ParosLefkesMathimata 1Με τα μαθήματα φιλοζωίας στα Δημοτικά Σχολεία του Κώστου και των Λευκών ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου το μάθημα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» στο νησί της Πάρου.

Οι Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου (Φ.Ε.Π.) μετά από σχετική πρόταση που είχε καταθέσει το www.zoosos.gr στον Δήμο Πάρου πέρυσι το καλοκαίρι σε συνεργασία με την Π.Φ.Π.Ο. κατάφεραν το πρόγραμμα να πραγματοποιηθεί και να μπει υπό την αιγίδα του αρμόδιου δήμου, αφού υπήρχε ήδη απαιτούμενη άδεια από το Υπουργείο Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

 

Οι Φ.Ε.Π. τονίζουν για όσα έζησαν αυτές της μέρες παρέα με τους μικρούς μαθητές, την Μελίτα Λαζαράτου, που έκανε τα μαθήματα και τον σκύλο της τον Ντάγκο ο οποίος ήταν ο πρωταγωνιστής: «ήταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία για όλους.

Για τους μικρούς μαθητές, για τους δασκάλους τους. Για όσους είχαμε την τύχη να βρεθούμε στις τάξεις και να παρακολουθήσουμε τα μαθήματα, να ακούσουμε τις απορίες και να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες των παιδιών.

Ήταν μια εμπειρία να μιλήσουμε μαζί τους αλλά και να διδαχτούμε κι εμείς παράλληλα πώς να τους μιλάμε για τα ζώα. Όχι μόνο να τα σέβονται και πως να τα φροντίζουν με βάση τις δικές τους ανάγκες αλλά πως πραγματικά να ΣΥΜΒΙΩΝΟΥΝ μαζί τους. Γιατί τα ζώα είναι παντού και γύρω μας και πρέπει να συμβιώσουμε αρμονικά μαζί τους.

Το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης “Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου” είναι μια πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Πάρου.

Πραγματοποιήθηκε στα Δημοτικά Σχολεία: Αγκαιριάς, το 1ο και 2ο Παροικιάς, Νάουσας, Αρχιλόχου – Μάρπησσας και Λευκών – Κώστου. Συνολικά πήραν μέρος 6 σχολεία και 977 μαθητές.

ParosSxoleiaFEP 1

Τις παρουσιάσεις πραγματοποίησε η κα Μελίτα Λαζαράτου, ψυχολόγος και ειδικός συμπεριφοράς ζώων με πολυετή εμπειρία στην περιβαλλοντική εκπαίδευση η οποία ήρθε από τα Χανιά της Κρήτης με το σκύλο της, το Ντάκο, γι’ αυτό το σκοπό.

Η παρουσίαση ήταν διαδραστική. Με διάλογο, προβολή διαφανειών και βίντεο και προσαρμοσμένη στην ηλικία των παιδιών ανάλογα με την τάξη, με αναφορά σε όλα τα ζώα αλλά επικεντρωμένη στα ζώα συντροφιάς.

Για όλα έγινε συζήτηση: Παρέα – αγέλη, φαί – νερό, καθαριότητα, προστασία, κτηνίατρος, υγεία, βόλτα, παιχνίδι, στείρωση, φόβος – προσέγγιση, κακοποίηση, δέσιμο, βαρελόσκυλα, αδέσποτα…

Τα παιδιά είχαν ανάγκη να μιλήσουν, να διηγηθούν περιπτώσεις από το οικογενειακό περιβάλλον ή της γειτονιάς τους, να μοιραστούν αυτά που ένιωθαν, τις εμπειρίες τους. Γνώριζαν περιπτώσεις εγκατάλειψης και κακοποίησης.

Μίλησαν για σκυλιά δεμένα σε βαρέλια, για αδέσποτες και άρρωστες γάτες, για κυνηγόσκυλα. Ρωτούσαν πως μπορούν να βοηθήσουν σε ποιον να απευθυνθούν σε περιπτώσεις βίας ή επιθέσεων απέναντι σε ένα ζώο.

Θετική ήταν η ανταπόκριση και των εκπαιδευτικών οι οποίοι άλλωστε επιβάλλεται να συνεχίσουν την προσπάθεια αυτή μέσα στην τάξη με συζήτηση και δράσεις. Δεν ήταν λίγοι οι οποίοι – όπως διαπιστώσαμε -είχαν αυτή τη διάθεση και ορισμένοι ήδη είχαν αναπτύξει το θέμα στη διάρκεια της χρονιάς.

Όμως θέλει δουλειά ακόμη για να αλλάξουν οι συνήθειες, οι προκαταλήψεις, οι φοβίες και η στάση των παιδιών αλλά και των μεγάλων για να ΣΥΜΒΙΩΝΟΥΜΕ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ ΓΥΡΩ ΜΑΣ.

Ελπίζουμε και επιδιώκουμε το πρόγραμμα να συνεχιστεί και την ερχόμενη σχολική χρονιά στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και στη γειτονική μας Αντίπαρο που ήδη έδειξε το ενδιαφέρον της.

Οι Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς μας που συνέβαλαν αποφασιστικά στην υλοποίηση του προγράμματος: Το Αττικό Νοσοκομείο Ζώων, την Hellenic Seaways και το πρακτορείου της στην Πάρο Polos tours, τα Studios Dimitris στην παραλία Αγίων Αναργύρων Νάουσας, την Karent Car Rental γραφείο Πάρου.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα επίσης τη Μαρία Χανιώτη Πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Πάρου για την καθοριστική συμπαράσταση και βοήθεια της στην προσπάθεια μας και τον Ρικάρντο Σιπλ πρόεδρο της Φιλοζωικής Πάρου για την δημιουργική συνεργασία του».

ParosLefkesMathimata 2

Τι είπε ο δήμαρχος Πάρου

Παρότι τα αδέσποτα ζώα είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου – σύμφωνα με τη νομοθεσία – ο δήμαρχος Πάρου Χρήστος Βλαχογιάννης, που παρακολούθησε τα μαθήματα στις 23/5 αναγνώρισε ότι ο δήμος δεν έχει ανταποκριθεί όπως πρέπει μέχρι τώρα.

«Όμως ο Δήμος – είπε ο κ. Βλαχογιάννης – μπορεί να κάνει προσπάθεια και να προσφέρει έργο, να συνεργαστεί με τους φιλόζωους του νησιού ώστε να δημιουργηθεί ένα Δημοτικό Κτηνιατρείο, να συνεργαστεί με κτηνιάτρους ώστε να βοηθήσει τα ζώα με στειρώσεις, εμβολιασμούς και περίθαλψη.

Γιατί σκοπός δεν είναι μόνο να τα φροντίζουμε τα ζώα αλλά να φροντίζουμε να μη δημιουργούνται αδέσποτα». Κάποιοι εκ των μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παροικιάς έθεσαν εκείνη τη μέρα ερωτήσεις στον κ. δήμαρχο. Μάλιστα αναφέρθηκαν στο θέμα ορισμένων σκύλων που βλέπουν στο νησί να έχουν για σπίτι ένα βαρέλι.

Ο κ. Βλαχογιάννης τους εξήγησε ότι αυτό δεν είναι σωστό γιατί ένα σπιτάκι για σκύλο πρέπει να έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές και να είναι δροσερό το καλοκαίρι και ζεστό το χειμώνα. «Εσείς τα παιδιά – είπε ο Δήμαρχος – μπορείτε να κάνετε πολλά για τα ζώα ακόμη και να μιλήσετε στους γονείς σας και στη γειτονιά σας γι’ αυτά».

πηγή:  www.zoosos.gr