kerameiaΣτο πλαίσιο των συνεργασιών που προβλέπει ο Καλλικράτης μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων, θα γίνει προσπάθεια ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην Κρήτη.

Το θέμα τέθηκε στη σύσκεψη για την κοινωνική πολιτική που έγινε στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου με τη συμμετοχή των αρμόδιων αιρετών της Περιφέρειας και των Δήμων καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων, όπου τονίστηκε ότι το πρόβλημα και στις πόλεις του Λασιθίου με τα αδέσποτα ζώα – και ειδικά τα σκυλιά – είναι πολύ μεγάλο. Μάλιστα επισημάνθηκε πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν οργανωμένες δράσεις από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με οργανωμένο τρόπο και με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Η Περιφέρεια πάντως σκοπεύει να προχωρήσει σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα ειδικό πλαίσιο, διότι όπως δήλωσε η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης κα Θεανώ Βρέντζου, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα δυσφήμισης της Κρήτης στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό, όπου κυριαρχούν πολλά αρνητικά δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο αλλά και τηλεοπτικά ρεπορτάζ που παρουσιάζουν μια πολύ κακή εικόνα για την Κρήτη και τους κρητικούς.

Η Περιφέρεια το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει δράσεις σε συνεργασία με τους δήμους και θα προτείνει τη διοργάνωση σε δημοτικά διαμερίσματα συναντήσεων με τους πολίτες για την ενημέρωση σε θέματα ευζωίας και προστασίας των ζώων και για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτήτων ζώων. Παράλληλα, εξετάζει τη δημιουργία και την έκδοση σχετικού ενημερωτικού υλικού για τους πολίτες, το οποίο θα διανεμηθεί με τη βοήθεια των δήμων, είτε με τους λογαριασμούς του νερού, είτε με άλλους τρόπους.

Επίσης σε συνεργασία με τους επικεφαλής των αεροδρομίων και των λιμανιών του νησιού, που αποτελούν πύλες εισόδου, θα γίνει προσπάθεια για τη διανομή ενημερωτικού υλικού για τις δράσεις που γίνονται από τους φορείς στην Κρήτη με σκοπό την προαγωγή της προστασίας των ζώων ενώ μια ιδέα που εξετάζεται είναι η δημιουργία δικτυακής πύλης και τηλεφωνικής γραμμής για να καταστεί δυνατή η αμφίπλευρη ενημέρωση με στόχο την επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.

Επιπρόσθετα, με τη σύμπλευση Περιφέρειας – Δήμων, θα επιδιωχθεί η συνεργασία με τους συλλόγους κτηνοτρόφων της Κρήτης, με στόχο να λυθεί το πρόβλημα που παρουσιάζεται στη διαχείριση των ποιμενικών σκύλων από τους κτηνοτρόφους. Κι αυτό διότι υπάρχουν αρκετές καταγγελίες για τη διατήρηση ποιμενικών σκυλιών, χωρίς προστασία. Συναντήσεις θα γίνουν και με τους κυνηγετικούς συλλόγους, καθιστώντας τους κυνηγούς ενήμερους και υπεύθυνους για τα θέματα που τους αφορούν και ειδικά για τα εγκαταλελειμμένα κυνηγετικά σκυλιά που κατασπαράσσουν ζώα στις ορεινές περιοχές και για τα οποία φέρουν ευθύνη οι ιδιοκτήτες τους.

Παράλληλος στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους συλλόγους ξενοδόχων αλλά και τα ΜΜΕ του νησιού προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων και των επισκεπτών για τις δράσεις που θ’ αναπτυχθούν.

Η περιφέρεια προετοιμάζεται επίσης να δημιουργήσει υπηρεσίες για την αποκομιδή των πτωμάτων ζώων από τους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους, αφού η εικόνα που επικρατεί στο νησί είναι πραγματικά άσχημη για ντόπιους και επισκέπτες.

Τέλος, σ’ επίπεδο πρόληψης, εξετάζεται το θέμα της ενημέρωσης των μαθητών των σχολείων της Κρήτης σε συνεργασία με την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν ν’ αναπτυχθούν δράσεις στο μάθημα της αγωγής υγείας, για τα θέματα των ζωο – ανθρωπονόσων που έχουν άμεση σχέση με το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων και τη συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων σε ότι αφορά τη δημόσια υγεία. Επίσης, στο μάθημα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μπορούν ν’ αναπτυχθούν τα θέματα ευζωίας και προστασίας των ζώων στο πλαίσιο της ανάπτυξης οικολογικής συνείδησης και με στόχο την οικολογική ισορροπία στη φύση.

Ο παραπάνω σχεδιασμός θ’ αποτελέσει αντικείμενο της συνεργασίας της Περιφέρειας με τους Δήμους μαζί με τη συνεργασία για τις κατασκευές εγκαταστάσεων αλλά και τη συνεργασία σ’ επίπεδο στελεχών για την ενεργοποίηση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ – εφημ. Ανατολή Λασιθίου