Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου της Ομοσπονδίας μας – μετά από σχετικό αίτημά της – με τον Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση.

Ο Υπουργός ήταν ενημερωμένος για πολλά ζητήματα του φιλοζωικού κινήματος στην χώρα μας και αυτό μας ικανοποίησε ιδιαίτερα.

PANOUSHS

Τα θέματα που τέθηκαν στον μεταξύ μας διάλογο αφορούσαν συνοπτικά τα παρακάτω:

1. Την αναγκαιότητα ακόμη μεγαλύτερης ενεργοποίησης των αστυνομικών οργάνων της επικράτειας για τις παραβατικές συμπεριφορές εις βάρος των ζώων αφου αρκετά αστυνομικά τμήματα και στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη χώρα – παρά τα πολύ θετικά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια – έως και αδιαφορούν ή δεν συνεργάζονται με τους πολίτες και τα φιλοζωικά σωματεία.

2. Το παράνομο εμπόριο που ανθεί στην χώρα μας ενώ διακινούνται αφορολόγητα εκατομμύρια ευρώ

3. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο παζάρι ζωών στο Σχιστό και σε όλες τις υπαίθριες αγορές της χώρας.

4. Τις παράνομες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές ζώων συντροφιάς από τις αγορές των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ.

5. Την καθοριστικής σημασίας συμβολή της αστυνομίας στον περιορισμό των αδέσποτων με την διενέργεια ελέγχων στα δεσποζόμενα ζώα σε ότι αφορά την ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή τους και τις ανεξέλεγκτες γέννες.

6. Την αποστολή στα αστυνομικά τμήματα των σχετικών με τα διοικητικά πρόστιμα μπλοκ

7. Την αναγκαιότητα τήρησης της αυτόφωρης διαδικασίας στα αδικήματα κατά των ζώων

8. Τον αυτεπάγγελτο έλεγχο από τις αστυνομικές αρχές για την τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων.

9. Το φαινόμενο των χιλιάδων δηλητηριάσεων ζώων, της ήμερης και άγριας ζωής, και την υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων για ενδελεχή έρευνα.

Τέλος ενημερώθηκε ο κ. Υπουργός για το θέμα των άθλιων συκοφαντικών δημοσιευμάτων για εμπόριο ζώων από τα φιλοζωικά σωματεία, τις υπερβάσεις καθήκοντος εκ μέρους ορισμένων αστυνομικών οργάνων κατά εθελοντών φιλόζωων πολιτών, Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων, και αναμένονται σχετικές οδηγίες. Για όλα τα παραπάνω θέματα ζητήσαμε την έκδοση σχετικής εγκυκλίου.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία