sfragidaTην παρέμβαση της Προέδρου του Πανελλήνιου κτηνιατρικού συλλόγου κας Τραχήλη,αναγκαστήκαμε να ζητήσουμε μετά την άκαρπη πορεία των συνομιλιών του Δήμου Χανίων με τους τοπικούς κτηνιάτρους των Χανίων και την άρνησή τους να συνεργαστούν προκειμένου να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα στείρωσης, εμβολιασμού και τραυματισμών αδέσποτων ζώων.Η στάση τους μας φαίνεται ακατανόητη καθώς και οι όροι που θέτουν.Ενώ το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε το αντίστοιχο κονδύλιο οι τοπικοί κτηνίατροι δεν υπογράφουν τη σύμβαση που θα ήταν μια ανάσα για τα φιλοζωικά σωματεία με τα πενιχρά έσοδα και τα τεράστια έξοδα.Η επιστολή κοινοποιείται σε όλους τους αρμόδιους φορείς και στην Κτηνιατρική Διεύθυνση Χανίων.

Τι λέει η επιστολή: 

Kα Πρόεδρε,

Σε πρόσφατη επιστολή σας που στείλατε στους Δήμους της χώρας κάνατε έκκληση να απευθύνονται οι Δήμοι στους έλληνες κτηνίατρους για πολλούς λόγους αλλά και λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης που διέρχεται ο κλάδος σας, απόρροια της γενικότερης κρίσης της χώρας.

Πράγματι ο Δήμος Χανίων και με την προτροπή του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας εξαιτίας της αδήριτης ανάγκης να προστατευθούν τα αδέσποτα και η πόλη, απευθύνθηκε εγγράφως με προκήρυξη διαδικτυακά στους κτηνιάτρους του νομού προκειμένου να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα στείρωσης, εμβολιασμού και τραυματισμών αδέσποτων ζώων.

Παρά τις τρεις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες και τις αντίστοιχες συνεδριάσεις που προκάλεσε ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Αμπαδιωτάκης οι ντόπιοι κτηνίατροι δεν ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Δήμου Χανίων και δεν δέχτηκαν να συμπράξουν στο πρόγραμμα.

Οι λόγοι της άρνησής τους είναι οι παρακάτω:

α. Η καθυστέρηση πληρωμής τους από τον Δήμο, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των αρμοδίων δημοτικών παραγόντων.

β. Η έλλειψη δημοτικού καταφυγίου εκ μέρους του Δήμου, παρά τις πραγματικές προσπάθειες που καταβάλλονται από τον Δήμο για τη δημιουργία και δημοτικού καταφυγίου και δημοτικού κτηνιατρείου.

γ. Η έλλειψη συνεργείου περισυλλογής του Δήμου.

δ. Ζήτησαν μάλιστα να μην συμμετάσχουν τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης στο πρόγραμμα αυτό του Δήμου τόσο στο κομμάτι της περισυλλογής όσο και της περίθαλψης.

Ας σημειωθεί δε ότι τα κονδύλια έχουν ήδη εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων – για πρώτη φορά στα χρονικά – και περιμένουν να απορροφηθούν.

Η παραπάνω απόφαση του τοπικού παρατήματος Χανίων κρίνεται από την φιλοζωική κοινότητα της πόλης το λιγότερο ακατανόητη αφού τα αδέσποτα ζώα είναι χιλιάδες και οι φιλοζωικοί σύλλογοι αιμορραγούν οικονομικά.

Τουλάχιστον ο δικός μας σύλλογος που δεν έχει καμία στήριξη από αντίστοιχο σωματείο του εξωτερικού, τα δε κονδύλια κινδυνεύουν να χαθούν.

Ευγενώς λοιπόν σας θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα και ζητάμε την παρέμβασή σας ως Προέδρου του Π.Κ.Σ. ώστε οι Χανιώτες κτηνίατροι να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του Δήμου Χανίων και να μην πάει αυτό χαμένο.

