tsirkoΤην ΟΛΙΚΗ απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών στη χώρα μας χωρίς φωτογραφικές εξαιρέσεις, ζητούν με επιστολή τους οργανώσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έκθεση, η οποία θέτει και τεκμηριώνει το αίτημα της ολικής απαγόρευσης της αιχμαλωσίας κητωδών στην Ελλάδα, απέστειλαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών (ΠΚΑΚ) και άλλες οργανώσεις, σε συνέχεια της υπόσχεσης του υπουργού κου Μανιάτη για θεσμοθέτηση σχετικού νομοθετικού πλαισίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του διεθνούς φήμης Αμερικανού εμπειρογνώμονα θαλάσσιων θηλαστικών Ric O’Barry, τον περασμένο Ιούνιο στη χώρα μας.

Σε δεύτερη επικοινωνία, που είχαν με συνεργάτη του υπουργού, εκπρόσωποι της ΠΚΑΚ και του Dolphin Project ενημερώθηκαν για την πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσει σε απαγόρευση, εξαιρώντας όμως τη διατήρηση των δελφινιών σε αιχμαλωσία για λόγους ‘”έρευνας”.

Εκτός από τις αντιρρήσεις για ηθικούς λόγους, στην έκθεση επισημαίνονται και οι θέσεις ειδικών επιστημόνων, σύμφωνα με τις οποίες η έρευνα με δελφίνια σε αιχμαλωσία δεν δίνει αξιόπιστα αποτελέσματα και δεν συμβάλλει στην προστασία και διατήρηση των ειδών. Όσον αφορά δε τα προγράμματα δελφινοθεραπείας, που σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να ξεκινήσουν στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, στην έκθεση επισημαίνονται οι επιστημονικές απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες, οποίες η μέθοδος αυτή, εκτός από αναξιόπιστη, είναι και επικίνδυνη για τους συμμετέχοντες. Και η “έρευνα”, είναι μία ακόμη πρόφαση, στην οποία καταφεύγουν τα δελφινάρια, προκειμένου να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται με διάφορους τρόπους τα δελφίνια. Άλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι η έρευνα χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις σαν δικαιολογία, όπως για παράδειγμα, στην περίπτωση της φαλαινοθηρίας που, παρά τη διεθνή απαγόρευση, συνεχίζεται για δήθεν επιστημονικούς σκοπούς.

falaina

 

Κατά τις απόψεις των περισσοτέρων εμπειρογνωμόνων, η έρευνα

1) δεν είναι αξιόπιστη,

2) δεν συμβάλλει στην διατήρηση και την προστασία των άγριων πληθυσμών,

3) δεν είναι ηθική,

4) χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία, προκειμένου να συνεχιστεί η εξαιρετικά κερδοφόρος εκμετάλλευση των δελφινιών – άρα, στις περισσότερες περιπτώσεις (και μάλιστα εκεί όπου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς ή αδιαφανείς), είναι ΚΑΙ ψευδεπίγραφη.

Στα πλαίσια της αυξανόμενης ευαισθησίας των πολιτών σε ζητήματα σχετικά με την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος, και υπό το φως των επιστημονικών δεδομένων για την ιδιαιτερότητα των δελφινιών και των λοιπών κητωδών, αλλά και των αποδεικτικών στοιχείων που καταδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις της παγκόσμιας βιομηχανίας των δελφιναρίων στην ευζωία των αιχμαλώτων ατόμων και στην διατήρηση των άγριων πληθυσμών στο φυσικό τους περιβάλλον, η ΠΚΑΚ ζητά την ολική απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών, χωρίς τη φωτογραφική εξαίρεση της “έρευνας”, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην συνέχιση της εμπορικής τους εκμετάλλευσης.

Είναι εξάλλου γνωστό ότι οι εξαιρέσεις και τα “παραθυράκια” των νομοθετικών πλαισίων οδηγούν συχνά στη μη εφαρμογή του Νόμου, όπως στην περίπτωση του μοναδικού δελφινάριου που λειτουργεί, από το 2010, στην Ελλάδα το οποίο – παρά την κατάσχεση των δελφινιών και τις συστάσεις για παύση της λειτουργίας του, παρά την έλλειψη άδειας λειτουργίας και πολεοδομικής, παρά τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί το 2011 – ουδέποτε διέκοψε τη λειτουργία του. Ακόμα και μετά την απαγόρευση των παραστάσεων με ζώα, με τον Νόμο 4039/12, το δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου συνεχίζει και δίνει καθημερινά παραστάσεις, τις οποίες έχει μετονομάσει αυθαίρετα σε “εκπαιδευτικές παρουσιάσεις”, εκθέτοντας τη χώρα μας διεθνώς.

Υπενθυμίζουμε ότι, πριν από μερικούς μήνες, έγινε και απόπειρα επαναφοράς των παραστάσεων με ζώα για δήθεν “εκπαιδευτικούς” και “θεραπευτικούς” σκοπούς, ευτυχώς όμως η φωτογραφική αυτή διάταξη συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις και αποσύρθηκε. Έχουμε λόγους να ανησυχούμε ότι το ίδιο επιχειρείται και τώρα, με πρόσχημα την “επιστημονική έρευνα”. Πιστεύουμε ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να μπει ένα τέλος στην εμπορική εκμετάλλευση των δελφινιών, και για να μην ανοίξουν και άλλα δελφινάρια στη χώρα μας, είναι ένας: Η ολική απαγορεύση της αιχμαλωσίας τους, χωρίς “παραθυράκια” και εξαιρέσεις.

Είναι κρίμα η Ελλάδα, όχι μόνον να μην ακολουθήσει το παγκόσμιο ρεύμα που θέλει την κατάργηση της εμπορικής εκμετάλλευσης αυτών των εξαιρετικά εξελιγμένων και ιδιαιτέρως ευφυών πλασμάτων, αλλά και να πρωτοστατήσει στην προστασία τους, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες με τα δελφίνια. Κάτι τέτοιο θα αναβάθμιζε την εικόνα της χώρας μας προς το εξωτερικό, ως δείγμα υψηλού πολιτιστικού επιπέδου και καλής μεταχείρισης των ζώων. Την απαγόρευση της αιχμαλωσίας των κητωδών στηρίζουν χιλιάδες πολίτες οι οποίοι έχουν συνυπογράψει το σχετικό αίτημα και οι παρακάτω φορείς:

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΗΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΕΛΑΓΟΣ –http://www.pelagosinstitute.gr/

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ – http://www.arcturos.gr/en/main.php

ΕΚΠΑΖ – http://www.ekpaz.gr/

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ – http://drasi-agriazoi.gr/

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ (ΠΟΦΥΖΩ) – http://pofyzo.blogspot.gr/

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece – http://naturefriends-gr.blogspot.gr/

OIKO.ΠΟΛΙ.Σ Χαϊδαρίου – http://xpolis.blogspot.gr/.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ – http://www.pfpo.gr/

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ – http://www.pfpo.gr/

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ – http://www.oikoen.gr/

SAPT HELLAS – http://sapt.gr/

ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΒΕΓΚΑΝ
ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΝΩΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑΣ ΒΟΛΒΗΣ – http://foreaskv.gr/

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΚΒΟΛΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΑΧΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑ – http://www.kalamas-acherontas.gr/

το Αμερικανικό DOLPHIN PROJECT – http://dolphinproject.org/

η Oceanic Preservation Society (OPS) – http://www.opsociety.org/

η Ελβετική OCEAN CARE – https://www.oceancare.org/en/

το Ιταλικό TETHYS RESEARCH INSTITUTE – http://www.tethys.org/tethys/

ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – http://www.ecogreens-gr.org/

Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ: https://app.box.com/s/a9e7vurkcd9iwshe54g7

Επικοινωνία: freedolphinsgr@gmail.com

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΗΤΩΔΩΝ (Π.Κ.Α.Κ.)