιο νόμο.

Παράλληλα ζητάμε να κληθεί ο υπάλληλος να αναφέρει ρητά το ακριβές σημείο εναπόθεσης του ζώου , ώστε να καταβληθούν προσπάθειες να ανευρεθεί τούτο και να τεθεί υπό την προστασία του συλλόγου μας.