lawsΆλλος ένας δήμος αποφάσισε και ενέκρινε την ίδρυση δημοτικού κτηνιατρείου.Ο δήμος Λευκάδας,με την πολύτιμη αρωγή του Σωματείου Ζωόφιλων Λευκάδας θα υλοποιήσει αυτό που ορίζει ο Νόμος 4039/2012 και πολλοί δήμοι κωφεύουν παρά τις πιέσεις από τα φιλοζωικά σωματεία.Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε το Σωματείο:  

“Την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λευκάδας, μετά την πρόταση που κατέθεσε η αντιδήμαρχος κα Ζωή Σκιαδά.ενέκρινε την ίδρυση Δημοτικού κτηνιατρείου . Με τον τρόπο αυτό, ο Δήμος αναδέχεται την υποχρέωση που ο νόμος 4039 ορίζει για όλους τους δήμους της χώρας, όσον αφορά την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (γάτες – σκύλοι) της διοικητικής του περιφέρειας. Πρόκρινε μάλιστα ο Δήμος, τον πλέον οικονομικό τρόπο από εκείνους που ο ίδιος προβλέπει. Δηλαδή : α) την ίδρυση και λειτουργία κτηνιατρείου σε χώρο ανήκοντα στον δήμο και β) την – για την υλοποίηση του όλου προγράμματος – συνεργασία του Δήμου με το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας.

Την προσπάθεια αυτή την ξεκινήσαμε από κοινού, Δήμος και σωματείο, πριν δέκα μήνες.

Το Σωματείο μας, όπως είναι γνωστό, μέχρι τώρα,είναι ο μόνος φορέας στο νησί, που μεριμνεί για τα αδέσποτα ζώα, αλλά και για όλη την πανίδα, άγρια και θαλάσσια.. Τα 12 χρόνια που δραστηριοποιείται, δεν έχει δεχτεί ποτέ βοήθεια από την πολιτεία., στηρίζεται δε, εξ’ολοκλήρου στις οικονομικές και φυσικές δυνάμεις των μελών του και των εθελοντών.

Η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει στην περισυλλογή και περίθαλψη των ζώων, , είναι τεράστια. Αυτή η εμπειρία πρόκειται να δώσει ζωή στο Δημοτικό κτηνιατρείο.

Ο Δήμος, πέρα από τις ευθύνες που έχει απέναντι στον νόμο, στους πολίτες, στην προστασία της πανίδας και γενικότερα του περιβάλλοντος, είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να φέρει σε πέρας, μία αποτελεσματική διαχείριση των αδέσποτων.

Ο Δήμος λοιπόν, με την υλικοτεχνική υποδομή, και το Σωματείο με το έμπειρο έμψυχο δυναμικό του, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για την καλύτερη διεκπεραίωση του έργου.

Συγκεκριμένα :

Ο Δήμος Λευκάδας παραχωρεί, χώρο στον οποίον ήδη έχει μεταφερθεί λυόμενο που θα διαμορφωθεί και εξοπλιστεί κατάλληλα, ώστε να τηρεί τις εκ του νόμου προδιαγραφές, , ενός επαρκώς εξοπλισμένου κτηνιατρείου.

Ο Δήμος αναλαμβάνει και την αποζημίωση του εθελοντή κτηνίατρου.

Το σωματείο έχει ήδη συμφωνήσει, με κτηνίατρο, ο οποίος, διαθέτει τα ζητούμενα προσόντα. Δηλαδή,

Α) κατ’αρχήν : Να δέχεται να εργαστεί αμειβόμενος με την ελάχιστη αποζημίωση που απαιτείται για τα αδέσποτα.

Β) Να μπορεί να στειρώσει και περιθάλψει πολύ μεγάλο αριθμό ζώων σε μία ημέρα, καθώς, μόνον οι μαζικές στειρώσεις έχουν αποτέλεσμα, διότι αποσυμφορίζουν περιοχές με πολλά ζώα, και συγχρόνως μειώνουν το κόστος της διαδικασίας..

Γ) Η χειρουργική τεχνική του να είναι τέτοια , ώστε να μην απαιτείται χρόνος αποθεραπείας των ζώων πάνω από μία ημέρα.

Δ) Να έχει εμπειρία πολύχρονη στην περίθαλψη και διαχείριση ειδικά των αδέσποτων, τα οποία πρέπει να γυρίσουν το συντομότερο στο φυσικό τους περιβάλλον.

Το κτηνιατρείο θα λειτουργεί μόνον εφ’όσον συγκεντρωθεί ορισμένος αριθμός ζώων, ώστε να συμφέρει τον κτηνίατρο να μας επισκευθεί.

Οι εθελοντές, , στις ημέρες λειτουργίας του.κτηνιατρείου, είναι υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία του

xrysh_akth

Ειδικότερα. :

Θα καταγράφουν καθ’όλη την διάρκεια του έτους τις ανάγκες ανά περιοχή και ανά πληθυσμό αδέσποτων ζώων.

Τις ημέρες των στειρώσεων, θα προσκομίζουν τα ζώα και θα είναι υπεύθυνοι για την αποθεραπεία και την επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

Το κτηνιατρείο ποτέ δεν πρόκειται να φιλοξενήσει ζώα, πέραν του χρόνου αποθεραπείας τους. Δεν θα έχει τις δομές καταφυγίου.Δεν προκειται ποτέ να αποκτήσει δομές καταφυγίου.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έστω και κατά πλειοψηφία, ασφαλώς μας ικανοποιεί. Θεωρούμε οτι έγινε ένα πρώτο, πλην, εξαιρετικά σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων σκύλων και γάτων στο νησί. Θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες από τον Δήμο, βάσει των προτάσεων που ήδη έχει καταθέσει το σωματείο, ώστε η προσπάθεια αυτή να πλαισιωθεί με σκοπό να έχει το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Πικρή γεύση, στην συζήτηση της πρότασης, ήταν οι πιο δυνατές φωνές που ακούστηκα ν από εκείνους τους συμβούλους που φαίνονται πως δεν αντιλαμβάνονται τον κοινωνικό χαρακτήρα του μέτρου που ο νόμος προβλέπει. Ευτυχώς οι φωνές αυτές ήταν λίγες.

Συγχαίρουμε τους συμβούλους του Δήμου Λευκάδας, που ψήφισαν την πρόταση για την ίδρυση του κτηνιατρείου, ξεπερνώντας κάθε κομματική αντιπαλότητα σκεπτόμενοι μόνον το συμφέρον των πολιτών, και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων.

Άξια πολλών συγχαρητηρίων, πέραν του ίδιου του Δημάρχου, είναι η αντιδήμαρχος κα Ζωή Σκιαδά, που με επιμονή, με πολλή δουλειά και θέληση, ξεπερνώντας όλα τα νομικά και πρακτικά προβλήματα, σχεδίασε εξ’ολοκλήρου,το έργο. Ένα έργο που θα λειτουργήσει με ελάχιστο, έως μηδαμινό κόστος για τον Δήμο, αλλά με τεράστιο όφελος για τους πολίτες του νησιού, για τα αδέσποτα και τον πολιτισμό.

Λευκάδα 10 Δεκεμβρίου 2012-12-10

Το ΔΣ του Σωματείου Ζωόφιλων Λευκάδας”