Μετά την Αλεξανδρούπολη και το ΔΙΚΕΠΑΖ και άλλος δήμος προσπαθεί να ξεφορτωθεί τα αδέσποτα,αποφασίζοντας αυθαίρετα για την επιθετικότητά τους.Πρόκειται για το Δήμο Παύλου Μελά o οποίος χαρακτήρισε επιθετικά τέσσερα ζώα παρά την αντίθετη γνώμη του εκπαιδευτή που συμμετέχει στην πενταμελή επιτροπή του Δήμου.

Η ΠΦΠΟ σε επιστολή της στον Δήμαρχο κο κ. Δημήτρη Δεμουρτζίδη, και στον Αντιδήμαρχο, κ. Λαζαρίδη και απαιτεί την επανατοποθέτηση των συγκεκριμένων ζώων στο χώρο που διαβιούσαν..Επισημαίνουμε ότι προηγήθηκε εξώδικη διαμαρτυρία κατοίκων του Δήμου οι οποίοι φρόντιζαν και και παρακολουθούσαν τα συγκεκριμένα αδέσποτα.

Και όλα αυτά τη στιγμή που κάποιοι δήμοι τοποθετούν ταίστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα…

arta

Η επιστολή της ομοσπονδίας μας:

Θέμα: Παραπομπή για κρίση και ευθανασία ζώων, χωρίς στοιχεία ότι είναι επιθετικά

Κύριε Δήμαρχε,

Ενημερωθήκαμε σαν Ομοσπονδία και δια στόματος του Αντιδημάρχου σας κ. Λαζαρίδη ότι πρόκειται να παραπέμψετε στην εκ του νόμου 4039/12, όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον νόμο 4235/14, 3μελή εκ κτηνιάτρων επιτροπή τέσσερα (4) αδέσποτα σκυλιά προκειμένου να αποφασιστεί η ευθανάτωσή τους.

Ομοίως λάβαμε γνώση της εξωδίκου διαμαρτυρίας δημοτών σας, οι οποίοι ζητούν την άμεση επανατοποθέτηση των 4 σκύλων στο χώρο, οπού διέμεναν πριν την περισυλλογή τους, αφού αφενός δεν υποδείχτηκε από τον παθόντα ο σκύλος ο οποίος του επιτέθηκε και περισυλέγησαν αυτά τυχαία αφετέρου ο εκπαιδευτής που βάσει της νομοθεσίας παρακολούθησε την συμπεριφορά των τεσσάρων σκύλων, απόλυτα γνωμάτευσε, οτι αυτά ουδόλως επικίνδυνα και επιθετικά είναι.

Επιπροσθέτως να παρατηρήσουμε οτι ενώ ο νόμος 4235/14 ρητά αναφέρεται σε απρόκλητη συμπεριφορά ενός ζώου προκειμένου να χαρακτηριστεί αυτό ως επιθετικό δεν γνωρίζουμε, αν το άγνωστο ακόμη ζώο προκλήθηκε από τον παθόντα και υποχρεώθηκε δικαίως να αμυνθεί.

Δεν κατανοούμε λοιπόν πως είναι δυνατόν έστω και να να σκεφτεί κάποιος να θανατώσει-δολοφονήσει 4 ζώα με μόνη την υποψία οτι μπορεί ένα εξ αυτών να ήταν αυτό που επιτέθηκε.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε την άμεση και σύμφωνα με τον νόμο απελευθέρωση των τεσσάρων ζώων θεωρώντας δολοφονία την θανάτωσή τους, πράξη η οποία θα επιφέρει την ποινική δίωξη παντός υπευθύνου για τον θάνατό τους αλλά και την επιβολή των διοικητικών προστίμων ύψους 30.000 ευρώ για έκαστο ζώο αλλά και την ενημέρωση των αρμοδίων οργάνων και επιτροπών της Ε.Ε. και όλης της ευρωπαϊκής φιλοζωικής κοινότητας.

Επειδή, τέτοιες συμπεριφορές δεν συνάδουν με τον πολιτισμό μας αλλά και με την υποχρέωση όλων μας, και κυρίως των διαφόρων ταγών για τήρηση της νομιμότητας, σας εφιστούμε την προσοχή, τόσο ως προς το θέμα της αντιμετώπισης των συγκεκριμένων ζώων και της ασφάλειάς τους, όσο και σε άλλα μελλοντικά περιστατικά. Τυχόν δε εξαφάνιση αυτών, μετά την αυτονόητη επαναφορά τους, από την περιοχή όπου διάγουν θα βαρύνει αποκλειστικά τον Δήμο σας.

Κύριε Δήμαρχε,

Οφείλουμε και οφείλετε να διδάξουμε πολιτισμό και η προστασία των ζώων είναι στοιχείο του πολιτισμού του κάθε λαού. Και ουδείς έχει το δικαίωμα, ελέω εξουσίας και αβασάνιστα, να δολοφονεί την ζωή είτε αυτή ανήκει στον άνθρωπο είτε σε ζώο.

Η Ομοσπονδία μας παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη της υπόθεσης και σας δηλώνει κατηγορηματικά ότι οποιαδήποτε ενέργεια κατά των ζώων, των συγκεκριμένων ή και άλλων, που δεν συνάδει με την ηθική και την νομοθεσία, θα μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και θα καταγγέλλεται, όπου δει, εντός και εκτός Ελλάδας.

Επιθυμούμε, ως Ομοσπονδία, την συνεργασία με τους Δήμους στα θέματα των αδέσποτων ζώων και σας ζητάμε να δώσετε παραδείγματα πολιτισμού και όχι σκοταδισμού.

Με εκτίμηση,

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (54 Σωματεία) και

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων