pzsespfpoΣτα πλαίσια της σωστής ενημέρωσης η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία απαντάει με ανοιχτή επιστολή στην καταγγελία του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου για παράνομες στειρώσεις σε κτηνιατρείο της Χαλκίδας.

” Θεωρούμε υποχρέωση μας να απαντήσουμε δημόσια στην καταγγελία της 9/4/2014 του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου σχετικά με τις κτηνιατρικές πράξεις που διενεργούνται στο κτηνιατρείο της κυρίας Ταπούτη Ειρήνης, όπως αναφέρουν.

Κατ’ αρχήν θέλουμε να επισημάνουμε πως δεν πρόκειται για το ιατρείο της κυρίας Ταπούτη αλλά για την κτηνιατρική κλινική ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ στην οποία εργάζονται 4 Έλληνες κτηνίατροι μεταξύ των οποίων και η κυρία Ταπούτη, όλοι πτυχιούχοι της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα εκπονήθηκε από τους κτηνιάτρους της κλινικής με την βοήθεια τoυ κτηνιάτρου ΑurelianStefan υπηκόου χώρας της ΕΕ και μέλους της Αγγλικής φιλοζωικής οργάνωσης DesperateGreekies.

H ανωτέρω οργάνωση στηρίζει τον αγώνα των φιλόζωων πολιτών της Εύβοιας για την προστασία και την φροντίδα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που ζουν στο νησί με κάθε δυνατό τρόπο, υποκαθιστώντας τους οκτώ Δήμους του νησιού, οι οποίοι δεν εφαρμόζουν κανένα πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων που ζουν στην επικράτεια τους, όπως θα όφειλαν σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012, παραβλέποντας την νομική υποχρέωση τους, αδιαφορώντας για τα ζώα και την ευζωία τους όπως και για την προστασία της ποιότητας της ζωής των πολιτών τους αλλά και για την καλή εικόνα της περιοχής στα μάτια κάθε επισκέπτη ημεδαπού ή αλλοδαπού.

Δεν κάνουν ούτε το απλούστερο και πλέον ανέξοδο πρόγραμμα ενημέρωσης των παιδιών στα σχολεία ,σχετικά με την αξία της κάθε μορφής ζωής, το έγκλημα που αποτελεί η εγκατάλειψη ενός ζώου, οι τραγικές συνέπειες που έχει για το ζώο η πράξη αυτή και τα ηθικά και πρακτικά προβλήματα που δημιουργεί η αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων στον κοινωνικό ιστό μιας περιοχής.

Καταπολεμώντας την εγκατάλειψη και εφαρμόζοντας οργανωμένα προγράμματα στείρωσης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, έχουμε την ελπίδα να δούμε μια αλλαγή σ’ αυτήν την οικτρή εικόνα που παρουσιάζει ο τόπος μας.

Για την εξόρμηση των στειρώσεων στην Εύβοια φάρμακα και αντιπαρασιτικά εστάλησαν από την οργάνωση που προαναφέραμε ως βοήθεια για το μεγάλο αυτό εγχείρημα, δώρο από εταιρίες κτηνιατρικών φαρμάκων της Αγγλίας αλλά υπήρξαν προσφορές και από αντίστοιχες Ελληνικές εταιρίες και ακόμα τροφή και τέντες για την προστασία των ζώων που συγκεντρώθηκαν στον χώρο, για την προστασία τους από τον ήλιο.

Στην περισυλλογή, την μεταφορά των ζώων στην κλινική και στην επανένταξη τους βοήθησαν μέλη των Φιλοζωικών συλλόγων Θήβας, Χαλκίδας, Ωροπού, Ερέτριας και του φιλοζωικού σωματείου ΗΡΑ της Β. Εύβοιας.

Στειρώθηκαν περίπου 600 ζώα σε τέσσερεις μέρες, έργο μεγαλειώδες και εξαιρετικά χρήσιμο για την αποτροπή της αύξησης του αριθμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή.

Οι Έλληνες κτηνίατροι της Κλινικής ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ και ο Ευρωπαίος συνάδελφος τους, κάτοχος της βεβαίωσης του ΓΕΩΤΕΕ για προσωρινή παροχή υπηρεσιών στην χώρα μας, δούλεψαν αυτό το τετραήμερο εθελοντικά και έδωσαν την ψυχή τους για να πετύχουν αυτό το αποτέλεσμα.

Με μεγάλη συγκίνηση μας περιέγραψε η κυρία Ταπούτη με πόση προθυμία βοήθησαν οι εθελοντές φιλόζωοι σε όλο το έργο και αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην προσφορά των φαρμάκων από τις εταιρίες αλλά και με παράπονο για την πλήρη απουσία των Δήμων, στο όλο έργο πλην βεβαίως του Δήμου Ωροπού, που όπως μας είπε διέθεσε όχημα για την μεταφορά των αδέσποτων ζώων της περιοχής του προς την κλινική.

Και έρχεται τώρα ο ΠΚΣ να καταγγείλει αυτό το έργο.!

Αποφεύγουμε να χαρακτηρίσουμε την ενέργεια αυτή, γιατί φοβόμαστε πως αν το κάνουμε θα είμαστε ιδιαίτερα σκληροί στους χαρακτηρισμούς μας.

Φαίνεται πως δεν έχει γίνει αντιληπτή η κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας σχετικά με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, ούτε από τους αρμόδιους φορείς αλλά ούτε και από τους Έλληνες κτηνίατρους.

Ντροπή για τους πρώτους και όνειδος για τους δεύτερους.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία &

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων