Η εξαιρετική ομιλία της κας Πιπιλή στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο αποτέλεσε δικαίωση για τα φιλοζωικά σωματεία που τόσο άδικα “χτυπήθηκαν” από τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ κου Γιουματζίδη-παρόλο που ο κος Κακλαμάνης επισήμανε ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος τους από το νέο νομοσχέδιο.Τελικά η κα Πιπιλή καταψήφισε όλα τα άρθρα-εκτός από το άρθρο 16 που αφορά στις ποινές-ενώ ψήφισε την πρώτη τροπολογία.Κυριότερα αποσπάσματα από την ομιλία της κατά τις δύο συνεδριάσεις της Βουλής στις 24 και 25 Ιανουαρίου παραθέτουμε παρακάτω:
24/01/12 (συζήτηση επί της αρχής)
“Επειδή δεν είναι όπως ακούστηκε και θέλω να το καταθέσω στη Βουλή, δυστυχώς από συντεχνίες που ζουν από την αγάπη πολλών για τα ζώα, δεν είναι όλοι οι φιλόζωοι λαθρέμποροι ζώων. Δεν είναι όλοι οι φιλόζωοι μετέχοντες σε παραεμπόριο.
Και επειδή το κατήγγειλα στην Επιτροπή και θα το ξαναπώ, ήταν απαράδεκτη η συμπεριφορά της Πρόεδρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, η οποία θρασύτατα είπε μέσα σε Αίθουσα της Ελληνικής Βουλής, φιλοξενούμενη από Βουλευτές, ότι αφού θέλετε -απευθυνόμενη σε εμένα φυσικά- κυρία Πιπιλή οι εθελοντές κτηνίατροι από το εξωτερικό να έρχονται δωρεάν στα νησιά τα απομακρυσμένα κυρίως, να αποστειρώνουν ή να φροντίζουν τα ζώα, τότε κι εσείς οι Βουλευτές να γίνετε εθελοντές. Της επιστρέφω από το Βήμα της Βουλής την ύβρη εναντίον του πολιτικού συστήματος, λέγοντας της ότι εγώ από δύο ετών και η μητέρα μου η μικρασιάτισσα συντηρούσαμε και συντηρούμε, όλη μου η οικογένεια, όπως και οι μισοί Έλληνες, αυτόν τον κλάδο τον ιδιωτικό, που λέγονται κτηνίατροι. Θα πρέπει να ντρέπονται λοιπόν μερικές συντεχνίες, να τολμούν να μιλάνε έτσι για μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού.
Πάμε τώρα επιγραμματικά στο ίδιο το νομοσχέδιο. Όταν διάβασα την αιτιολογική έκθεση, ειλικρινά ευχαριστήθηκα πάρα πολύ. Και ως βαθιά γνώστης του θέματος από τα μικρά μου χρόνια, αλλά και τη δημοσιογραφική μου εμπειρία, είπα ότι το ψηφίζουμε με δύο χέρια μόνο και μόνο για το ήθος και το ύφος της αιτιολογικής έκθεσης.
Όμως, εν συνεχεία, αφού είπαμε καταρχήν ότι το ψηφίζουμε, είδα έκπληκτη, αμέσως μετά τη φιλοξενία συντεχνιακών φορέων και λοιπών, να δημιουργείται ένα πάρα πολύ αρνητικό κλίμα συλλήβδην εναντίον του εθελοντισμού, για παράδειγμα και είδα τον κύριο Υφυπουργό, με πάρα πολύ μεγάλη ευκολία να καταργεί βασικότατες διατάξεις που προβλέπονταν από την ίδια την αιτιολογική έκθεση.
Εμμένει δε ακόμα και τώρα σε μία εξαίρεση που οφείλεται σε συγκεκριμένα τοπικά, χωριάτικα, ξεπερασμένα συμφέροντα. Για παράδειγμα ενώ η αιτιολογική έκθεση έλεγε, σαφώς και ορθώς, «όλα τα ζώα, γάτες ή σκύλοι σημαίνονται». Τελεία και παύλα. Όλοι οι οδηγοί για να οδηγήσουν έχουν δίπλωμα. Ξαφνικά, μας φέρνει απάλειψη της επιβολής σήμανσης, τσιπάκι δηλαδή, που ανά πάσα στιγμή ξέρεις ό,τι και να συμβεί ποιανού είναι το ζώο, ποιανού ζώο δάγκωσε του άλλου το ζώο, ποιανού ζώο είναι αυτό που δάγκωσε έναν άνθρωποι, ποιανού τσοπάνη ζώο είναι αυτό που μετέφερε λύσσα. Απαλλάσσει ξαφνικά μόνο τα σκυλιά στα κοπάδια από τη γενική σήμανση και βάζει τον όρο «προαιρετικά». Θα τα συζητήσουμε αύριο στις διατάξεις.
Αυτό για μας είναι καθοριστικό. Δεν ξεκινάς νόμο με εξαιρέσεις, όταν μάλιστα η Εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας έκανε κατ’ επανάληψη συγκεκριμένη πρόταση που να απαλλάσσει τον κτηνοτρόφο από την υποχρέωση. Αυτά, όμως, θα τα πούμε αύριο στη συζήτηση κατ’ άρθρο.
Οι Έλληνες, λοιπόν, κτηνίατροι, όπως εκπροσωπήθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ και κάποιοι εκπρόσωποι φιλοζωικών σωματείων παρουσίασαν σχεδόν συλλήβδην τα φιλοζωικά σωματεία της χώρας ότι κάνουν εμπορία -ούτε κατάλαβα τι ακριβώς εμπορία- και ότι υπάρχουν καταγγελίες. Τους ζητήσαμε να μας φέρουν τις καταγγελίες, γιατί πρόκειται για επίσημους φορείς και δεν μπορείς να καταγγέλλεις έτσι απλά ότι γίνονται έρευνες πειραματόζωων στην Ευρώπη, ειδικά όταν η δημοσιογραφική μας έρευνα έχει αποδείξει ότι δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο.
Δεν μπορείς, για παράδειγμα, να καταγγέλλεις ότι κυρίως οι γυναίκες που ασχολούνται με την περισυλλογή αδέσποτων κάτι κάνουν και οικονομάνε, γιατί οι Γερμανοί ξαφνικά χρησιμοποιούν φιλοζωικά σωματεία στην Ελλάδα και ενώ διαθέτουν το περίφημο γερμανικό ποιμενικό ή το γερμανικό λυκόσκυλο πληρώνουν 400 ευρώ για να πάνε λαθραία ζώα στη Γερμανία και να δώσει ο άλλος 400 ευρώ για να πάρει τον κοπρίτη από του Ψυρρή ή από τον Άγιο Παντελεήμονα ή από τη Νέα Σμύρνη.
Δεν ήρθαν, λοιπόν, με συγκεκριμένες καταγγελίες. Δημιούργησαν μια περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα, όπου υποχώρησε ο κύριος Υπουργός. Και ξαφνικά -και σε λίγο τελειώνω- ζητήθηκε πολύ ορθώς από την αρχή οι εθελοντές ξένοι κτηνίατροι να είναι πιστοποιημένοι και ότι θα πρέπει να ενημερώνουν εδώ στην Ελλάδα για να μπορούν να εκτελούν ένα εθελοντικό έργο.
Όχι! Πρέπει να μπήκε τώρα ότι οι εθελοντές ξένοι κτηνίατροι μπορούν να λειτουργούν μόνο υπό την εποπτεία ντόπιων κτηνιάτρων. Δηλαδή, οι γιατροί του κόσμου, οι γιατροί της καρδιάς, η ΕΜΑΚ, αυτές οι καταπληκτικές εθελοντικές σοβαρές παγκοσμίου φήμης και αποδοτικότητας ελληνικές οργανώσεις, όταν θα πηγαίνουν κάπου εθελοντικά, θα πρέπει να βρίσκουν τον κτηνίατρο στην Ικαρία…[..]
[..]Έχω καταθέσει για την ορεινή Ικαρία επίκαιρες ερωτήσεις από το 2007 που έγινα Βουλευτής για το ότι οι κτηνοτρόφοι της Ικαρίας πάνω στα ορεινά αλυσοδένουν τα σκυλάκια –θα καταθέσω τις εικόνες, κυρία Πρόεδρε, γιατί έχει γίνει παγκόσμια διαπόμπευση της Ελλάδας- με 40 βαθμούς ζέστη και με 40 βαθμούς κρύο και τα βάζουν μέσα σε βαρέλια με μία αλυσίδα μισού μέτρου.
