O λαός μας χρησιμοποιεί σοφά μια παροιμία για να περιγράφει τον παραλογισμό την αχαριστία.

Είναι γνωστό ότι στο δήμο Λιβαδειάς δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.Φιλόζωοι πολίτες έχουν αναλάβει χωρίς καμμιά βοήθεια και αρωγή, με όσα μέσα διαθέτουν,τη φροντίδα των δύστυχων αυτών πλασμάτων.

Σε γειτονιά της πόλης οι γείτονες διαμαρτυρήθηκαν για τον υπερπληθυσμό γατών επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία και φυσικά στράφηκαν εναντίον του ατόμου που τις φροντίζει.

“Και κερατάς και δαρμένος δηλαδή”.

Το θέμα δημοσιοποιήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ,εκφράστηκαν ιατρικές γνωματεύσεις από αναρμόδιους και ο καθ΄υλην αρμόδιος-ο δήμος δηλαδή- μέσω αντιδημάρχων του,αντί να βρεθεί αντιμέτωπος με τις ευθύνες του και να ξεκινήσει πρόγραμμα στείρωσης και εμβολιασμού και να προσπαθήσει να βρει λύση,προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις και παροτρύνει τους πολίτες σε μη νόμιμες ενέργειες,συνεχίζοντας να παραμένει στο απυρόβλητο.

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις.Η μονόπλευρη παρουσίαση του θέματος προκάλεσε την αντίδραση της ΠΦΠΟ που έστειλε επιστολή Δήμαρχο Λιβαδειάς Γιώτα Πούλου και κοινοποιήθηκε στο
ΥπΑΑΤ,τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής,τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Βοιωτίας την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λιβαδειάς και το ΑΤ Λιβαδειάς

Το θέμα όπως δημοσιοποιήθηκε στα Τοπικά ΜΜΕ

70 γάτες σπέρνουν την απόγνωση σε γειτονιά της Λιβαδειάς. Ζητούν την παρέμβαση του εισαγγελέα (video)

lei

η απάντηση της Ομοσπονδίας

Όπως ενημερωθήκαμε από φιλόζωους πολίτες του Δήμου σας αλλά και από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην πόλη σας έχουν προκύψει σοβαρές αντιδράσεις που αφορούν στον υπερπληθυσμό αδέσποτων ζώων.

Σαφέστατα οι Δημότες οι οποίοι τα φροντίζουν, όχι μόνο δεν διαπράττουν απολύτως καμία παράβαση, (σχετ. Εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου 1/2013 και Άρθρο 9 του Ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε από το Άρθρο 46 του Ν.4235/2014) αλλά συμβάλλουν στις υποχρεώσεις που ο Δήμοςη του θέματος προκάλεσε την αντίδραση της ΠΦΠΟ σας έχει απέναντι στην φροντίδα και την ευζωία των αδέσποτων ζώων ή αναπληρώνουν πολλές φορές με προσωπικό κόστος την ανυπαρξία του. Οφείλετε κατ αρχήν να είστε αρωγοί στις προσπάθειές τους και οχι πολεμιοι.
Τα ζώα σύμφωνα με τον Νόμο, συμβιώνουν ανάμεσά μας και ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να παρέχει κτηνιατρική φροντίδα και ταυτόχρονα ενημέρωση προς τους Δημότες για την προστασία
και φροντίδα των αδέσποτων.

Οι εμφανίσεις Αντιδημάρχων σε τηλεοπτικά μέσα που αντί να μιλούν για λύσεις, στοχοποιούν τα αδέσποτα ως επικίνδυνα για την δημόσια υγεία χωρίς κανένα επιστημονικό έρεισμα, είναι κακό παράδειγμα για τους Δημότες σας.

Ως είναι γνωστό, από το 2003 οι Δήμοι υποχρεούνται σε πρόγραμμα περίθαλψης και στειρώσεων αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλων και γατών) κάτι που ουδέποτε φαίνεται να πραγματοποιήθηκε στον Δήμο σας, σύμφωνα με τα αναρτημένα στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ στοιχεία. Δεν υπάρχει ούτε μία σχετική δαπάνη, αλλά ούτε και σύσταση της αντίστοιχης επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος.

Παρακαλούμε αν κάνουμε κάποιο λάθος σχετικά με τις αναρτήσεις στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, όπως μας προσκομίσετε στοιχεία διαχείρισης αδέσποτων ζώων της περιοχής σας τα τελευταία έντεκα χρόνια (2003-2014) που εκ του Νόμου είστε οι μόνοι αρμόδιοι.

