pzsespfpoΓια όλα φταίει η κρίση…Και ότι πάει να ξεκινήσει,στην πρώτη δυσκολία εγκαταλείπεται γιατί φταίει η κρίση.

Αυτή είναι και η δικαιολογία των αρμοδίων για τις άθλιες συνθήκες του καταφυγίου του Δήμου Αθηναίων στα Μέγαρα.

Με επιστολή της η ΠΦΠΟ επισημαίνει τα προβλήματα στον κο Καμίνη πριν προχωρήσει σε δικαστικές και εξώδικες ενέργειες

τι λέει η επιστολή

Κύριε Δήμαρχε,

Δια της παρούσης επιστολής θα θέλαμε να καταγγείλουμε τις κάκιστες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο καταφύγιο του Δήμου Αθηναίων στα Μέγαρα αλλά και την απαράδεκτη συμπεριφορά του αρμοδίου Αντιδημάρχου προς το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας κας Βασιλικής Χρήστου και μέλος της 5μελούς επιτροπής.

Πριν από περίπου ένα χρόνο η Δημοτική Αρχή της Αθήνας έκρινε, παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες, ότι μπορεί να διαχειριστεί ένα δημοτικό καταφύγιο και έκανε δεκτή την δωρεά της κας Wynne. Τόσο τα προβλήματα του καταφυγίου όσο και οι ατέλειες του ήταν γνωστά, όπως επίσης και η έλλειψη ικανών κονδυλίων εκ μέρους σας, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης Ότι η αρχή θα ήταν δύσκολη ήταν κάτι το αναμενόμενο αλλά η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι πέρα των πλέον απαισιόδοξων προσδοκιών.

Αν και το καταφύγιο είναι στα χέρια του Δήμου εδώ και εννιά μήνες, καμία υποδομή και νέα εγκατάσταση δεν έχει δημιουργηθεί παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ζώων είναι διπλάσιος πια και κατά καιρούς ως και τριπλάσιος από τον αριθμό των ζώων που φιλοξενούσε εκεί η δωρήτρια του καταφυγίου κα. Wynne. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μεγάλος αριθμός ζώων στοιβαγμένος και κάτω από άθλιες συνθήκες στα κλουβιά και στους χώρους κοινής διαβίωσης , αλλά και στους διαδρόμους και στους χώρους που υπό άλλες συνθήκες θα γινόταν ο προαυλισμός των ζώων.

Πέρα από την υπερφόρτωση του καταφυγίου , μέγιστο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη προσωπικού και ιδιαίτερα προσωπικού με εμπειρία και εξοικείωση με τα ζώα . Το αποτέλεσμα είναι ότι το καταφύγιο σήμερα έχει επιτήρηση και προσωπικό μόνο στην μία από τις τρείς 8ωρες βάρδιες με πολλά προβλήματα στην φροντίδα των ζώων όσο αφορά την καθαριότητα, σίτιση και παροχή φαρμάκων αλλά και κυρίως στην 24ώρη επιτήρησή τους για την ασφαλή ομαδική διαβίωση και την ευζωία τους. Πολύ περισσότερο αφού ζητήθηκε από την Δημοτική αρχή να παραμείνει η ομαδική συμβίωση των ζώων, το θέμα της 24ωρης επιτήρησης θα έπρεπε να έχει λυθεί.

Δυστυχώς παρέλασαν κάποιοι δημοτικοί υπάλληλοι , οι οποίοι εγκατέλειψαν αλλά και διάφοροι άλλοι υπάλληλοι που προτάθηκαν είτε από την κα. Wynne είτε από την Κοινωφελή Συνεταιριστική Επιχείρηση ΄΄Η ΕΚΑΤΗ΄΄ από τους οποίους οι περισσότεροι αποχώρησαν λόγω μη καταβολής των μισθών τους. Οι περισσότεροι υπάλληλοι που προτάθηκαν από την ΕΚΑΤΗ ήταν άπειροι και χωρίς την απαραίτητη εξοικείωση με τα ζώα.

Τραγικός απολογισμός της μη επάνδρωσης του καταφυγίου , τέσσερα νεκρά ζώα και ένα σοβαρά τραυματισμένο.

Επίσης σοβαρά προβλήματα , όσον αφορά το πόσιμο νερό αλλά το αποχετευτικό σύστημα , εκκρεμούν με αποτέλεσμα η όλη κατάσταση να είναι άκρως επικίνδυνη για την υγεία των ζώων.

Στα προαναφερθέντα προβλήματα προσθέτουμε την έλλειψη κτηνιατρικής παρακολούθησης μέσα στο καταφύγιο αλλά και των συστηματικών εμβολιασμών και αποπαρασίτωσής τους .

Πόσο μακρύς θα πρέπει να γίνει αυτός ο κατάλογος της ντροπής για να αναλάβει ο Δήμος της Αθηναίων τις ευθύνες του;

Θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή αφ’ όσον δεν συναινεί στην ανάκληση της δωρεάς ( όπως δήλωσε ο κ. Α. Αντωνόπουλος ) που ζήτησε η κα. Wynne , θα πρέπει να δεσμευτεί ότι άμεσα θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άρση όλων των απαράδεκτων συνθηκών .

Δυστυχώς , μέχρι στιγμής, η ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς του Δήμου για τα προβλήματα τόσο στο καταφύγιο όσο και τα προβλήματα στην διαχείριση του από την ΕΚΑΤΗ δεν έφτασαν εγκαίρως στην πενταμελή επιτροπή. Μόνο μετά από επιμονή της εκπροσώπου μας κας Χρήστου, έγινε συνεδρίαση της πενταμελούς επιτροπής τον Ιούλιο όπου ήταν παρούσα και η κα Wynne αλλά δυστυχώς η μόνη απάντηση που δόθηκε είναι να κάνουμε όλοι υπομονή.

Σε πρόσφατη, άτυπη και έκτακτη (λόγω του θανάτου δύο ακόμα ζώων) συνάντηση που έγινε στις 17-9-13 παρόντων μελών της 5μελούς , της δικηγόρου της αλλοδαπής, του κ. Αντωνόπουλου και μελών της ΕΚΑΤΗ ,ουδεμία λύση προτάθηκε από τον κ. Αντιδήμαρχο ,μάλιστα προσπάθησε και με τρόπο άκρως προσβλητικό και αντιδεοντολογικό-κυρίως προς την εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας μας- να μεταθέσει τις ευθύνες του Δήμου στους εκπροσώπους των φιλοζωικών !!!! και στην ΕΚΑΤΗ, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την δικαιολογημένη αποχώρηση της κας Χρήστου.

Κύριε Δήμαρχε,

Ζητάμε την άμεση και ουσιαστική παρέμβασή σας τόσο ως προς την άστοχη και κατά συρροή κάκιστη συμπεριφορά του Αντιδημάρχου σας, πρωτίστως όμως στο να εξασφαλιστεί η ευζωία των ζώων μέσα στο καταφύγιο και να τηρηθούν ΟΛΕΣ οι διατάξεις του νόμου 4039/12.

Η Ελλάδα είναι γεμάτη καταφύγια Νταχάου, και αν ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας δεν είναι σε θέση να προσφέρει ένα σωστό καταφύγιο όπου θα τηρούνται οι συνθήκες ευζωίας των ζώων και διατάξεις του νόμου , ας περιοριστεί σε λύσεις πιο συμβατές πάντα βέβαια σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία .

Το έγκλημα που συντελείται εις βάρος των ζώων πρέπει να σταματήσει τώρα.

Αναμένουμε την απάντησή σας εντός μικρού χρονικού διαστήματος, θα παρακαλούσαμε όχι πέραν των 15 ημερών, με συγκεκριμένες προτάσεις και πράξεις, άλλως είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε κάθε δικαστική, εξώδικη και ακτιβιστική ενέργεια ενάντια του Δήμου σας.

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 115 Ζωοφιλικών Σωματείων