Προς: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη & την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα. Μιλένα Αποστολάκη

Αθήνα 05.05.2011

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,

Εδώ και καιρό είναι ευρέως γνωστό ότι η λειτουργία του ΔΙΚΕΠΑΖ διεξάγεται με πολλά προβλήματα. Παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα προφασίζεται η διοίκηση του κέντρου, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να δικαιολογήσει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ζώων όπως επανειλημμένα έχουν διαπιστωθεί από φιλόζωους πολίτες και μέλη φιλοζωικών σωματείων.

Μετά από πρόσφατη γραπτή καταγγελία που λάβαμε από τα σωματεία, που έδρα έχουν Δήμους, οι οποίοι έχουν σύμβαση με το ΔΙΚΕΠΑΖ αλλά και φιλόζωους εθελοντές, επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε τα κάτωθι ,απορρέοντα από την καταγγελία των φιλοζωικών συλλόγων, ήτοι:

Τα ζώα κατά την είσοδο τους στο ΔΙΚΕΠΑΖ είναι σε καλή φυσική κατάσταση και μετά από την παραμονή τους στο ενδιαίτημα παρουσιάζουν συχνά την εικόνα της απίσχνανσης είναι δε γεμάτα πληγές.

Τα ζώα δεν τρέφονται σωστά και δεν έχουν την κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα.

Τα περισσότερα κλουβιά δεν είναι καθαρά και είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες.

Τα ζώα δεν σημαίνονται ούτε με ηλεκτρονική σήμανση ούτε με δερματοστιξία με αποτέλεσμα την εκ νέου επέμβαση σε περίπτωση νέας περισυλλογής τους.

Πολλά ζώα επανατοποθετούνται σε διαφορετικές περιοχές από το σημείο που περισυλλέχτηκαν, ακόμα και σε άλλους Δήμους .

Πολλά ζώα εξαφανίζονται ως «δια μαγείας» από το ΔΙΚΕΠΑΖ.

Την απαγόρευση στους φιλόζωους εθελοντές να φροντίσουν τα ζώα, καθώς και να τα ταΐσουν αν και αυτά πεινούν.

Την απαγόρευση εισόδου στους φιλόζωους και στα σωματεία στο χώρο του ΔΙΚΕΠΑΖ. Το ΔΙΚΕΠΑΖ είναι δημόσιο έργο και δημόσιος χώρος, έχει δε επιδοτηθεί και από τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Θησέας. Είναι αδιανόητο να απαγορεύεται η είσοδος σε πολίτες αλλά και ο έλεγχος.

Την μη σύστασης 3μελών επιτροπών από κάθε δήμο που συμμετέχει στο πρόγραμμα του ΔΙΚΕΠΑΖ.

Την έλλειψη ενημέρωσης από την διοίκηση του ΔΙΚΕΠΑΖ στους φιλόζωους και την άρνηση πρόσβασης στους έχοντες έννομο συμφέρον στα στοιχεία των ζώων που περισυλλέγονται, επανατοποθετούνται και υιοθετούνται.

Την περισυλλογή και απομάκρυνση των ζώων που με απλή καταγγελία πολίτη χαρακτηρίζονται «επιθετικά» και δεν επανατοποθετούνται. Αν δεν υιοθετηθούν οδηγούνται σε (ευ)θανάτωση.

Σας ενημερώνουμε, ότι ο Δήμος Αθηναίων και προς τιμή του απαιτεί από τον παθόντα να προσκομίσει χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο. Περιμένουμε να εφαρμοστεί άμεσα αυτό το μέτρο από την διοίκηση του ΔΙΚΕΠΑΖ.

Την απαράδεκτη τακτική δημιουργίας ενός κλίματος ανησυχίας και πανικού στους πολίτες σχετικά με το νόημα της λεϊσμανίασης παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σύγχρονες και τεκμηριωμένες απόψεις σχετικά με το νόσημα.

Έχουν υπόψη τους ο πρόεδρος κ. Γουρδομιχάλης και ο αντιπρόεδρος κ. Σταματάτος τις απόψεις διακεκριμένων επιστημόνων όπως ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Χαραλαμπίδης, ο οποίος υποστηρίζει (όπως και άλλοι αξιόλογοι επιστήμονες) ότι η πιθανότητα μετάδοσης του νοσήματος από τον σκύλο στον άνθρωπο είναι μηδαμινή ή εσκεμμένα αποκρύπτουν επιστημονικά δεδομένα στις ενημερωτικές εκδηλώσεις τους; Είναι επίσης ενήμεροι ότι η λεϊσμανίαση είναι πια ιάσιμο νόσημα και ότι υπάρχουν πια αξιόπιστες διαγνωστικές μέθοδοι για την εξακρίβωση της νόσου αλλά και τη παρακολούθηση της θεραπείας της; Γιατί λοιπόν διατάζουν σωρηδόν ευθανασίες ζώων με λεϊσμανίαση ακόμα και αυτών που έχουν ζητηθεί για υιοθεσία;

Την ανάρμοστη και απαξιωτική συμπεριφορά του Προέδρου και Αντιπροέδρου, καθώς και του συμβουλίου του ΔΙΚΕΑΠΖ προς τα φιλοζωικά σωματεία και τους φιλόζωους.

