sfragidaΜία απαραίτητη όσο και ενδιαφέρουσα ενημερωτική δράση πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στα σχολεία της Λέσβου που επιθυμούν και τους επιτρέπεται από τους αρμόδιους να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας. H εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αποτελεί μια πρωτοβουλία μελών του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων Η Προστασία των Ζώων>> και της ΜΚΟ Ζωφόρος Ηρακλείου και είναι βασισμένη στην πεποίθηση ότι οι κακοποιήσεις των ζώων, συχνό φαινόμενο και στη Λέσβο, θα σταματήσουν μόνο όταν στη θέση της απάθειας καλλιεργήσουμε το σεβασμό στη ζωή και στη διαφορετικότητα, και όταν μάθουμε να στεκόμαστε στο πλευρό όσων αδικούνται.

Με αυτό το σκεπτικό η εκστρατεία που ξεκίνησε στα Χανιά πριν από τρία χρόνια στα Χανιά και επεκτάθηκε πέρσι στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα, στην Αμοργό, στη Νάξο, στη Σχοινούσα, στο Κουφονήσι, στην Ηρακλειά, στη Σαντορίνη, στη Σύρο, στη Μήλο και στην Ίο, ενημερώνοντας στην περιοχή 4800 μαθητές και 150 εκπαιδευτικούς. Φέτος η προσπάθεια συνεχίζεται στα σχολεία της Λέσβου και της Χίου, και με τη στήριξη των Δήμων Μυτιλήνης και Χίου, της Nel Lines, των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των δύο νησιών και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.

Οι ενημερωτικές συναντήσεις, που διεξάγονται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, διαρκούν μια διδακτική ώρα και είναι προσαρμοσμένες στην ηλικία των μαθητών. Μέσα από αφήγηση και ζωγραφική για τους πιο μικρούς, διάλογο και παραδείγματα, μαθητές και εκπαιδευτικοί πληροφορούνται, εκφράζονται και προβληματίζονται πάνω στη σχέση μας με τα ζώα, προσεγγίζουν με ένα διαφορετικό τρόπο τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, αλλά και τις ευθύνες και υποχρεώσεις μας απέναντί τους. Επιπλέον στις μεγαλύτερες ηλικίες γίνεται αναφορά στις κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές προεκτάσεις του ζητήματος των ζώων και προσπάθεια να καταρριφθούν σχετικοί μύθοι.

Πρωτοφανής και άκρως εντυπωσιακή είναι η απουσία των γυμνασίων και λυκείων στα οποία απαγόρευσε ουσιαστικά να συμμετάσχουν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου παρά το γεγονός ότι γυμνάσια και λύκεια δήλωσαν συμμετοχή. Το αρμόδιο υπουργείο στη φετινή έγκριση εύλογα όπως κάθε χρόνο επισημαίνει ότι η παρουσίαση «θα πραγματοποιηθεί χωρίς να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων και μετά από συνεννόηση με τους διευθυντές/ριες των σχολικών μονάδων και των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή των Υπευθύνων Καινοτόμων Δράσεων». Σε αντίθεση με τους υπευθύνους των προαναφερθεισών περιοχών διεξαγωγής του προγράμματος, στην περίπτωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου η διατύπωση αυτή ερμηνεύεται ως απαγορευτική για τη διεξαγωγή της παρουσίασης τις ώρες λειτουργίας του σχολείου! Αποκλείει ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο τη συμμετοχή όλων των γυμνασίων και λυκείων του νησιού, παρόλο που οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται μέσα στα σχολεία δεν εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα παρακώλυε αλλά αντίθετα θα συμπλήρωνε και θα εμπλούτιζε το έργο τους.

Σε μια εποχή όπου μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς αγωνίζονται και διεκδικούν δωρεάν παιδεία, εθελοντικές πρωτοβουλίες που με πολλή προσπάθεια βρίσκουν τους πόρους για να διοργανώσουν δράσεις όπως η συγκεκριμένη εκστρατεία θα πρέπει να στηρίζονται και όχι να βρίσκουν πόρτες κλειστές. Η ενασχόληση με το ζήτημα των ζώων και της κακοποίησης τους μέσω της εκπαίδευσης, ακόμα και σε τέτοιους καιρούς, δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά τον πιο ουσιαστικό τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου και των αιτιών που βρίσκονται σε βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις για τη σχέση μας με τα άλλα έμβια όντα και τελικά την διαφορετικότητα.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