images-stories-photos-sfragida-170x191Ως γνωστό,είναι πολύ πιο εύκολο να κατηγορούμε τους άλλους από το να προσπαθούμε να βρούμε τη λύση.Πάντα κάποιος άλλος φταίει.Κάπως έτσι λειτουργεί και η διεύθυνση του Νοσοκομείου Χανίων “Άγιος Γεώργιος” σχετικά με το πρόβλημα των αδέσποτων.

Το νοσοκομείο εδώ και χρόνια αποτελεί γνωστό σημείο εγκατάλειψης αθώων πλασμάτων που συχνά πυκνά δηλητηριάζονται μαζικά.

Γνώστες του προβλήματος, έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες ώστε να γίνουν μια σειρά δράσεων με σκοπό να περιοριστεί ο αριθμός των αδέσποτων στο χώρο του Νοσοκομείου και να σταματήσουν οι αθρόες εγκαταλείψεις.

Ναι,ο νόμος απαγορεύει τα αδέσποτα στο χώρο του νοσοκομείου.Τα αδέσποτα όμως δεν ξέρουν να διαβάζουν,ούτε έχουν άποψη για το χώρο που θα τα εγκαταλείψουν οι ασυνείδητοι.

Σαν λύση στο πρόβλημα,η διοίκηση του νοσοκομείου,ακολουθώντας την τακτική της κυβέρνησης, απειλεί με …περικοπές μισθού τους εργαζόμενους που δίνουν μια μπουκιά φαγητό και νερό στα ταλαιπωρημένα πλάσματα ,που κάποιοι άλλοι -και όχι οι εργαζόμενοι- εγκαταλείπουν στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου.

Ο σύλλογός μας,”Η προστασία των ζώων”, για ακόμη μια φορά έστειλε επιστολή στη Διοίκηση,προτείνοντας εφικτές λύσεις και μια σειρά δράσεων για τον περιορισμό των αδέσποτων στο Νοσοκομείο Χανίων.Αναμένεται η απάντηση της Διοίκησης.

η επιστολή:

“Το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των κατοικίδιων ζώων στην πόλη μας είναι γνωστό εδώ και χρόνια.

Παρόλες τις προσπάθειες ενημέρωσης που καταβάλλει ο σύλλογός μας από την ημέρα ίδρυσής του, σε σχέση με τους τρόπους σταδιακής μείωσης του πληθυσμού των ζώων (γάτων και σκύλων), δηλαδή τον περιορισμό των κατοικιδίων κατά τις περιόδους αναπαραγωγής τους και/ή την στείρωση αυτών, οι συμπολίτες μας εξακολουθούν πεισματικά να αφήνουν τα ζώα τους να ζευγαρώνουν και κατά φυσικό επακόλουθο, να γεννούν ανεξέλεγκτα. Οι ίδιοι βέβαια στη συνέχεια, δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη της γέννας, οπότε, βρίσκουν την εύκολη και προσφιλή για τους νεοέλληνες λύση, να μεταθέτουν το πρόβλημα κάπου αλλού, εγκαταλείποντας τα κουτάβια και τα γατάκια σε κούτες σε διάφορα σημεία της πόλης.
Δυστυχώς, και το Νοσοκομείο Χανίων αποτελεί μία από τις εστίες εγκατάλειψης των νεογέννητων ζώων, με αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού των ζώων που διαβιούν στην περιοχή και συνεπακόλουθα τα κρούσματα μαζικών δηλητηριάσεων, ακραία μορφή κακοποίησης η οποία δυστυχώς δεν τιμωρείται ποτέ.

Έχουμε επανειλημμένα προτείνει ότι, για να πάψει η ανεξέλεγκτη εγκατάλειψη δεσποζόμενων ζώων στον χώρο του Νοσοκομείου, είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν τα εξής από την Διεύθυνση του Νοσοκομείου:

– Καλύτερη αστυνόμευση του χώρου του Νοσοκομείου, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες

– Τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης, στην είσοδο του Νοσοκομείου και γύρω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις, με αντίστοιχη σήμανση – προειδοποίηση ότι ο χώρος παρακολουθείται

– Τοποθέτηση πινακίδων σε διάφορα σημεία του Νοσοκομείου ότι απαγορεύεται αυστηρά από τον Νόμο η εγκατάλειψη ζώων με ποινή φυλάκισης από 1 έως 5 έτη, χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000ευρώ και με διοικητικό πρόστιμο 300ευρώ ανά ζώο [ Ν. 4039/2012 όπως τροποποιήθηκε από το Ν. 4235/2014 ].

– Ενημέρωση των εργαζομένων του Νοσοκομείου για τα παραπάνω, ώστε να καθίσταται σαφές ότι απαγορεύεται η εγκατάλειψη ζώων και ότι επιβάλλεται να καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα.