Τις απειλές που δέχονται οι φιλόζωοι και τα σωματεία σε περίπτωση που επισκεφτούν το ΔΙΚΕΠΑΖ για να φροντίσουν τα ζώα.

Τις απειλές που δέχτηκαν τα σωματεία προκειμένου να μην υπογράψουν την ως άνω αναφερόμενη καταγγελία –διαμαρτυρία. Μεταξύ αυτών ήταν και η κυρία Α. Μπομπολάκη, νομικός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας με την επωνυμία Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ( 24 σωματεία) και από τα επικεφαλής στελέχη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Φιλοζωικών Σωματείων ( 110 ) .

Την απαράδεκτη θέση που πήρε ο κ. Γρ. Γουρδομιχάλης μετά την συνάντηση με την κ. Υφυπουργό , κυρία . Μιλένα . Αποστολάκη στις 18/04/11, σε Δελτίο Τύπου όπου ανάμεσα στα άλλα τόνισε : «…αλλά και στο ξεκαθάρισμα του ρόλου, της υπόστασης και της παρέμβασης των φιλοζωικών ομάδων, σωματείων».

Είναι φανερό ότι όχι μόνο αμφισβητεί το έργο και την προσφορά των σωματείων, αλλά επιδιώκει τον παραγκωνισμό τους από το

Πρόγραμμα Αδέσποτων των Δήμων. Ένα αναφαίρετο δικαίωμα που απορρέει τόσο από το Σύνταγμα όσο και από τον Νόμο 3170/2003 & την ΥΑ 280239 που επιβάλει την συμμετοχή των σωματείων στο Πρόγραμμα Αδέσποτων των Δήμων και ορίζει την σύσταση 3μελών επιτροπών για την παρακολούθηση του Προγράμματος. Ένα άρθρο που προφανώς «διαφεύγει» από τον κ. Γρ. Γουρδομιχάλη και τους συνεργάτες του.

Προφανώς φοβούμενοι τον έλεγχο.

Ζητούμε από την Υπηρεσία σας να συσταθεί άμεσα επιτροπή με την συμμετοχή σωματείων προκειμένου διεξαχθεί οικονομικός και διοικητικός έλεγχος στο ΔΙΚΕΠΑΖ.

Ζητούμε άμεσα την σύσταση των 3μελών επιτροπών όπως ορίζει η ΥΑ 280239, Άρθρο 7, παρ 1.

Ζητούμε την απομάκρυνση του τωρινού συμβουλίου, αφού μέχρι σήμερα καμία προσπάθεια συνεργασίας με το φιλοζωικά σωματεία δεν έχει επιτευχθεί, καθώς η τωρινή διοίκηση είναι αποδεδειγμένα εχθρική τόσο απέναντι στα φιλοζωικά σωματεία και το έργο τους, όσο και απέναντι στα αδέσποτα. Τα αδέσποτα χρειάζονται άτομα φιλόζωα με κατανόηση και διάθεση να φροντίζουν για την ευζωία τους και όχι για τον ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ τους σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης» αδέσποτων. Και τέτοια άτομα δεν είναι ο κ. Γουρδομιχάλης και το Διοικητικό του Συμβούλιο.

Λυπούμαστε που η περίθαλψη αδέσποτων ζώων έχει ανατεθεί σε ανθρώπους χωρίς φιλόζωα αισθήματα και δηλώνουμε ότι θα προστατεύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα δικαιώματα αυτών των ψυχών. Και οι απειλές που εκτοξεύονται προς τα μέλη φιλοζωικών σωματείων, δεν μας τρομοκρατούν παρά δυσχεραίνουν τη θέση της διοίκησης του κέντρου .

Ως εκ τούτου παρακαλούμε πολύ να μας ενημερώσετε επί των ενεργειών σας για το ανωτέρω θέμα και τα μέτρα τα οποία πρόκειται να πάρετε, ώστε να αρθεί η παραβατική σε πολλά επίπεδα κατάσταση μέσα στο ΔΙΚΕΠΑΖ.

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