pzsespfpoΚάποιοι φαίνεται ότι κάνουν σωστά τη δουλειά τους.Κάποιοι όμως αρνούνται να αποβάλλουν την τακτική του “ωχαδερφισμού” και τη νοοτροπία  που πλανάται “μα καλά με σκύλους θα ασχολούμαστε τώρα;” παρόλο που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και άπτεται των καθηκόντων τους.Στην περίπτωση της επαναλαμβανόμενης καταγγελίας για δύο κακοποιημένα ζώα στο Μαρκόπουλο Αττικής,ίσχυσε το δεύτερο με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί το ένα,το οποίο αντικαταστάθηκε από ένα κουτάβι καταδικασμένο να ζήσει στις ίδιες άθλιες συνθήκες. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των φιλοζωικών φορέων που με επιστολή τους στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς,καταγγέλλουν τη στάση και τις ενέργειεσ του αρμόδιου αστυνομικού τμήματος.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,

Στην Ομοσπονδία μας απευθύνθηκε ο κ. Σ, κάτοικος Μαρκοπούλου Αττικής για να ζητήσει την βοήθειά μας για περιστατικό κακοποίησης δύο σκύλων από τον ιδιοκτήτη τους, κ. Α. Σ. που διαμένει στην οδό ….. Μαρκόπουλο Αττικής.

Ο καταγγέλλων πριν την επικοινωνία μας, είχε ήδη απευθυνθεί στην Δημοτική Αστυνομία Μαρκοπούλου, από τις 9/6/2012, η οποία – σύμφωνα με την συνημμένη έκθεση αυτοψίας – αρκέστηκε να καταγράψει μόνο την δυσοσμία που αναδυόταν από το κτίσμα, χωρίς ωστόσο να ενδιαφερθεί για τις παραβάσεις ευζωίας και την κακοποίηση που συντελείται κατά παράβαση των διατάξεων του Ν.4039/2012 ΦΕΚ 15 Α.

Μετά την ενημέρωση που είχαμε, στο σημείο έσπευσε μέλος της Ομοσπονδίας μας που διαπίστωσε την ακρίβεια των καταγγελλομένων. Ο εν λόγω ιδιοκτήτης, είχε τα δύο του κυνηγόσκυλα μόνιμα κλεισμένα σε κλουβιά στην ταράτσα της μονοκατοικίας του. Τα κλουβιά ήταν μεταλλικά, με μεταλλικό στέγαστρο και εν μέσω καλοκαιριού αναπτύσσουν αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από θερμοπληξία. (επισυναπτόμενες φωτογραφίες)

Άμεσα, ο κ. Σ. και το μέλος της Ομοσπονδίας μας, πήγαν στο Α.Τ. Μαρκοπούλου ώστε να καταγγείλουν το περιστατικό. Εκεί ο Αξιωματικός υπηρεσίας τους πληροφόρησε ότι στο παρελθόν είχε σχηματιστεί ξανά δικογραφία εις βάρος του ιδιοκτήτη των δύο σκύλων, χωρίς ωστόσο να έχει κάποια θετική έκβαση στην ευζωία των ζώων, όπως εμφανώς διακρίνεται στις φωτογραφίες.

Πέρασαν τρεις μήνες, και αυτόφωρη δίωξη δεν ασκήθηκε στον εν λόγω ιδιοκτήτη. Αντ’ αυτού, στο κτίσμα βρέθηκε μία υπηρεσία (πιθανόν Υγειονομικό ή Κτηνιατρική) και αφού του έγιναν συστάσεις, την επόμενη μέρα “εξαφάνισε” τον έναν σκύλο και στην ίδια θέση τοποθέτησε ένα κουτάβι.

Ο καταγγέλλων μετά τις υποδείξεις μας, έδωσε εκ νέου συμπληρωματική κατάθεση για τις νέες εξελίξεις, όμως δυστυχώς ούτε αυτή την φορά έπραξε η αστυνομία τα δέοντα.

MARKOPOULO

Παρά και την παρέμβαση της Προέδρου της Ομοσπονδίας μας και Νομικού κας Αναστασίας Μπομπολάκη στον Διοικητή του Α.Τ Μαρκόπουλου , οτι η αστυνομία είναι το κατ΄εξοχήν όργανο από το ποινικό μας δίκαιο και την ποινική μας δικονομία που επιλαμβάνεται αξιόποινων πράξεων, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση η βαριά, παθητικής μορφής, κακοποίηση των δύο κυνηγετικών σκύλων, παρά την επισήμανση στον κ. Διοικητή της τελευταίας εγκυκλίου της ΕΛ.ΑΣ προς τα αστυνομικά τμήματα, να επιλαμβάνονται των υποθέσεων κακοποίησης ζώων, και τέλος παρά την επισήμανση οτι η πρακτική που ακολουθούν τα περισσότερα αστυνομικά τμήματα είναι αυτή της πλήρους ανάληψης της αξιόποινης πράξης κακοποίησης ζώων με όλες τις απαραίτητες ενέργειες- αυτεπάγγελτη δίωξη, αυτόφωρο κλπ- , ο εν λόγω Διοικητής συνέχισε και συνεχίζει να αδιαφορεί.

Καταγγέλλουμε λοιπόν για πλημμελή άσκηση καθηκόντων τον Δ/ΚΤΗ και τον ΑΞΚΟ Υπηρεσίας, να πράξουν τα δέοντα που είχε σαν αποτέλεσμα την μη καταγραφή του περιστατικού, την εξαφάνιση ενός σκύλου και την αντικατάστασή του από ένα κουτάβι, καθώς και την διαρκή κακοποίηση του δεύτερου ενήλικου σκύλου η οποία συνεχίζεται ως σήμερα.

Ζητούμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το Α.Τ. Μαρκοπούλου ώστε να βρεθεί ο σκύλος που “χάθηκε” και να ασκηθεί, ΑΜΕΣΑ και χωρίς άλλη καθυστέρηση, αυτεπάγγελτα δίωξη, να γίνει χρήση της διαδικασίας του αυτόφωρου κατά του ιδιοκτήτη, αφού συνεχίζεται η κακοποίηση των ζώων του.

Επίσης , αν δεν αποδείξει την ύπαρξη του εξαφανισμένου ζώου τότε να ασκηθεί βάσει του 1197/81 και ποινική δίωξη για εγκατάλειψη ζώου.

Σε κάθε περίπτωση δε να αποδοθούν από την Δημοτική Αστυνομία της περιοχής τα πρόστιμα που ο νόμος ορίζει για τις παραβάσεις ευζωίας.

Παρακαλούμε πολύ για την σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις απάντησή σας στα καταγγελόμενα καθώς και την εντολή προς τον Διοικητή του Α.Τ. Μαρκόπουλου να προχωρήσει άμεσα στα δέοντα κατά του ιδιοκτήτη και την συμμόρφωσή του προς τους κανόνες ευζωίας του νόμου 4039/2012

Συνημμένα σας υποβάλλουμε:

α) Καταγγελία των γειτόνων του κου. Αλαγιάννη

β) Έκθεση αυτοψίας της Δημοτικής Αστυνομίας

γ) Φωτογραφία με τις συνθήκες κράτησης των σκύλων

δ) Εγκύκλιος ΕΛ.ΑΣ

Με εκτίμηση

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

Η Πρόεδρος                           Η Αντιπρόεδρος                    Η Γραμματέας

Αναστασία Μπομπολάκη  Μάριζα Χριστοδούλου          Μαρία Χουστουλάκη