logopfpoEπιστολή στην εκπομπή “mega σαββατοκύριακο” απέστειλε η ΠΑΝΣΥΝ και η  ΠΦΠΟ διαμαρτυρόμενη για τον τρόπο προβολής του θέματος σχετικά με τον ευρωπαικό νόμο για τις κλωβοστοιχίες και την  άποψη του καλεσμένου τους πτηνοτρόφου-ο οποίος αναφερόταν με φανερή ειρωνία σε αυτόν.Όπως αναφέρεται στην επιστολή:

 Σε συνέχεια της πρόσφατης εκπομπής σας στην οποία είχατε καλέσει γνωστό πτηνοπαραγωγό των Μεγάρων, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η ετεροβαρής ενημέρωση οδηγεί σε διάδοση λανθασμένων συμπερασμάτων, εκτός του ότι αποτελεί αντιδεοντολογικό δημοσιογραφικό ατόπημα.

Με έκπληξη αλλά και έντονη δυσαρέσκεια ακούσαμε τον πτηνοπαραγωγό να διαμαρτύρεται για την απόφαση της Ε.Ε. σχετικά με τις κλωβοστοιχίες, την αμμοδόχο, τις ταίστρες, τον μεγαλύτερο χώρο, και να παραληρεί, αφού δεν είχε ουσιαστικά αντίλογο, ότι «οι κότες είναι μια χαρά και κακαρίζουν…αυτά είναι παραμύθια για να κονομήσουν κάποιοι» και ότι «ζητάνε και τρελά πράγματα, να έχουν κουρνιάστρες, να έχουν γαβάθα για να κάνουν οι κότες αμμόλουτρο, ξύστρες για να ξύνουν τα νύχια τους».

Για μας είναι ξεκάθαρο ότι εκείνο που θα έπρεπε πρώτα από όλα να προβάλεται πλέον είναι η ευζωία των ζώων που βασανίζονται δια βίου (έστω σύντομου) και που σφάζονται απεχθώς για να καταλήξουν στον καταπιόνα μας. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας στοιχειώδης σεβασμός προς αυτά τα πλάσματα, αν όχι απέραντη ευγνωμοσύνη. Δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε ότι αυτή η απαξίωση είναι απότοκη άγνοιας για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες αυτά τα άτυχα πλάσματα διαβιούν, γιατί αυτό ακριβώς το σκοπό καλείσθε να επιτελέσετε, δηλαδή να ενημερώνετε το καταναλωτικό κοινό για την παρακάτω σκληρή και απάνθρωπη πραγματικότητα:

Μέσα στις σύγχρονες πτηνοτροφικές μονάδες οι κότες:

• έχουν στη διάθεσή τους λιγότερο χώρο από το εξώφυλλο ενός περιοδικού,

• δεν μπορούν να κουνηθούν ή να απλώσουν τις φτερούγες τους,

• τρελαίνονται λόγω στέρησης φυσικών ερεθισμάτων και φυσικού περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να μαδάνε τις φτερούγες τους και να τσιμπάνε τις άλλες κότες,

• δεν βλέπουν ποτέ το φως της ημέρας,

• δεν μπορούν να αναζητήσουν την τροφή τους σκάβοντας στο χώμα,

• δεν μπορούν να ζευγαρώσουν,

• δεν μπορούν να χτίσουν τη φωλιά τους ούτε να κλωσήσουν τα αυγά τους,

• παθαίνουν κατάγματα λόγω της ακινησίας και τότε σφάζονται,

• ζουν πάνω στα ίδια τους τα ούρα και τα περιττώματα, ενώ η αποφορά του πτηνοτροφείου μπορεί να σε κάνει να λιποθυμήσεις,

• δεν μπορούν να κυλιστούν στο χώμα και, γενικώς,

• δεν μπορούν να εκδηλώσουν οποιαδήποτε φυσιολογική συμπεριφορά του είδους τους.

Οι κότες λοιπόν, που τόσο πολύ έχουν πέσει θύματα μιας απάνθρωπης μεταχείρισης και ενός έκφυλου πολιτισμού, είναι πρωτίστως συναισθανόμενα όντα και όχι μηχανές και αντικείμενα βιομηχανοποίησης, κερδοσκοπίας και κατανάλωσης!

Το 1999 η Ε.Ε. ψήφισε την Οδηγία που απαγορεύει τη χρήση του παλαιού συστήματος κλωβοστοιχιών από την 1η Ιανουαρίου 2012 και την πώληση αυγών από όρνιθες κλωβοστοιχιών. Το νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει τις κλωβοστοιχίες, τα λεγόμενα «εμπλουτισμένα κλουβιά», παρέχουν στις όρνιθες αυγοπαραγωγής ελάχιστα μεγαλύτερο χώρο, μία φωλιά και μία κούρνια. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το νέο σύστημα παρουσιάζει θεαματικές αλλαγές ή βελτιώνει σημαντικά τη ζωή των πτηνών, εντούτοις τους παρέχει λίγο καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, που αν μη τι άλλο είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε γι’ αυτά τα ζώα.