Οι κτηνίατροι στο βόρειο Αιγαίο, λοιπόν, που οι ξένοι εθελοντές θα είναι υπό την εποπτεία τους, τι έκαναν τόσα χρόνια με την κακοποίηση ειδικά τσοπανόσκυλων σε όλα τα ορεινά μέρη της απομακρυσμένης Ελλάδας;
25/1/12 (συζήτηση κατά άρθρο και τροπολογίες)
[..]Κύριε Πρόεδρε, επειδή ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των Επιτροπών, αλλά και στη συζήτηση στην Ολομέλεια πράγματα ακραία και κυρίως αναπόδεικτα -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κάποια ίχνη ή γεγονότα λαθρεμπορίες- θέλω να σας καταθέσω την επίσημη απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 31 Μαΐου 2011 σε σχετική ερώτηση της Πανελλήνιας Φιλοζωϊκής Ομοσπονδίας που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 2 Φεβρουαρίου 2011, όπου ερωτά η Πανελλήνια Φιλοζωϊκή Ομοσπονδία αν η Ευρωπαϊκή αρμόδια Επιτροπή έχει διαπιστώσει όλη αυτήν την περιρρέουσα κατακραυγή εναντίον φιλοζωϊκών οργανώσεων στην Ελλάδα, ότι περισυλλέγουν αδέσποτα ζώα, τα μεταφέρουν λαθραία ειδικά στη Γερμανία για να γίνουν ή σκυλοτροφές –λουκάνικα, δηλαδή, για σκύλους- τα ίδια τα αδέσποτα ή για να χρησιμοποιηθούν σε πειράματα.
Επειδή κάποια στιγμή στην Ελλάδα δεν πρέπει να βγάζουμε τα ματάκια μας μόνοι μας και να δημιουργείται μονίμως μια αρνητική εικόνα, γιατί δεν είμαστε όλοι οι Έλληνες έτσι, καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής και την ερώτησης της Πανελλήνιας Φιλοζωϊκής Ομοσπονδίας και την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είπε αυτά που είπε: Ότι δεν υπάρχουν στην Ευρώπη τέτοιου είδους πιθανότητες και ότι δεν υπάρχει περίπτωση αδέσποτο ζώο από την Ελλάδα ή από άλλη χώρα ειδικά στη Γερμανία να γίνει λουκάνικο και σκυλοτροφή. Από εκεί και πέρα την ευθύνη έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που απάντησε έτσι.[..]
[..]Ξεκινάω με την παράγραφο β του άρθρου 1. Ενώ ορίζεται ορθώς τι σημαίνει ευζωία, από την άλλη είναι καθαρά υποκριτικό το γεγονός ότι από τους όρους ευζωίας εξαιρούνται πεισματικά οι σκύλοι φύλαξης ποιμνίων, οι οποίοι σας έχουμε αποδείξει με επίσημα στοιχεία, φωτογραφίες και καταγγελίες, ότι παρουσιάζουν μεγάλο πρόβλημα με κακοποίηση εις βάρος τους.
Στο άρθρο 4, παράγραφος 2, λέτε ότι οι απαιτήσεις για την ηλεκτρονική σήμανση θα πρέπει να είναι και για γάτες και για σκύλους. Σας έχω πει ότι επειδή έτσι και αλλιώς δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος στους αδύναμους και ανίκανους ενίοτε δήμους, μη βάλετε υποχρεωτική σήμανση στις αδέσποτες γάτες, γιατί οι γάτες δεν πιάνονται, δεν είναι σαν το σκυλί. Άρα, φοβάμαι και το λέω από το Βήμα της Βουλής, ότι επειδή δεν θα μπορούν τα συνεργεία του δήμου να μαζεύουν αδέσποτες γάτες, θα έχουμε επανάληψη της τραγωδίας στο Ζάππειο και στον Εθνικό Κήπο, που λόγω Ολυμπιακών Αγώνων έπρεπε να «συλληφθούν» οι αδέσποτες γάτες και ότι λόγω αδυναμίας -σας υπενθυμίζω- γίναμε πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες και ΜΜΕ του εξωτερικού. Πήγαν κάποιοι, τους έριξαν φόλα και έτσι λύθηκε το θέμα. Δεν το δεχθήκατε. Ό,τι σας έχουμε ζητήσει, δεν το συζητάτε καν. Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι τις διατάξεις δεν τις ψηφίζουμε.[..]
[..]Επίσης, στο άρθρο 5, παράγραφος 7, σας παρακάλεσα οτιδήποτε έχει να κάνει με αγορά ή υιοθέτηση ή αγγελία στην εφημερίδα, να μην το ποινικοποιείτε, ότι δημιουργείτε πρόβλημα στον καθημερινό φιλόζωο.
Για την εκτροφή των σκύλων αναπαραγωγής, το είπε και η κ. Διώτη και συμφωνώ απόλυτα, ότι δηλαδή μια οικογένεια με ξεχωριστό όνομα μπορεί να έχει από δύο εξαιρετικής ράτσας σκυλιά και νόμιμα να τα πουλάει.
Μετά έρχεται αυτό το «τρελό» για το άρθρο 8 παράγραφος 1, που ξαφνικά ξανανοίγει θέμα κανονισμού για το πόσα ζώα μπορεί να έχει. Είναι λογικό; Δεν μπορείς στα εκατό τετραγωνικά να έχεις δύο γαϊδούρια, ένα σκυλί, μια γάτα. Μπορείς δηλαδή να έχεις πέντε φίδια, μπορείς να έχεις οχτώ κουνέλια, αλλά δεν μπορείς να έχεις δύο γατούλες;
Μετά, βάζετε στους δήμους πολύ μεγάλο βάρος. Προσωπικά πιστεύω -οι δήμοι δεν είναι οι δήμοι Βερσαλλιών και Παρισίων- ότι έπρεπε σταδιακά να έχετε ένα χρόνο προσαρμογής. Φοβάμαι ότι δεν θα γίνει τίποτα.[..]
[..]Επειδή δεν έχω άλλο χρόνο, καταψηφίζουμε όλες τις διατάξεις, μόνο και μόνο γιατί, ενώ σας προτείναμε με αντισταθμιστικά μέτρα, με επιχειρήματα, με λογική ως Νέα Δημοκρατία να αλλάξετε, να συνδιαλλαγούμε, αρνηθήκατε πεισματικά που σημαίνει ότι εσείς κάνατε ένα νομοσχέδιο για τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Και το κυριότερο -που θα το συζητήσουμε μετά τις εκλογές, γιατί θα αλλάξουν όλα αυτά- από πού και ως πού το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι υπεύθυνο για τη φιλοζωία; Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι για τα παραγωγικά ζώα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι για τα ζώα συντροφιάς.
Εξαιρέσατε -και όχι τυχαία- αυτό που υπήρχε από την αρχή στο νόμο, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από κοινού με το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως σας πρότεινα, θα έχει την ευθύνη για τα επιμορφωτικά σεμινάρια ή προγράμματα στα σχολεία.[..]
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ-ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ
[..]Από την αρχή υπήρχε μία μεγάλη συζήτηση για τους εθελοντές κτηνιάτρους που έρχονται από το εξωτερικό και βεβαίως υπάρχει η λογική να υπάρχει η συνεργασία με την ελληνική πολιτεία. Αυτό το γεγονός δεν το αμφισβητεί κανείς.
Στο άρθρο 9 παράγραφος 11, μπήκε στις αλλαγές –δεν υπήρχε από την αρχή- το στοιχείο ότι οι εθελοντές κτηνίατροι, που έρχονται από το εξωτερικό και οι οποίοι πηγαίνουν συνήθως σε μικρά απόμακρα νησιά, βρίσκονται υπό την εποπτεία –όπως λέει ο νόμος, με τις αλλαγές- του κτηνιάτρου που έχει πιστοποιηθεί.
Και ερωτώ εγώ η αφελής! Αυτός ο κτηνίατρος είναι ιδιώτης ή δημόσιος;[..]