Ακόμα και μετά την εφαρμογή του Ν.4039/2012 που δίνεται προθεσμία στους Δήμους δύο ετών να προσαρμοστούν στις νέες ρυθμίσεις (ίδρυση δημοτικού κυνοκομείου, δημοτικού κτηνιατρείου, εξειδικευμένου προσωπικού περισυλλογής) αυτή παρήλθε άπρακτη για τον Δήμο σας, με αποτέλεσμα τα αδέσποτα ζώα να συνεχίσουν να αυξάνονται αλματωδώς όπως σε όλες τις
περιοχές της χώρας που οι δήμοι αδιαφορούν επιδεκτικά για τις υποχρεώσεις τους.

Η ευθύνη λοιπόν για τα προβλήματα που εντοπίζονται είναι αποκλειστικά δική σας και όχι των ανθρώπων που ενδιαφέρονται και φροντίζουν αυτά τα ζώα.

Οφείλετε άμεσα να προχωρήσετε σε αυτά που ο Νόμος ορίζει για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων (π.χ. ίδρυση Δημοτικού Κτηνιατρείου και κυνοκομείου, σύμβαση με κτηνίατρο που θα αναλάβει την περίθαλψη ζώων και τις στειρώσεις τους, σύσταση 5μελούς επιτροπής
παρακολούθησης του προγράμματος κλπ) ώστε σε βάθος χρόνου, να μπορέσει να ελεγχθεί ο αριθμός τους.

Ιδιαίτερη δε έμφαση θα πρέπει να δώσετε σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση αδέσποτων ζώων όπου θα πρέπει να γίνουν μαζικές στειρώσεις και επανεντάξεις.

gat1

Προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση:

1) Εύρεση σχετικών κονδυλίων

α) Αρκετοί Δήμοι της χώρας έχουν προχωρήσει στην είσπραξη ειδικού τέλους υπέρ του προγράμματος περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς της τάξης των 50-60 λεπτών τον χρόνο από κάθε Δημότη (βλ. σχετικά πρόγραμμα Δήμου Αθηνών, πρόγραμμα Δήμων ανατολικής Θεσσαλονίκης κλπ)
β) Συνεννόηση με την Αστυνομία για την απόδοση Διοικητικών προστίμων σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώου. Τα πρόστιμα τα οποία καθορίζονται είναι ιδιαιτέρως υψηλά και προορίζονται αποκλειστικά για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων. (Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το πρόστιμο για κακοποίηση ζώου είναι 30.000 ευρώ)
γ) Συνεννόηση με εθελοντές κτηνιάτρους για την δωρεάν παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών και στειρώσεων στα αδέσποτα ζώα της περιοχής σας.

2) Αποτροπή εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς
α) Εκστρατείες ενημέρωσης πολιτών για τις ποινές του Νόμου σχετικά με την
εγκατάλειψη καθώς και τα ιδιαίτερα αυστηρά πρόστιμα.
β) Έλεγχοι από την Αστυνομία στα δεσποζόμενα ζώα για ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή, που συμβάλει στην αποτροπή εγκατάλειψης.

3) Ίδρυση Δημοτικού Κτηνιατρείου
Σχετικές επιδοτήσεις είναι δυνατόν να βρεθούν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ

4) Πρόσκληση στους φιλόζωους πολίτες της περιοχής σας – ακόμα και αν δεν υπάρχει φιλοζωικό σωματείο – και συνεργασία μαζί τους

Με την εμπειρία που έχουν στην διαχείριση αδέσποτων ζώων μπορούν να βοηθήσουν ή ακόμα και να κατευθύνουν σωστά το έργο σας ώστε να αποδώσουν καλύτερα οι προσπάθειές σας.
Για περαιτέρω βοήθεια είμαστε στην διάθεσή σας ωστόσο θα πρέπει πρωτίστως με δική σας βούληση – γιατί μόνο αυτό χρειάζεται – να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που ο Νόμος ορίζει για το σχετικό πρόγραμμα. (Άρθρο 9 του Ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε από το Άρθρο 46 του
Ν.4235/2014)

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (50 Σωματεία)και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων
Η Πρόεδρος
Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη
Η Γραμματέας
Μαρία Χουστουλάκη