Την αντίθεσή του για τη μη εφαρμογή του ν.4039/2012 εξέφρασε με δηλώσεις του ο νέος αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης.

Συγκεκριμένα ο κος Τσιρώνης δήλωσε στο ΒΗΜΑgazino ότι

«Ο νόμος 4039/2012 που απαγορεύει τις παραστάσεις με ζώα δεν έχει εφαρμοστεί στην περίπτωση του δελφιναρίου στο Αττικό Πάρκο. Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, παρά τη δέσμευσή του, δεν προχώρησε στην εφαρμογή του νόμου. Η πρόθεσή μας είναι να ισχυροποιήσουμε τον υπάρχοντα νόμο με την απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών που αποτελεί πάγιο αίτημα των Οικολογικών Οργανώσεων από την άφιξη των δελφινιών πριν από λίγα χρόνια».

tsirko

Η ΠΦΠΟ με επιστολή της προς τον Αναπληρωτή Υπουργό,εκφράζει την ικανοποίησή της,αιτεί συνάντηση μαζί του και επισημαίνει:

“Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) πληροφορήθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις δηλώσεις σας περί της απαγόρευσης αιχμαλωσίας κητωδών.

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο κρατούνται κητώδη τα οποία συμμετέχουν στις παραστάσεις της εν λόγω επιχείρησης κατά παράβαση τόσο της κείμενης νομοθεσίας όσο και κάθε έννοιας φιλοζωίας.

Η ΠΦΠΟ έχει ήδη καταγγείλει τις πρακτικές αυτές με επιστολές μας στον Δήμο Σπάτων-Αρτεμιδος (7/1/2013, μη αδειοδότητηση), στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (7/1/2013 & 18/1/2013, παραβάσεις Ν. 4039/2012 & παράνομη κατοχή κητωδών) και στην Περιφέρεια Αττικής (23/2/2015, παράνομη λειτουργία), χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Είναι δυστυχώς γεγονός ότι σε αυτή τη χώρα το πλέον δύσκολο είναι να εφαρμοστούν οι νόμοι, και γι’ αυτό η εκπεφρασμένη πρόθεσή σας μας αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι η συγκεκριμένη παρανομία θα σταματήσει επιτέλους.

Ευελπιστούμε ότι οι δηλώσεις θα μεταφραστούν άμεσα και διοικητικές/νομοθετικές πράξεις οι οποίες θα οδηγήσουν στην μη ανανέωση της άδειας λειτουργίας της εν λόγω επιχείρησης και στην απομάκρυνση των κητωδών.
Σας διαβεβαιώνουμε ότι η ΠΦΠΟ θα σταθεί αρωγός σας σε κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Προς τούτοις ζητάμε να μια συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας εκθέσουμε όλες τις παραμέτρους και τα στοιχεία τα οποία διαθέτουμε.

Εν αναμονή απαντήσεώς σας και καθορισμού της συνάντησης
Με εκτίμηση
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (54 Σωματεία) και 
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων”

Διαβάστε το ρεπορτάζ του ΒΗΜΑgazino

Τι συμβαίνει με τα δελφίνια στα Σπάτα;