1. Mήπως δεν υπάρχει ανεργία στον κλάδο σας στα Χανιά και η έκκλησή σας προς τον Δήμο για βοήθεια των ντόπιων κτηνιάτρων είναι άνευ αντικειμένου;

2. Γιατί κρίνεται από τους συναδέλφους σας απαραίτητη η ύπαρξη δημοτικού καταφυγίου εδώ και τώρα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όταν σε μια πλειάδα πόλεων της χώρας οι δήμοι δεν έχουν καταφύγιο και παρ’ όλα αυτά οι συνάδελφοί σας εκεί συμμετέχουν στην προσπάθεια του Δήμου, και μάλιστα κρατώντας για 3 ημέρες τα εγχειρισμένα ζώα στα κτηνιατρεία τους και μετά τα αναλαμβάνουν οι εθελοντές μέχρι της αποθεραπείας τους;

Και γιατί όλα αυτά τη στιγμή που γίνονται σοβαρές προσπάθειες για πρώτη φορά από τον Δήμο Χανίων να δημιουργηθεί δημοτικό κτηνιατρείο και χώρος περίθαλψης των ζώων;

Μήπως μας τιμωρούν εδώ στα Χανιά οι κτηνίατροι και για ποιο λόγο;

amperi

Γιατί όταν τα φιλοζωικά σωματεία τους πηγαίνουν ζώα για στείρωση (ή άλλες επεμβάσεις και θεραπείες) δεν έχουν αντίρρηση οι συνάδελφοί σας να αποθεραπεύονται αυτά στα σπίτια των μελών και εθελοντών τους και την έχουν με το πρόγραμμα του Δήμου Χανίων;

Αυτή η διαφορετική τακτική που οφείλεται;

Δεν φοβούνται στις περιπτώσεις αυτές ότι τα φιλοζωικά δεν θα κάνουν καλά την δουλειά τους στην μετεγχειρητική νοσηλεία, όπως ισχυρίζονται;

Τι πρόβλημα έχουν με τα φιλοζωικά σωματεία και ζητούν τον αποκλεισμό τους από την συνεργασία του Δήμου με το έτσι θέλω παρά τις αντίθετες διατάξεις του νόμου 4039/2012;

Γιατί τα φιλοζωικά δεν μπορούν να περισυλλέγουν ζώα κατά την άποψή τους;

Τα ζώα που τους πηγαίνουμε τώρα στα κτηνιατρεία τους και τα αναλαμβάνουν επ’ αμοιβή δεν τα περισυλλέγουμε εμείς οι εθελοντές – μέλη των φιλοζωικών σωματείων;

Θεωρούν ότι όλα αυτά τα ζώα που τους πηγαίνουμε μας ανήκουν και δεν είναι αδέσποτα, τα οποία παλεύουμε να σώσουμε;

Ας μας φέρουν ένα παράδειγμα ζώου, που ανήκει σε ιδιώτη, και τους το πήγαμε για περίθαλψη εν χωρίς να το γνωρίζουν οι κτηνίατροι και χωρίς την συγκατάθεσή τους.

Αλλά ακόμη και στη περίπτωση που ο ισχυρισμός τους αυτός αληθεύει – γεγονός που το αρνούμαστε κατηγορηματικά – γιατί αρνούνται να βοηθήσουν την δημοτική αρχή και δεν βρίσκουν από κοινού κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες που θα καλύπτουν και τα συμφέροντα τους;

Γιατί θα πρέπει να χαθεί το κονδύλι που έχει ήδη εγκριθεί;

Γιατί τόση αντίδραση εκ μέρους τους;

Ελπίζουμε, ότι οι συνεχείς διακηρύξεις σας οι οποίες τονίζουν ότι οι Έλληνες κτηνίατροι βοηθούν τα αδέσποτα ζώα και τις προσπάθειες των Δήμων να μην γίνονται για λόγους επικοινωνιακούς και να συμπράξουν οι συνάδελφοί σας στα Χανιά στο πρόγραμμα του Δήμου με όσες ατέλειες και αν έχει αυτό.

Είναι επιεικώς παράλογο να διατίθενται κονδύλια από τους Δήμους για προγράμματα στειρώσεων – που στοχεύουν στην διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων – και οι Έλληνες κτηνίατροι να αρνούνται την συμμετοχή τους σε αυτά.

Ο Δήμος Χανίων έδωσε πραγματική μάχη για να εγκριθούν τα κονδύλια αυτά και η στάση των κτηνιάτρων είναι πραγματική ακατανόητη.

Ζητάμε την παρέμβασή σας ώστε να επικρατήσει η λογική. Να επικρατήσει η πραγματική αγάπη για τα αδέσποτα και το συμφέρον της πόλης και των δημοτών.

Διαφορετικά έχουμε κάθε δικαίωμα να κρίνουμε τον κλάδος σας και τα συνδικαλιστικά του όργανα για αμετροέπεια και για ασυνέπεια λόγων και πράξεων. Πράγμα που απευχόμαστε.

Αναμένοντας την απάντησή σας ευχαριστούμε,

Για τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» και την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Η Πρόεδρος

Αναστασία Μπομπολάκη