– Παράλληλα, να υποβληθεί αίτημα προς τον Δήμο Χανίων, να αναλάβει την στείρωση και των εμβολιασμό των ζώων που ήδη διαβιούν σε αυτό τον χώρο

Παρόλο που οι ως άνω προτάσεις έχουν εδώ και καιρό συζητηθεί, η Διεύθυνση του Νοσοκομείου δεν έχει προβεί σε καμία πράξη, αντίθετα παρακολουθεί παθητικά τον αριθμό των εγκαταλειμμένων ζώων να αυξάνεται και στη συνέχεια να δηλητηριάζονται μαζικά, εκθέτοντας με τα δηλητήρια σε κίνδυνο και ανθρώπους, κάτι για το οποίο δεν έχετε λάβει επίσημα θέση.

lysk

Αντί όλων των ανωτέρω, πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι ως λύση στην ανευθυνότητα των συμπολιτών μας, προτάθηκε η μη σίτιση των ζώων που βρίσκονται στον χώρο του Νοσοκομείου! Η ως άνω πρόταση, συνοδεύτηκε μάλιστα και από απειλή προς τους εργαζομένους του Νοσοκομείου, ότι όποιος βάζει νερό και ταΐζει τα ζώα, θα υποστεί μισθολογικές περικοπές.
Τη νομιμότητα της ως άνω «απειλής» ας την εξετάσει ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου. Εμείς στεκόμαστε στην ηθική αλλά και την πρακτική διάσταση του θέματος:
Έχετε προβληματιστεί για την συνέπεια της ως άνω απόφασής σας; Επιδιώκετε τα ζώα που διαβιούν στους χώρους του Νοσοκομείου να περιφέρονται πεινασμένα και εξαθλιωμένα; Αντί να επιβραβεύσετε τους ελάχιστους εθελοντές που τους παρέχουν τα ελάχιστα βασικά, δηλαδή λίγη τροφή και νερό, εσείς τους αποθαρρύνετε; Με σκοπό ποιο; Να πεθάνουν τα ζώα από την πείνα; Να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή της πόλης προς αναζήτηση τροφής; Προσπαθείτε δηλαδή κι εσείς να μεταφέρετε αλλού το πρόβλημα; Γνωρίζετε άραγε κάποια περιοχή της πόλης όπου θα μπορούσαν να μεταφερθούν αυτά τα ζώα χωρίς να δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που αντιμετωπίζετε στο Νοσοκομείο;

Ο νόμος 4039/2012 σοφά απαγορεύει την επαναφορά αδέσποτων ζώων σε περιοχές όπως τα Νοσοκομεία. Ο ίδιος νόμος όμως επίσης σοφά απαγορεύει την εγκατάλειψη ζώων και επιβάλει την στείρωση των δεσποζόμενων ζώων όταν δεν είναι ο κηδεμόνας του ζώου σε θέση να διαθέσει τα κουτάβια του και τα γατιά του. Δυστυχώς, ο νόμος αυτός, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 4235/2014, παραμένει σε πολλά σημεία ανεφάρμοστος, λόγω έλλειψης της παιδείας και ενημέρωσης των πολιτών.
Η εκπαίδευση των πολιτών είναι σαφώς ευθύνη της πολιτείας, μπορούμε όμως όλοι να βοηθήσουμε, εκπαιδεύοντας ο καθένας τον περίγυρό του, την οικογένειά του, τους φίλους του, τους εργαζομένους του.

Θέτουμε υπόψη σας στο σημείο αυτό και την με αριθμό 1/2013 εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία, «η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα είναι μέσα στο πνεύμα σεβασμού κάθε έμβιας ύπαρξης για δικαίωμα στη ζωή».

Η παροχή τροφής και νερού σε πλάσματα τα οποία άλλοι ανεύθυνα έχουν εγκαταλείψει, αποτελεί ηθική υποχρέωση όλων μας, γι’ αυτό και κρίνουμε απαράδεκτη την στάση σας απέναντι στους εργαζομένους που έχουν την ανώτερη ηθική υπόσταση να σκέφτονται πάνω και πέρα από τον εαυτό τους. Αυτό θα περίμενε κανείς από όλους όσοι εργάζονται σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.

Μήπως δεν γνωρίζετε άραγε τις ευεργετικές συνέπειες της συνύπαρξης των ζώων με ανθρώπους που πάσχουν από σωματικές ή ψυχικές ασθένειες;
Σας παροτρύνουμε να συμβάλλετε στην αρμονική συνύπαρξη των ζώων με τον άνθρωπο, ακολουθώντας τις ως άνω προτάσεις μας, οι οποίες θα βοηθήσουν άμεσα και στον περιορισμό των εγκαταλείψεων ζώων στους χώρους του Νοσοκομείου.

Το δηλητήριο είναι σαφώς πιο εύκολο, άνθρωποι όμως όπως εσείς, που είστε γιατροί, έχετε γαλουχηθεί στην επίμονη και επίπονη προσπάθεια για την ευζωία του ασθενή, όχι για την ευκολία του θεράποντος ιατρού. Αυτό είναι που θαυμάζουμε όλοι στο λειτούργημά σας, και αυτό ζητάμε να κάνετε και στην αντιμετώπιση του προβλήματος για το οποίο μόνο τα ζώα δεν φέρουν ευθύνη.”

Με εκτίμηση
Αναστασία Βυσσίνου – Μπομπολάκη
Πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων Η Προστασία των Ζώων
και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας