Nέα επιστολή στις αρμόδιες αρχές για τις δεκάδες κακοποιήσεις των ζώων στο νησί της Κύθνου απέστειλαν η ΠΦΠΟ και η ΠΣΕ με αφορμή τις επώνυμες καταγγελίες που δέχτηκαν τον τελευταίο καιρό.Στην κοινή επιστολή τους τονίζουν ότι:
“Σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες, τους τελευταίους τέσσερις μήνες στο βόρειο τμήμα της Κύθνου κάποιοι κάτοικοι έχουν επιδοθεί σε ένα άγριο και ανελέητο κυνήγι ενός «αιμοσταγούς» κυνηγόσκυλου που προφανώς εγκαταλείφθηκε από τον ιδιοκτήτη του, όπως πολύ συχνά συμβαίνει στη χώρα μας. Την αιτία της καταδίωξής του την αποτέλεσε η κατασπάραξη ορνίθων και προβάτων, αφού με κάτι έπρεπε να τραφεί και αυτό. Και ενώ θα περίμενε κανείς το ζώο να τύχει της δέουσας προσοχής και φροντίδας, καταδιώχθηκε με αποτέλεσμα να εξαγριωθεί από τα πυρά και τις επιθέσεις που δέχθηκε από «θαρραλέους» νέους που αποφάσισαν να εξασκηθούν στο σημάδι πάνω του.
Γενικότερα όμως, όπως καταδείξαμε στην προηγούμενη επιστολή μας, στο νησί παρατηρείται μια ανείπωτη βαρβαρότητα απέναντι στα ζώα. Συγκεκριμένα, οι μαρτυρίες αναφέρουν τα εξής:
• Στα Λουτρά Κύθνου δολοφονούνται κάθε χρόνο τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο γάτες με φόλες.
• Ψαράδες πετούν τα δύστυχα ζώα στη θάλασσα όταν αυτά πλησιάζουν τις βάρκες και εξοντώνουν ασύστολα τις φώκιες και τα δελφίνια.
• Παιδιά βασανίζουν γάτες και σκύλους.
• Κάτοικοι σκοτώνουν ό,τι βρουν μπροστά τους από την άγρια πανίδα (π.χ. χελώνες, σκαντζόχοιρους, κλπ).
• Κυνηγοί ξεκινούν να σκοτώνουν τη φτερωτή πανίδα αρκετά πριν την κυνηγετική περίοδο με το πρόσχημα να προλάβουν τους μη ντόπιους κυνηγούς.
Δυστυχώς, ο κύκλος της ανεξέλεγκτης βίας δεν κλείνει εδώ, αφού και τα ζώα εκτροφής δεν έχουν καλύτερη μοίρα.
Τα ζώα δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Είναι διαφορετικές μορφές ύπαρξης και φορείς του θαύματος της ζωής που αξίζουν το θαυμασμό και το σεβασμό μας. Η κακοποίησή τους δεν αποτελεί μαγκιά, ούτε ανδραγάθημα, αλλά αντίθετα είναι πράξη άνανδρη και απάνθρωπη που πηγάζει από μια αυθαίρετη και αυταρχική ανθρωποκεντρική αντίληψη. Δεν είναι όμως μόνο αυτοί που κακοποιούν ζώα εκείνοι που επιδεικνύουν μια αξιόμεμπτη συμπεριφορά, αλλά και εκείνοι που με την ανοχή τους και τη σιωπή τους αφήνουν στο έρμαιο βάρβαρων ενστίκτων τις ζωές των άλλων όντων τη στιγμή που θα έπρεπε να τις προστατεύουν.
Για όλα αυτά, παρακαλούμε για τα παρακάτω:
1) Την αστυνομία και το λιμεναρχείο να πράξουν τα δέοντα διεξάγοντας συστηματικούς ελέγχους και έρευνες και σε περίπτωση που διαπιστώνουν περιστατικά κακοποίησης να επιβάλουν τους νόμους 1197 και 3170, ασκώντας αυτεπάγγελτη δίωξη και προβαίνοντας σε μηνύσεις.
Στην ηλεκτρονική σελίδα της ΕΛΑΣ αναφέρεται ρητά: «Η κακοποίηση, ο βασανισμός και η αναίτια θανάτωση ζώου είναι πράξεις άδικες που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος, τιμωρούνται δε με φυλάκιση ή χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές σύμφωνα με το Ν. 1197 / 1981 όπως ισχύει σήμερα. Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται κάποια από τις παραπάνω πράξεις έχει τη δυνατότητα να καταγγείλει το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της αρμόδιας Νομαρχίας, καθώς επίσης και στη οικεία Εισαγγελία».
http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=3814&Itemid=657&lang
2) Το Δήμο που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των αδέσποτων (Νόμο 3170/2003, άρθρο 7, παρ. 1) να εκπονεί πρόγραμμα προστασίας, περίθαλψης και στειρώσεων, καθώς επίσης και να ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους κατοίκους μέσω συγκεντρώσεων, εκδηλώσεων κλπ για μια ηθική αντιμετώπιση των ζώων.
Θα γνωρίζετε ασφαλώς πως σύμφωνα με τον Νόμο 3170/2003 «Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις», άρθρο 7, παρ. 1 αλλά και από τον Κώδικα που ορίζει τις αρμοδιότητες των Καλλικρατικών Δήμων, Κεφάλαιο Γ’ «Ποιότητα Ζωής και Εύρυθμης Λειτουργίας των Πόλεων και των Οικισμών», παρ. 29, οι Δήμοι και οι Κοινότητες ορίζονται αρμόδιοι για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων που ζουν στην επικράτεια τους.
Κάθε Δήμος έχει πρωταρχικά την υποχρέωση να ενημερώνεται σχετικά με τη νομοθεσία που αφορά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και στη συνέχεια να ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με την εγκατάλειψη, τις στειρώσεις, τις κακοποιήσεις και τις δηλητηριάσεις.
3) Τους δασκάλους και καθηγητές των σχολείων να διοργανώνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια ή να αφιερώνουν κάποια διδακτική ώρα με στόχο τη βελτίωση της συμπεριφοράς των μαθητών απέναντι στα ζώα. Πολλοί φιλοζωικοί σύλλογοι έχουν αναπτύξει ένα πρόγραμμα με οπτικοακουστικό υλικό, που περιλαμβάνει ενημέρωση και σωστή πληροφόρηση, ζωγραφική, παρουσίαση των αρχών της συμπεριφοράς και της βιολογίας των ζώων, αναφορές σε τσίρκο και ζωολογικούς κήπους, παίξιμο ρόλο, βιωματικές ασκήσεις κλπ. Αυτά τα σεμινάρια μπορούν να γίνουν είτε από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, είτε από φιλόζωους εθελοντές.
Τέλος παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σε τι ενέργειες προβήκατε ή σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να αντιμετωπίσετε τα όσα καταδείχθηκαν στην παρούσα επιστολή μας. Η αναφορά σας να σταλεί (σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004 σχετικά με την υποχρέωση των Διοικητικών Αρχών να απαντούν σε αιτήματα πολιτών) στην παρακάτω διεύθυνση (ταχυδρομική ή ηλεκτρονική):
Μάριζα Χριστοδούλου
Αγίου Κωνσταντίνου 11
19005 Νέα Μάκρη Αττικής
Με εκτίμηση
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία &
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων”
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.