[..]οι αλλαγές από εσάς ήταν πολλές και βιαστικές, που στο τέλος ακόμα κι εγώ μπερδεύτηκα. Αποσύρθηκε το άρθρο 12 παράγραφος 3, το οποίο προέβλεπε η αιτιολογική έκθεση. Ήταν πολύ λογικό και δεν καταλαβαίνω κάτω από ποιες πιέσεις αποσύρθηκε.
Έλεγε ότι απαγορεύεται η οποιαδήποτε χρησιμοποίηση ζώου παντού για κερδοσκοπικούς σκοπούς, ακόμα και σε υπαίθρια δημόσια έκθεση, όπως στα πανηγύρια. Αυτό αποσύρθηκε. Και ξαφνικά, ο πιο χοντρός κόκορας στην πατρίδα του παππού μου μπορεί έναντι χρηματικού ποσού να είναι το αντικείμενο ενός πανηγυριού!
Να μην μπούμε στη διαδικασία του γιατί αποσύρθηκε. Το κάνατε τόσο βιαστικά που, ενώ αποσύρθηκε η παράγραφος 3 του άρθρου 12, το διοικητικό πρόστιμο παραμένει ακόμα. Ψηφίζετε στο νόμο δηλαδή 5.000 ευρώ για κάθε ζώο. [..]
[..]Τελειώνω με το εξής. Έχετε μία σειρά –το είπαν κι άλλοι συνάδελφοι- διοικητικών προστίμων πρώτη φορά σε νομοσχέδιο. Υπάρχουν τρεις σελίδες διοικητικών προστίμων για το παραμικρό. Εδώ είναι μία παραζάλη. Τα έχουμε πει και στην αρχή. Ξέρετε όμως τι δεν βλέπω και μου ενισχύει την άποψη ότι τελικά μπορεί ένα νομοσχέδιο να αποβεί εναντίον εκείνου του καημένου κυρίου ή εκείνης της κυρίας που θέλει ένα σκυλί, γιατί του είπε κι ο γιατρός, επειδή είναι και διαβητικός, «πάρε ένα αδέσποτο, υιοθέτησέ το, σήμανέ το, να το πηγαίνεις βόλτα, γιατί σου κάνει καλό στη χοληστερίνη»; Γιατί υπάρχει κι αυτή η τάση των γιατρών τώρα, να λένε στους ανθρώπους που πάσχουν από κάτι και θέλουν περπάτημα, να πάρουν ένα ζώο για να έχουν παρέα.
Τιμωρείτε λοιπόν ορθώς -να το δεχθώ- τους φιλόζωους οι οποίοι είναι απρόσεκτοι. Όσον αφορά όμως τους δήμους, κύριε Υπουργέ, που τους φορτώνετε όλη την περισυλλογή, πού είναι τα διοικητικά πρόστιμα;[..]
[..]
Και τελειώνω. Ναι, στις ποινικές κυρώσεις από τη Νέα Δημοκρατία -τις ποινικές, όχι τις διοικητικές- και να σας πω με τι σκεπτικό. Μπράβο στην Αστυνομία, μπράβο στη δικαιοσύνη -γιατί τα έχω πει στην πρωτολογία μου στην Επιτροπή- που όντως τα τελευταία χρόνια, κύριε Πρόεδρε, έχουν αποδείξει ότι ο πολιτισμός μπήκε και στα δύο αυτά βασικά κομμάτια της ελληνικής πολιτείας. Υπάρχουν δικαστές που χωρίς νόμους -που τώρα γίνονται πιο αυστηροί, γι’ αυτό ψηφίζω τις διοικητικές- ήδη έχουν χώσει κάτι αγρότες που κακοποιούσαν τα σκυλιά τους, στη Ρόδο, στα Χανιά, παντού. Μπράβο και στην Αστυνομία που έκανε πέρυσι σεμινάριο στη ΓΑΔΑ με αφορμή τις φιλοζωικές οργανώσεις και ήταν μια λαμπρή ομάδα νέων αξιωματικών γυναικών και ανδρών, οι οποίοι μίλησαν και είπαν: «Τα ζώα χρειάζονται σεβασμό, όπως και οι άνθρωποι».
Σας ευχαριστώ.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.