Οι τομείς που ασχολούμαστε είναι πολλοί και η δράση μας πολυεπίπεδη.

Αυτή την εβδομάδα ασχοληθήκαμε στον τομέα των κακοποιήσεων με τα παρακάτω περιστατικά:

Επιστολές εστάλησαν απο τους φορείς μας  προς τα αρμόδια αστυνομικά τμήματα για τις παρακάτω περιπτώσεις κακής διαβίωσης ζώων συντροφιάς , οι οποίες με την διαμεσολάβησή μας και την συνεργασία  με την αστυνομία  είτε ερευνώνται ακόμη είτε αποκαταστάθηκαν ή άμεσα πρόκειται να  αποκατασταθούν.
Όλες τις περιπτώσεις τις παρακολουθούμε στενά μέχρι να  παύσει η παραβατική κατάσταση εκ μέρους των ιδιοκτητών. 
Το κύριο , που μας ενδιαφέρει είναι η συμμόρφωση των ανθρώπων και  όχι η τιμωρία τους και φυσικά η ευζωία των  ζώων τους .
Στην περιοχή του Αποκόρωνα ενημερωθήκαμε για ένα σκυλί σε απελπιστική  κατάσταση  ,ζύγιζε 5 κιλά αντί για περίπου 15 , το οποίο αφού του παρασχέθηκε σύνθετη κτηνιατρική βοήθεια και αγωγή   παραδόθηκε στο σύλλογό μας και πλέον ζεί ευτυχισμένο στη νέα του οικογένεια , που το υιοθέτησε ,στην Αθήνα.
 
Στον Αποκόρωνα επίσης ειδοποιήσαμε  το Α.Τ. Βάμου , το οποίο και έδρασε άμεσα , για περίπτωση 3 σκύλων χωρίς κατάλυμα και μόνιμα δεμένων – τι πρωτότυπο αλήθεια ! – , ενημερώθηκε ο ιδιοκτήτης τους , ο οποίος και θα συμμορφωθεί στα όσα του υποδείχτηκαν βάσει της νομοθεσίας , αναμένεται δε άμεσα επανέλεγχος.
 
Στην ίδια περιοχή σε χώρο βενζινάδικου ζουν 3 σκυλιά ,τα οποία εντοπίστηκαν το καλοκαίρι σε άθλιες επίσης συνθήκες , έχουν γίνει  κάποιες βελτιώσεις ζητήσαμε όμως πρόσφατα να εφαρμοστεί πλήρως η νομοθεσία και αναμένουμε τις νέες ενέργειες του Διοικητή του τμήματος ,ώστε τα ζώα να ζήσουν  μια ζωή φυσιολογική και όχι συνεχώς δεμένα.
 
Το παρακολουθούμε μέχρι να αποκατασταθούν , άμεσα όμως , οι συνθήκες ευζωίας τους.
 
Στην περιοχή του Κάτω Δαράτσου εντοπίστηκε σκυλί που ζούσε ατέλειωτες ώρες  κουλουριασμένο μέσα σε ένα  μικρό κυνηγετικό κλουβί στην καρότσα ενός  αγροτικού αυτοκινήτου .
Η αστυνομία παρενέβη  και σύντομα θα συναντήσουμε κι εμείς τον ιδιοκτήτη του , ώστε να συζητήσουμε μαζί του για το τι σημαίνει ευζωία , στη πράξη αλλά και νομικά .
 
Μετά απο καταγγελίες  που είχαμε για δύο συγκεκριμένα  pet-shops  ζητήσαμε απο το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα να παρέμβει κυρίως για τις συνθήκες ευζωίας των προς πώληση ζώων .
 
Η αστυνομία , ζητώντας την παρέμβαση και της κτηνιατρικής υπηρεσίας , προέβη σε ελέγχους και βεβαιώθηκαν διάφορα διοικητικά πρόστιμα , κατασχέθηκε δε παρτίδα κτηνιατρικών φαρμάκων , τα οποία πωλούντο παράνομα .
Αξίζει να σημειωθεί οτι το ένα εκ των δύο καταστημάτων λειτουργούσε  χωρίς άδεια , δηλαδή παράνομα , για 20 ολόκληρα χρόνια , δίχως καμία υπηρεσία ποτέ να παρέμβει ενώ για άλλες περιπτώσεις  κάποιες εξ αυτών διυλίζουν τον κώνωπα, εξακολουθεί δε να λειτουργεί , ενώ μας είναι άγνωστο , αν  πλέον λειτουργεί  πλέον νόμιμα ή ακόμη παράνομα , οπότε θα πρέπει και πάλι η αστυνομία να βεβαιώσει τα νόμιμα.
 
Ζητήθηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για δύο σκυλιά στην περιοχή Πασακάκι κρεμασμένα σχεδόν στο σύρμα για τα οποία σχηματίστηκε δικογραφία .
Στα σκυλιά αυτά αγοράσαμε μεγάλου μήκους αλυσίδες , ώστε να κινούνται κάπως ελεύθερα, τους χορηγείται συχνά τροφή  με έξοδα εθελοντή και εξασφαλίσαμε και κάποια καταλύματα , ώστε να μην υποφέρουν τόσο  μέσα στο κρύο και το χιονιά.
 
Ελέγχεται απο την αστυνομία , καταγγελία που είχαμε , για παράνομη πώληση καθαρόαιμων ζώων μέσω του διαδικτύου,  ενός φαινομένου που  δυστυχώς ανθεί στο νομό μας και που επίσης δυστυχώς κάποιες υπηρεσίες ενώ διυλίζουν τον κώνωπα  καταπίνουν  την κάμηλο.
Δεσποζόμενος σκύλος κατέληξε από το κρύο και την ασιτία στην περιοχή Φλώρια Κισσάμου και ενημερώθηκε άμεσα ο αστυνομικός διευθυντής Κρήτης για τον εντοπισμό του “κηδεμόνα”.
 
Τέλος με την συνδρομή ιδιώτη κτηνιάτρου βελτιώθηκαν οι συνθήκες που ζούσε ιδιόκτητο άλογο και κυρίως και πάνω από όλα αφέθηκε ελεύθερο να κυκλοφορεί στο περιφραγμένο χωράφι .
Νατάσα Μπομπολάκη