pit1Ένα ακόμη παράνομο εκτροφείο σκύλων ράτσας-αυτή τη φορά pit-bull- εντοπίστηκε σε περιοχή της Αττικής. Όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας:

Έπειτα από καταγγελίες πολιτών στην Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για παράνομο εκτροφείο με pit-bull, σε περιοχή της Αττικής, δύο μέλη από την Ομοσπονδία μεταβήκαμε στο σημείο για να διαπιστώσουμε τα καταγγέλλοντα.

 

Φτάνοντας στο σημείο εκεί προς μεγάλη μας έκπληξη αντικρίσαμε σκυλιά ράτσας pit-bull αλυσοδεμένα σε δέντρα, σε διάσπαρτα σημεία,σε απόσταση μεταξύ τους, με καταλύματα πλαστικά βαρέλια. Εκεί βρισκόταν κάποιος τον ρωτήσαμε αν είναι δικά του τα ζώα & μας είπε ότι του ανήκουν περίπου τα μισά.

Μας ρώτησε τι θέλαμε και αν του πήραμε κάποιο ζώο, γιατί λίγο πριν διαπίστωσε ότι του έλειπε ένα. Του εξηγήσαμε ότι δεν πήγαμε για να του πάρουμε ένα ζώο αλλά για να τα σώσουμε όλα από το μαρτύριο που τα έχουν καταδικάσει τόσα χρόνια, αυτό του μόνιμου δεσίματος και της ασύστολης αναπαραγωγής με σκοπό το εύκολο και αφορολόγητο χρήμα.

Εκεί άρχισε ένας έντονος διάλογος όπου άρχισε να καλμάρει όταν του αριθμήσαμε τόσο τα διοικητικά όσο και τα ποινικά αδικήματα της όλης κατάστασης.

Φυσικά αρνήθηκε την κατηγορία της παράνομης εκτροφής και μας ανέφερε ότι απλώς το χόμπι του είναι να αναπαράγει τη συγκεκριμένη ράτσα επειδή του αρέσει.

Δεν έφερε καμία αντίρρηση όταν φωτογραφήσαμε ένα προς ένα τα ζώα. Το σύνολο τους είναι 27 και τα 10 από αυτά θηλυκά. Κανένα από αυτά δεν είναι στειρωμένο, δεν έχουν ηλεκτρονική σήμανση και ενώ μας είπε ότι είναι εμβολιασμένα δεν είχε κανένα βιβλιάριο υγείας στη κατοχή του.

Τα ζώα ήταν όλα φιλικά, εκλιπαρούσαν για χάδια, με εξαίρεση 5 που ήταν φοβισμένα και όταν τα πλησιάσαμε να τα χαϊδέψουμε κατέβαζαν ουρές και τραβιόντουσαν.

Στο σύνολο τους δεν ήταν αδύνατα εκτός από 4 που έδειχναν ιδιαίτερα αδύνατα, με σημάδια δερματικής ασθένειας.

Όμως κανένα από όλα δεν έδειχνε το σωματότυπο εκείνο του pit-bull που είναι γεροδεμένο με τις μυϊκές διαστάσεις που χαρακτηρίζει τη φυλή αυτή.

Το ένα εξ αυτών είχε πληγή στο σαγόνι που έδειχνε δαγκωματιά από άλλο ζώο.

pit2pit3

 

 

 

 

 

 

 

Έπειτα πήγαμε στο Α.Τ της περιοχής ζητήσαμε να μας συνοδεύσει περιπολικό για να γίνει η καταμέτρηση επίσημα από την αστυνομία.

Το Α.Τ αμέσως προθυμοποιήθηκε να πράξει τα δέοντα. Τους δώσαμε εγγράφως το νέο νόμο 4039/2012 και την πρόσφατη εγκύκλιο της Ε.Λ.Α.Σ προς ενημέρωση τους, μιας και έδειχναν να μην γνωρίζουν.

Όταν πήγαμε στο σημείο με το περιπολικό συναντήσαμε και τον δεύτερο κάτοχο των ζώων μαζί με τον γιο του. Αφού πάλι ξεκίνησε μία συζήτηση του παραλόγου, τους δώσαμε τον νέο νόμο να τον μελετήσουν για να διαπιστώσουν και μόνοι τους ότι οι παραβάσεις τους είναι πολλές. Στο τέλος μας είπαν ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν και να τους προτείνουμε λύσεις. Τους αναφέραμε ότι αυτό που επιδιώκουμε είναι να στειρωθούν όλα τα ζώα τους να σημανθούν ηλεκτρονικά, να εμβολιαστούν, να προωθηθούν για υιοθεσία και να κρατήσουν στη κατοχή τους μόνο όσα θα μπορούν να τους παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος.

Ο λόγος που δεν αναφέρουμε την περιοχή που βρίσκονται τα ζώα, είναι καθαρά για την ασφάλεια των ζώων, επειδή δεν προφυλάσσονται από πουθενά, δεν υπάρχει καμία περίφραξη βρίσκονται δεμένα περιμετρικά σε δασική περιοχή, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένα ανά πάσα στιγμή σε διάφορους κινδύνους αφού ο καθένας έχει πρόσβαση σε αυτά.

Αναπάντητα ερωτήματα προκύπτουν από την όλη κατάσταση αφού στην περιοχή που βρίσκονται τα ζώα, με τους λιγοστούς κατοίκους την καθιστά σε κλειστή κοινωνία,

τα πρώτα σπίτια από τα ζώα σε απόσταση μόλις 100 μέτρων, τα αστυνομικά όργανα που γνώριζαν τους ιδιοκτήτες των ζώων αφού δεν μπήκαν ούτε καν στο κόπο,

όταν κατέγραφαν τα στοιχεία τους, να ζητήσουν τις αστυνομικές τους ταυτότητες.

Ερωτήματα που προκύπτουν

α) Πως γίνεται να μη γνώριζε ο Δήμος, η Αστυνομία και το Φιλοζωικό Σωματείο της περιοχής;

β) Ή μήπως γνώριζαν αλλά η αδιαφορία τους οδήγησε στο να παραμείνει η όλη κατάσταση σε ένα κοινό μυστικό;