MpompolakiSynedrioFilosofiasH ομιλία στη συνέντευξη τύπου της Προέδρου της ΠΦΠΟ και Προέδρου του συλλόγου μας κας Μπομπολάκη,στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη συνταγματική αλλαγή ώστε τα ζώα να πάψουν να θεωρούνται ανικείμενα.

“Σήμερα βιώνουμε μια ιδιαίτερη μεταλλαγή όχι απλώς της ενωμένης Ευρώπης αλλά του ίδιου του νομοθετικού και θεσμοποιητικού μορφώματος , που την συνέχει.

Ευελπιστούμε πως τα επί μέρους Συντάγματα θα υιοθετήσουν για τα ζητήματα των ζώων τις βέλτιστες κοινοτικές οδηγίες, όπως κάποια έχουν ήδη πράξει , όπως για παράδειγμα εκείνο της Γαλλίας, της Αυστρίας ,της Σλοβενίας.


Το Συνταγμά μας πρόκειται να αναθεωρηθεί σύντομα .
Ελπίζουμε η αναθεώρηση να συνεχίσει να γίνεται υπό το φώς του Διαφωτισμού.

Ένα σημαντικό μέρος αυτής της οπτικής αποτελεί και η άποψη πως ο άνθρωπος είναι ίσος προς τους βιολογικούς μας εταίρους τουλάχιστον σε επίπεδο εφαρμοσμένης ηθικής.
Και ακόμα πως τα έμβια δεν μπορούν να υφίστανται νομικά και ηθικά την μεταχείρηση ενός res,ενός αντικειμένου.

Ετσι η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία αποφάσισε πως χρειάζεται μια εκστρατεία αφύπνισης και επίσης μια εκστρατεία ενημέρωσης , ώστε η αλλαγή αυτή που επιζητούμε να τύχει της μεγαλύτερης δυνατής κοινωνικής αποδοχής και να μην παραμείνει ένα κενό νομικό γράμμα.

Θεωρήσαμε ως καταλληλότερο να ηγηθεί αυτού του εγχειρήματος τον Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Κώστα Χρυσόγονο, αφενός λόγω της θέσης του στο ειδικό γνωστικό πεδίο και της από πολλού δηλωμένης ευαισθησίας του απέναντι στην Φύση και τα πλάσματά της αφετέρου επειδή ως Ευρωβουλευτής τώρα πια μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στην συνεργασία μας με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος Potoknik και τον επικεφαλής του Τμήματος Ευζωίας των Ζώων της Ε.Ε. Gavinelli , με τους οποίους βρισκόμαστε σε στενή επαφή αλλά και τους άλλους συνταγματικούς εκπροσώπους των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών.
Αυτός είναι ο ένας από τους στόχους της σημερινής μας συνάντησης.

671058 21 2

  671060 23 2

 

 

 

 

Επιτρέψτε μου για να αναπτύξω τον δεύτερο να θέσω δύο παραμέτρους.

Α. Είναι χαρακτηριστικός τόσο στην λογοτεχνία όσο και στις απεικονιστικές τέχνες ο ζωοανθρωπο μορφισμός , ως ένδειξη είτε τρυφερότητας είτε ειρωνείας ή υποβιβασμού.
Η υποκατάσταση ενός ανθρώπινου χαρακτήρα από την περιγραφή ενός ζώου έχει συχνά αποτελέσει την πεμπτουσία της χρήσης της μεταφοράς.

Β. Η καθήλωση θεωρήθηκε πάντα ως το μέγιστο μαρτύριο και εξαργύρωση σκληρής τιμωρίας από την συμβολική καθήλωση του Χριστού μέχρι της καθήλωσης ψυχικά ασθενών σε άθλια ιδρύματα.

Η καθήλωση αποτελεί την χειρότερη υποτίμηση και στέρηση του ζωτικού χώρου οποιουδήποτε πλάσματος.

Αφού έθεσα λοιπόν αυτές τις δύο παραμέτρους στο τραπέζι , επιτρέψτε μου να αναρωτηθώ για ποιο λόγο στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας υπάρχει μια αυτόματη διασύνδεση στο μυαλό του ιδιοκτήτη ανάμεσα στο σκυλί του και την αλυσίδα του.

Τι έχει πάει τόσο στραβά στην νεοελληνική κουλτούρα , ώστε το ζώο να αντιμετωπίζεται ακριβώς ιδιοκτησιακά ως αντικείμενο ;

Μήπως επειδή τελικά μας είναι εξ ίσου εύκολο να καθηλώνουμε και άλλους ανθρώπους ή και τον ίδιο μας τον εαυτό;

Το αίσχος των βαρελόσκυλων και των λοιπών δια παντός δεμένων ζώων παντού αλλά και στη μέση του πουθενά στην ελληνική επαρχία μπορεί να εντοπιστεί μόνο στα ασθμαίνοντα να εκπολιτιστούν Βαλκάνια.
Έχουμε ήδη αναθέσει σε δημοσκοπική εταιρία ερωτηματολόγιο , που απευθύνεται στον μέσο τουρίστα και από το οποίο ήδη προκύπτει ότι πάνω από τις ελλιπείς υπηρεσίες, τα διογκωμένα τιμολόγια ή οτιδήποτε άλλο αυτό που κυρίως απωθεί σε αυτή τη χώρα είναι η κακοποίηση των έμβιων , που δεν είναι άνθρωποι .

Ειδικότερα σήμερα θα αναφερθούμε στην στέρηση της ελευθερίας και την καθήλωση ενός είδους ζώου , των σκύλων ,τονίζοντας όμως ότι η Ομοσπονδία μας μάχεται για την ελευθερία όλων των έμβιων.

Ως προς αυτό επιγραμματικά θα αναφερθώ στην προσπάθειά μας για την κατάργηση των τσίρκο με δελφίνια , που υπάρχουν στην χώρα μας, όπου τα κητώδη αυτά στερούνται της ελευθερίας των ωκεανών ζώντας μέσα σε απελπιστικά μικρές πισίνες πέραν των όσων άλλων υφίστανται και μολονότι οι παραστάσεις με ζώα απαγορεύονται ρητά από την νομοθεσία μας.
Εμβόλιμα ενημερώνω , ότι στηρίζουμε αλλά και συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις της αμερικάνικής ομάδας Dolphin Project και του επικεφαλής της Ric O’Barry, που θα πραγματοποιηθούν στις 22 ιουνίου στις Σπέτσες με την προβολή της βραβευμένης με Οscar ταινίας The Cove , ο Όρμος ,και στις 24 του μήνα έξωθεν του Υπουργείου Περιβάλλοντος ………και Κλιματικής Αλλαγής.

Στη χώρα μας το 70% των σκύλων στα αστικά κέντρα και το 90-100% στα αγροτικά παραμένουν εφ όρου ζωής δεμένοι .

Στα πλαίσια της αλλαγής του φιλοζωικού status στην χώρα μας και της εναρμόνισής της με τις χώρες της Ε.Ε., όπου έχει καταργηθεί το δέσιμο των ζώων ,προτείνουμε την κατάργηση της διάταξης του άρθρου 1 του νόμου 4039/12 , η οποία αναφέρει :

«Nα μην είναι αυτά μόνιμα δεμένα» .

Νομικά όμως η απόδειξη του αν κάποιο ζώο είναι μόνιμα ή όχι δεμένο είναι αδύνατη με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει καθηλωμένο για πάντα, αφού αυτή είναι η παγιωμένη αντίληψη για τα ζώα στην χώρα μας.
Είναι χαρακτηριστικό , όπως προείπα ,ότι όταν κάποιος αποκτά κατοικίδιο, αγοράζει-αποκτά ταυτόχρονα και την αλυσίδα του, σε ποσοστό συντριπτικό.

Αντί της υπάρχουσας λοιπόν διάταξης « να μην είναι μόνιμα δεμένα» προτείνουμε

«Οι σκύλοι και οι γάτες , όντας ζώα συντροφιάς ,διαμένουν μόνον εντός της οικίας του ιδιοκτήτη τους ή στον περιφραγμένο αύλειο χώρο της ,πάντα ελεύθερα.
Τις ώρες της κοινής ησυχίας βρίσκονται υποχρεωτικά εντός της οικίας του ιδιοκτήτη.
Οι σκύλοι φύλαξης του ποιμνίου παραμένουν ελεύθεροι στο ποιμνιοστάσιο ή στους χώρους όπου διατρέφεται το αυτό ».

Τα ανωτέρω θα ισχύουν για όσους αποκτούν κατοικίδιο από την ψήφιση της τροπολογίας και μετά.

Στις συνομιλίες που θα επιδιώξουμε να έχουμε με το αρμόδιο υπουργείο θα κατατεθούν επίσης προτάσεις για όσους ήδη έχουν ζώο συντροφιάς ,σκύλο ή γάτα , στις οποίες αυτό που θα πρυτανεύει θα είναι πάντα η ελευθερία και η μη καθήλωσή τους, αλλά και ασφαλείς τρόποι για την μη αδεσποτεία αυτών.

Ειδικότερος στόχος μας είναι η απάλειψη του θλιβερού φαινομένου των βαρελόσκυλων.

Στα πλαίσια αυτά στις διαπραγματεύσεις μας με το υπουργείο θα κατατεθούν.

1.Χιλιάδες επιστολές διαμαρτυρίας τουριστών διαχρονικά σταλμένες, τις οποίες έχουμε στην κατοχή μας, αναφέρω πρόσφατη επιστολή ……

2.Χιλιάδες υπογραφές μέσω petitions, διαδικτυακής δηλαδή συγκέντρωσης υπογραφών.

3.Επιστολές και ομιλίες Ευρωβουλευτών στην Ευρωβουλή για τις συνθήκες που οι Έλληνες επιφυλάσσουν στα ζώα τους γενικά.

4.Διαμαρτυρίες της Ομοσπονδίας μας και άλλων Φορέων προς τον Επίτροπο Περιβάλλοντος και την Επιτροπή για την Ευζωία των Ζώων της Ε.Ε.

5.Πολλές δεκάδες video γυρισμένα από τουρίστες ,που χρόνια τώρα κάνουν τον γύρο του κόσμου με ο, τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας και σε επίπεδο οικονομίας και για τον πολιτισμό μας.

6.Τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας που διεξάγουμε μέσω έγκυρης δημοσκοπικής εταιρίας με συνεντεύξεις εκατοντάδων τουριστών ,όπου ήδη καταγράφεται , η αλγεινή εντύπωση των τουριστών για την άθλια εικόνα που εκπέμπει η χώρα σε σχέση με τα ζώα.

Τελειώνοντας και επειδή η χώρα μας βρίσκεται σε οιονεί προεκλογική περίοδο ,επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά και στέλνουμε μήνυμα ότι, ότι οι πολίτες , που ασχολούνται με την προστασία και τα δικαιώματα των ζώων ξεπερνούν το 1.500.000 εκατομμύριο η δε έμπρακτη απόδειξη του φιλοζωικού ήθους των αυριανών υποψηφίων , ενέχει μεγάλο ειδικό βάρος για μας.
Σας ευχαριστώ πολύ και είμαι στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ερώτηση θελήσετε να μου υποβάλλετε.

Αναστασία Μπομπολάκη”

διαβάστε επίσης:

Συνταγματική αλλαγή για να μην αντιμετωπίζονται τα ζώα ως αντικείμενα!