images-stories-photos-sfragida-170x191Επιστολή σε φιλόζωο πολίτη,κάτοικο του δήμου Πλατανιά έστειλε ο δήμος-την οποία κοινοποίησε και στο σύλλογό μας-,μετά από έγγραφη καταγγελία δημοτών για τη μη τήρηση υποχρεώσεων σε δεσποζόμενα ζώα.Μόνο που δεν πρόκειται για δεσποζόμενα αλλά για αδέσποτα,τα οποία φροντίζει αυτός και όχι ο δήμος όπως οφείλει σύμφωνα με το νόμο.

Σε απάντηση της σε μας κοινοποιημένη επιστολή  για το ζήτημα του αποδέκτη δημότη θα θέλαμε να  ενημερώσουμε το Δήμο για τα εξής :

“Πριν ένα περίπου χρόνο μετά από αίτημα προς τον σύλλογό μας ενός άλλου δημότη σας , κατοίκου της περιοχής όπου βρίσκονται τα αιγοπρόβατα του κυρίου , μέλη του συλλόγου μας αλλά και αστυνομικοί του Α.Τ. Γαλατά σε διαφορετικό χρόνο είχαν μεταβεί τόσο στον ανωτέρω χώρο όσο και στην οικία του, προκειμένου να έχουμε ιδίαν αντίληψιν του θέματος.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα είδαμε θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα που να δικαιολογεί το περιεχόμενο της επιστολής σας διότι :

Οι σκύλοι που βρίσκονται στον χώρο των αιγοπροβάτων είναι αδέσποτοι.

Ο χώρος αυτός από την κάτω πλευρά του ήταν τότε χωρίς περίφραξη λόγω του δασώδους της περιοχής και διάφοροι σκύλοι αδέσποτοι έμπαιναν σε αυτό προς αναζήτηση τροφής λογω και της ύπαρξης εκεί των αιγοπροβάτων.

Ο δημότης σας δεν έκανε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από να τοποθετεί τροφή και νερό , όπως ο καθένας μας οφείλει αλλά και νομιμοποιείται βάσει του νόμου 4039/12 να κάνει προς αδέσποτα ζώα συντροφιάς.

Τα όσα επομένως αναφέρετε στην επιστολή σας δεν ισχύουν για τα αδέσποτα που ταΐζει ο ανωτέρω εγκαλούμενος αντίθετα δε ισχύουν στο ακέραιο για τον Δήμο σας, ο οποίος και θα έπρεπε προ πολλού να τα έχει στειρώσει, εμβολιάσει κλπ.

Κατά την επίσκεψη μας στην οικία του βρήκαμε εντός αυτής 5-6 σκύλους οι όποιοι ετύγχαναν της φροντίδας των ιδιοκτητών τους και οι συνθήκες διαβίωσης αυτών τηρούσαν τις προδιαγραφές της ευζωίας για την οποία τόσο έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνετε , αλλά εκλεκτικά και όχι για τα αδέσποτα του Δήμου σας , όπως οφείλετε εκ του νόμου, με εξαιρεση τα μαθήματα ευαισθητοποίησης απέναντι στα ζώα που σε συνεργασία με τον σύλλογό μας πραγματοποιείτε και βεβαίως γι αυτό το μεμονωμένο θέμα αξίζει ο Δήμος σας της καλής έξωθεν μαρτυρίας.

Εάν αποδεδειγμένα όπως αναφέρετε κάποιο ζώο δάγκωσε κάποιον παρακαλούμε να μας ενημερώσετε με τα στοιχεία της απόδειξης που διαθέτετε ώστε να δούμε σαν σύλλογος αν υπάρχει δυνατότητα να μεταφερθεί σε κάποιο εθελοντικό καταφύγιο.

Την επικινδυνότητα των ζώων δεν την κρίνει ο οιοσδήποτε αλλά η 5μελής εκ του νόμου επιτροπή , η οποία στον Δήμο σας δύο και περισσότερα χρόνια δεν έχει δημιουργηθεί.

Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι πέρυσι μετά την επικοινωνία που είχαμε με τον κύριο και εκτιμώντας την ευαισθητοποίησή του απέναντι στα αδέσποτα τον προμηθεύσαμε με εμβόλια προκειμένου να εμβολιαστούν αυτά , τα οποία και συμφωνήσαμε να γίνουν από κτηνίατρο της περιοχής.

Εν κατακλείδι θεωρούμε ότι η επιστολή σας είναι νόμω αβάσιμη και για μια ακόμη φορά θα σας παρακαλούσαμε να επιληφθείτε ουσιαστικά των αδέσποτων ζώων της περιοχής σας , τα οποία βεβαίως δεν εγκλείονται σε κάποιο κυνοκομείο, αλλά περισυλλέγονται, ελέγχονται, στειρώνονται και επαναφέρονται στον χώρο από όπου περισυλλέγησαν, εκτός των εξαιρέσεων που ο 4039/12 θέτει.

Επομένως αν οι κάτοικοι της περιοχής σας δυσανασχετούν με την ύπαρξη αδέσποτων , ας μην εγκαταλείπουν αυτά , ας τα στειρώνουν , ώστε να μη γεννούν, διαφορετικά ας πάψουν να διαμαρτύρονται.
Ο δε Δήμος σας αντί να κυνηγάει ανθρώπους που φροντίζουν νομίμως και ηθικώς αδέσποτα ή και τα ίδια τα αδέσποτα ας φροντίσει πρωτίστως να ενημερώνει συχνά τους δημότες του για τις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ζώα συντροφιάς και τις κυρώσεις του νόμου και επιπλέον να ξεκινήσει συνεργασία με τα αστυνομικά τμήματα της δικαιοδοσίας του , ώστε να ελέγχονται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς , οι όποιοι και ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την ύπαρξη των αδέσποτων, την κακοποίηση αυτών και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους.

Κτυπάμε το αίτιο του προβλήματος και όχι το αποτέλεσμα αυτού.”     *
Φιλικά

Αναστασία Βυσσίνου- Μπομπολάκη
Πρόεδρος του
Φ.Σ.Χ. Η Προστασία των Ζώων & της
Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας
Νομικός

*Η απάντηση έχει σταλεί στο Δήμο και τους εμπλεκόμενους φορείς