logopfpoTα προβλήματα που εντοπίστηκαν μετά την επίσκεψη μέλους της ΠΦΠΟ στο νεοσύστατο δημοτικό καταφύγιο του Δήμου Κοζάνης,επισημαίνουν με επιστολή τους προς το δήμαρχο,οι εκπρόσωποί της,προκειμένουν να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσςη των ζώων  του καταφυγίου.

Τι λέει η επιστολή

Κύριε Δήμαρχε,

Η Ομοσπονδία μας έχει ήδη προχωρήσει σε καμπάνια για την ευζωία των αδέσποτων που διαβιούν στα δημοτικά κυνοκομεία. Έτσι, στα πλαίσια αυτά αλλά και επειδή ενημερωθήκαμε από το διαδίκτυο για διάφορες άσχημες καταστάσεις στο νεοσύστατο κυνοκομείο του Δήμου σας και προκειμένου να αποκτήσουμε μια αντικειμενική άποψη περί των πραγμάτων, αναθέσαμε στο Φιλοζωικό Σύλλογο Καρδίτσας και την Πρόεδρό του και στέλεχος της Ομοσπονδίας μας κα Εύη Θάνου, την επικοινωνία μαζί σας και την επίσκεψή της στο καταφύγιο. Βεβαίως, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την καλή συνεργασία και διάθεση που επιδείξατε στην εκπρόσωπό μας. Επίσης, θα επιθυμούσαμε να τονίσουμε, ότι αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει είναι η ευζωία των προσωρινά διαμενόντων στο καταφύγιο ζώων έως τη στείρωση και την αποθεραπεία τους, αλλά και η τήρηση του νόμου όχι κατά το δοκούν. Για το λόγο αυτό και πέρα από τις προσπάθειες που καταβάλλετε θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ορισμένα πράγματα για τη βελτιωση της ζωής των αδέσποτων τόσο εντός όσο και εκτός καταφυγίου μετά την επανατοποθετησή τους.

α. Λόγω του μεγάλου κρύου που επικρατεί στον νομό σας, τα σπιτάκια που μετά την επισκεψή μας τοποθετήσατε- και είναι ένα ζήτημα το ότι είχατε τα ζώα κάτω στο βρεγμένο και κρύο τσιμέντο – θα πρέπει να ενισχυθούν είτε με κουβέρτες αν αυτό είναι πρακτικό- κάτι ανάλογο πράττει το κυνοκομείο Δήμου Ηρακλείου Κρήτης – και βέβαια πολλά εθελοντικά καταφύγια – ή με πάρα πολύ άχυρο συνεχώς ανανεούμενο, ώστε να υπάρχει στοιχειώδης προστασία από το κρύο και τα νερά ή με περισσότερα σπιτάκια (αυτό επαφίεται στη δική σας κρίση) πρακτική ή μη.

β. Ευελπιστούμε στο άμεσο χρονικό διάστημα να κατασκευαστούνε και για τα άλλα δωμάτια των σκύλων η μεγάλη σιδερένια συρταρωτή πόρτα, ώστε να αποφεύγεται το κρύο και ο αέρας μέσα σε αυτό! Επίσης, οι χώροι-κελιά των σκύλων θα πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά με νερό από τα ούρα και τις ακαθαρσίες των σκύλων ώστε να μην γίνονται εστίες μόλυνσης για τα ίδια ζώα εκεί.

γ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα ζώα, όσο διάστημα παραμένουν στο κυνοκομείο, είναι απαραίτητο θα προαυλίζονται, διότι ο εγκλεισμός και η ανελευθερία είναι εγκληματική στάση για κάθε πλάσμα ανθρώπινο ή μη και μη ηθική.

δ. Τη λειτουργία της 5μελούς επιτροπής, της οποίας τα μέλη δικαιούνται να ενημερώνονται και να συναποφασίζουν για τα πάντα, όπως στειρώσεις, επανατοποθετήσεις, ευθανασίες, υιοθεσίες, οικονομική διαχείριση και η τήρηση βέβαια της νομοθεσίας κατά γράμμα και όχι κατά το δοκούν, όπως δυστυχώς συμβαίνει σε ορισμένους Δήμους, τους οποίους και έχουμε οδηγήσει στην δικαιοσύνη.

MATIA_18

ε. Όσο όμως σωστά και να πράττει η Δημοτική Αρχή στο θέμα της διαχείρισής τους, τα αδέσποτα δεν πρόκειται ποτέ να εξαλειφθούν, αν ο Δήμος σας, τα φιλοζωικά σωματεία και κάθε αρμόδια αρχή δεν ξεκινήσουν μια εντατική προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου, συνεχή ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία, ανάδειξη της αναγκαιότητας στείρωσης των ιδιόκτητων ζώων, εκδηλώσεις και άλλες ενέργειες του Δήμου σας για την εξάλειψη των δηλητηριάσεων των ζώων, της με κάθε τρόπο θανάτωσής τους, αλλά και της παθητικής και ενεργητικής κακοποίησης των πάσης φύσεως ζώων. Ενημέρωση, παιδεία, εφαρμογή του νόμου είναι το τρίπτυχο που μας δίνει ελπίδα και προοπτική για τον περιορισμό του απεχθούς φαινομένου των αδέσποτων ζώων.

Ελπίζουμε σε κάθε δυνατή σας προσπάθεια για την καλή μεταχείριση και φροντίδα των ζώων στο κυνοκομέιο σας με τελικό στόχο την ευζωία τους και βεβαίως την υιοθεσία τους για την οποία η Δημος σας θα πρέπει να δημιουργήσει εκτενές δίκτυο υιοθεσιών, σε υπεύθυνους ιδιοκτήτες , έτσι ώστε σε βάθος χρόνου να περιοριστούν οι εγκαταλείψεις, οι ανεξέλεγκτες γεννήσεις, η κακοποίηση παθητική και ενεργητική των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων.

Ευχαριστούμε και είμαστε, όσο μπορούμε και εμείς, αφού η δράση μας είναι καθαρά σε εθελοντική βάση, στη διάθεσή σας. Στις προθέσεις μας είναι να βοηθήσουμε (εφόσον αυτό μας επιτραπεί από το ίδιο) το εθελοντικό καταφύγιο του Συλλόγου Η ΣΤΟΡΓΗ, για το οποίο θα επανέλθουμε σε άλλη φάση. Οφείλουμε όλοι μας να βοηθήσουμε τα ζώα εκεί και πρωτίστως εσείς σαν Δήμος, ανεξαρτήτως της όποιας αντιπαλότητας σας, με τη σίτιση τους σε πρώτη προτεραιότητα, τη στείρωση τους, την υπεύθυνη υιοθεσία τους σε δεύτερη φάση και την επανένταξη όσων είναι σε θέση να επανενταχθούν.

Γνωρίζουμε ότι ήδη είστε σε επαφή μαζί του και ελπίζουμε να γίνουν και από τις δύο πλευρές τα δέοντα προς όφελος των ζώων, τα οποία σε τίποτα δεν ευθύνονται για τις διαφωνίες ή κακές πρακτικές των ανθρώπων.

Με εκτίμηση

Για την

Πανελλαδική Φιλοζωϊκή και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία & την

Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

H Πρόεδρος                            Η Αντιπρόεδρος          Η Γραμματέας

Αναστασία Μπομπολάκη Μάριζα Χριστοδούλου Μαρία Χουστουλάκη

Η Πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Καρδίτσας

Εύη Θάνου