Οι αυγοπαραγωγοί είχαν 12 ολόκληρα χρόνια να προετοιμαστούν για τις καινούργιες εγκαταστάσεις. Το γεγονός ότι κάποιοι (οι περισσότεροι στην Ελλάδα) δεν το έχουν πραγματοποιήσει σημαίνει τρία πράγματα:

1) ευτελισμός της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας,

2) απαξίωση της ευζωίας των ζώων,

3) αδιαφορία για την υγεία του καταναλωτικού κοινού (αφού η εντατική εκτροφή πουλερικών δημιουργεί εξαιτίας του στρες τοξίνες οι οποίες είναι απολύτως καρκινογόνες ουσίες για τον καταναλωτή).

Ελπίζουμε ότι θα διορθώσετε την ελλειπή και μεροληπτική ενημέρωση με μια επόμενη ενδεχομένως εκπομπή όπου θα πείτε όλη την αλήθεια για το τι εστί εντατική πτηνοτροφική μονάδα.

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία &

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

Μάριζα Χριστοδούλου

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 6975309846

Περισσότερες πληροφορίες για τα Πτηνοτροφεία:

Οι κότες εκτρέφονται για τα αυγά τους και το κρέας τους σε μεγάλους χώρους κατά χιλιάδες και τρέφονται με μηχανοποιημένους τρόπους. Ένα σύγχρονο πτηνοτροφείο, μπορεί να έχει ως και δεκάδες χιλιάδες ζώα. Οι κότες διαφοροποιούνται σε κότες αυγοπαραγωγής και σε άλλες για την παραγωγή κρέατος. Πολλά αρσενικά θανατώνονται σύντομα μετά την εκκόλαψη είτε σε θάλαμο αερίων, είτε σε θάλαμο υψηλής αποσυμπίεσης όπου εκρήγνυνται και γίνονται κυριολεκτικά κομμάτια, ενώ στη συνέχεια πωλούνται για λίπασμα. Άλλα θάβονται ή περνούν από αλεστική μηχανή όπου αλέθονται για να γίνουν ζωοτροφές. Κάτω από φυσικές συνθήκες τα κοτόπουλα ζουν έως 6 και παραπάνω χρόνια. Στο εντατικό εκτροφείο ένα κοτόπουλο που προορίζεται για το κρέας ζει λιγότερο από 6 εβδομάδες, τα ελευθέρας βοσκής σφάζονται στις 8 εβδομάδες, ενώ τα βιολογικά στις 12 εβδομάδες. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, οι κότες αυγοπαραγωγής ζουν σε κλουβιά με προσωπικό χώρο για την καθεμία λιγότερο από ένα φύλλο Α4. Αυτά τα κλουβιά έχουν συρμάτινο πάτωμα και τοποθετούνται σε συστάδες, το ένα πάνω στο άλλο. Συνήθως τα πτηνοτροφεία χρησιμοποιούν τεχνητό φως και εξαερισμό. Αυτές οι κότες δεν έχουν δει ποτέ το φως του ήλιου και δεν έχουν εισπνεύσει ποτέ φυσικό αέρα. Οι περισσότερες κότες έχουν γενετικά επιλεχθεί για να γεννούν ένα μεγάλο αριθμό αυγών.

Αυτό σε συνδυασμό με την περιορισμένη τους κινητικότητα, έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν μειωμένο απόθεμα ασβεστίου γεγονός που τις οδηγεί σε οστεοπόρωση και κατάγματα. Αυτές οι κότες χάνουν ένα μεγάλο ποσοστό των φτερών τους από τη ζημιά που τους προκαλείται από τα τοιχώματα των κλουβιών και από τσιμπήματα από τις άλλες κότες. Σε συνθήκες εντατικής εκτροφής έχουν ως επί το πλείστον τεχνητό φως και όχι φυσικό. Ζουν στις ακαθαρσίες τους και ο αέρας μέσα στο πτηνοτροφείο είναι γεμάτος αμμωνία με αποτέλεσμα να προκαλείται ζημιά στο δέρμα, στα μάτια τους και στο αναπνευστικό σύστημα και γίνεται αιτία για να αποκτούν εγκαύματα στα πόδια τους. Συνήθως η θερμοκρασία είναι υψηλή μέσα στις μονάδες εκτροφής και πολλές πεθαίνουν από θερμοπληξία όταν το σύστημα κλιματισμού δε λειτουργεί σωστά.

Πηγές:

• Φυλλάδιο των Οικολόγων Πράσινων «Τα Ζώα ως Τροφή»

• Φυλλάδιο Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων: «Ξέρετε για τα αυγά. Τί ξέρετε όμως για τις κότες;»

• http://www.oikologoiprasinoi.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=507:-lr-&catid=4:questions