Ενημερωτική ΣυνάντησηΕνημερωτικές συναντήσεις είχε ο σύλλογός μας με τον αρμόδιο για τα θέματα των ζώων αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Λειψάκη.

Στις συναντήσεις μας παρευρέθη , προσκεκλημένη μας, και η φίλη του συλλόγου μας κυρία Μάγια Σπανουδάκη.

Κατ αρχήν ενημερώσαμε τον κύριο αντιδήμαρχο για την κατάσταση , που επικρατεί στην πόλη μας αλλά και στον νομό μας σχετικά με τα ζώα και τις ποικίλες επιπτώσεις αυτής τόσο και κυρίως στα ζώα όσο και στην ίδια την πόλη, τον πολιτισμό της , τις οικονομικές – τουριστικές συνέπειες.

Τα σημεία που επισημάνθηκαν είναι τα παρακάτω:

Οι Φιλοζωικοί Σύλλογοι της χώρας γνωρίζουν ότι δεν διατίθενται πλέον κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των αδέσποτων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αντιδημάρχου.. Ενώ όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων η Ε.Ε. δεν έχει αρμοδιότητα αλλά αφορά το εθνικό δίκαιο της κάθε χώρας. Όμως η Βελγική προεδρία της Ε.Ε. με πρόσφατο έγγραφό της επεσήμανε ότι η συμπεριφορά προς τα τετράποδα στην Ελλάδα δεν είναι η αρμόζουσα – την περιγράφει ως αρνητική- και ζητά διευκρινήσεις.

Ό σύλλογος Χανίων Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ , μέσω της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 110 Ζωοφιλικών Σωματείων και πρόσφατα μέσω της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας βρίσκεται σε συζητήσεις και συνεργασία με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Μιλένα Αποστολάκη για την εκπόνηση του νέου θεσμικού πλαισίου , που θα διέπει την νομοθεσία για τα ζώα, το οποίο αναμένεται εντός των ημερών να αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση

Μικρή αναφορά έγινε και στις συνεργασίες που έχει ο σύλλογός μας και με τα άλλα υπουργεία , όπως και κυρίως με το Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛ.ΑΣ, το Παιδείας, το Μεταφορών και Υποδομών, το υπουργείο Δικαιοσύνης κλπ

Κάναμε μια αναφορά στα 3 εθελοντικά καταφύγια που λειτουργούν στον νομό Χανίων (τα καταφύγια Νεροκούρου, Ακρωτηρίου και Κάινας) και στις ανάγκες των 600 περίπου ζώων που διαμένουν σε αυτά , τα οποία περισυλλέγησαν ή εγκαταλείφτηκαν σε αυτά χτυπημένα ή κακοποιημένα, και τα οποία φροντίζουν, σιτίζουν , στειρώνουν ,εμβολιάζουν οι ιδιώτες εθελοντές από την Ελλάδα και κυρίως από το εξωτερικό..

Επισημάναμε στον κ. Λειψάκη ,μετά από σχετική ερώτησή του , ότι είμαστε κατά της ασυλοποίησης μέσα σε δημοτικά καταφύγια των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, τα οποία καταφύγια εξ άλλου λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων ( έως 120 περίπου ) δεν λύνουν κανένα απολύτως πρόβλημα.

Επισημάναμε την αναγκαιότητα στείρωσης των αδέσποτων ζώων , με την βοήθεια των τοπικών κτηνιάτρων αλλά και των ευρωπαίων εθελοντών και σε τελευταία ανάλυση με την μόνιμη πρόσληψη από τον Δήμο κτηνιάτρου με σύμβαση έργου, όπως συμβαίνει στο Ηράκλειο αλλά και σε μια σειρά άλλες πόλεις της χώρας.

Επίσης την αναγκαιότητα δημιουργία ς δικτύου υιοθεσιών των ζώων αυτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σε αντίθετη περίπτωση, δυστυχώς , επανατοποθέτησής τους στα σημεία , όπου διήγαν πριν την περισυλλογή τους., όπως προβλέπει ο νόμος.

Την αναγκαιότητα εξεύρεσης και παραχώρησης ενός κατάλληλου χώρου , όπου θα μπορούν να γίνονται οι στειρώσεις και υποδείχτηκαν τέτοιοι.

Σε επόμενη συνάντησή μας τέθηκαν και άλλες προτάσεις , όπως, δημιουργία με δαπάνη του Δήμου ενός εκπαιδευτικού περιεχομένου «βαλιτσάκι» για μαθήματα στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, διάθεση οχήματος για τις ανάγκες μεταφοράς των ζώων στους κτηνιάτρους, σίτιση των ζώων των καταφυγίων και οικονομική στήριξή τους, την διάθεση της δημοτικής αστυνομίας στην εφαρμογή των νόμων και ιδίως ως προς τον έλεγχο ύπαρξης ηλεκτρονικής ταυτότητας ( τσιπ ) στα ζώα , αφού αυτή είναι υποχρεωτική από τον νόμο, την παραχώρηση δωρεάν 1000 τσιπ, σε οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας, όπως κάνουν και μια σειρά άλλοι Δήμοι, την διενέργεια καμπάνιας ενημέρωσης των δημοτών πάνω σε θέματα των ζώων και την διενέργεια Ημερίδας με θέμα τις κακοποιήσεις στο νησί μας και τις επιπτώσεις στον πολιτισμό μας αλλά τις οικονομικές επιπτώσεις στον τουρισμό του νησιού.

Ο αντιδήμαρχος κύριος Δημήτρης Λειψάκης μας ενημέρωσε ότι σύντομα πρόκειται να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες για θέματα του δήμου Χανίων και ότι θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό Ευρωβουλευτή , αλλά κρητική καταγωγής κ. Χατζημαρκάκη και θα συζητήσει μαζί του και θέματα που αφορούν στα ζώα, λόγω και της ευαισθησίας του για αυτά.

Μετά την επιστροφή του δε προγραμματίστηκε νέα συνάντησή μας για να συζητηθούν διεξοδικά τα παραπάνω

Αναστασία Μπομπολάκη

Πρόεδρος του Φ.Σ. Χανίων Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας