argyrakiΤην αντίδραση της Διεπιστημονικής ομάδας Πανεπιστημιακών που στηρίζουν την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία προκάλεσε ο λάθος χειρισμός αλλά και η απαράδεκτη συμπεριφορά του αστυνομικού τμήματος Καστελίου.Σε επιστολή τους στις εισαγγελικές Αρχές του Νομού Χανίων την οποία κοινοποιούν στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και τους αστυνομικούς διευθυντές της Κρήτης με την οποία αναμένουν τις δικές τους ενέργειες προς αποκατάσταση αυτού του φαινομένου με μια σειρά επιχειρημάτων που τα παραθέτουν στην επιστολή:

“Με έκπληξη και λύπη πληροφορηθήκαμε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο ξενοδοχείο ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ στην τουριστική περιοχή Αμυγδαλοκεφαλίου Νομού Χανίων με αντικείμενο ένα βαριά κακοποιημένο και στη συνέχεια εξαφανισμένο ζώου , η συμπεριφορά των ιδιοκτητών του προς το οποίο για άλλη μια φορά εξέθεσε και υποβίβασε τα ήθη της χώρας μας.

Πέραν τούτου όμως, μας εξέπληξε και μας θορύβησε η συμπεριφορά του τοπικού αστυνομικού τμήματος.

Μας υπενθύμισε εποχές εξαιρετικά καταπιεστικές του πολίτη και μάλιστα προς την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας, προσωπικότητα διακεκριμένη στην σύγχρονη πολιτική ζωή της επικρατείας, όσο και στο εξωτερικό, για την ακτιβιστική της δράση.

Ο τρόπος συμπεριφοράς των αρμοδίων οργάνων ,όσο και τα απίστευτα αργά αντανακλαστικά τους, μας πείθουν πως αντιμετωπίζουμε μία σαφή περίπτωση παράβασης καθήκοντος και αμέλεια τέλεσης του νόμου, με αποτέλεσμα την βίαιη προσβολή της νοημοσύνης μας ,ως πανεπιστημιακών και ως ακτιβιστών.

Βεβαίως ήδη συζητήσαμε το ζήτημα με αρμόδιους Ευρωβουλευτές μας και ετοιμάζουμε μία αναφορά προς το γραφείο του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος του κ. Ποτόκνικ, με τον οποίο έχουμε από μακρά, στενή συνεργασία.

Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες προς αποκατάσταση αυτού του φαινομένου ήτοι <<Ύβρεις>> προς ετερογενείς προστατευόμενους οργανισμούς (ζώα) , αλλά και προς υπεύθυνους ανθρώπους που αποφάσισαν να τα υπερασπισθούν σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα του τρέχοντος νόμου, αλλά και των ευρωπαϊκών κοινοτικών οδηγιών.

Η συμβολή σας θα είναι καίρια αποφασιστική, ώστε η περίφημη <<Κρητική Λεβεντιά>> να μην καταλήγει σε επιτακτική συμπεριφορά προς πολίτες και κακοποίηση για τα ανήμπορα ζώα.

Επιτρέψτε επίσης να σας ενημερώσω για τα παρακάτω:

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, με Πρόεδρο την κα Αναστασία Μπομπολάκη ετοιμάζει για το ερχόμενο φθινόπωρο Ημερίδα με την Ένωση Εισαγγελικών Λειτουργών και σε συνεργασία με τον Πρόεδρό της, Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Εμμανουήλ Ρούσσο Παπαδάκη.

Εκεί πρόκειται να τεθεί και το θέμα της αγαστής συλλειτουργίας Εισαγγελικών Λειτουργών και Διωκτικών Αρχών, έχουμε δε ήδη ζητήσει να λάβει μέρος και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Σε συζήτηση με τον κ. Παπαδάκη για την ως άνω υπόθεση καταλήξαμε πως αποτελεί δείγμα παραπλάνησης και κακοδιαχείρισης της εφαρμογής του νόμου και των δικονομικών διατάξεων.

Γιατί εν κατακλείδι οι διωκτικές αρχές οφείλουν με το παράδειγμά τους να δίνουν γραμμή στις τοπικές κοινωνίες προς την καλύτερη και το δυνατόν ευρωπαικότερη συμπεριφορά ως προς τα πολιτισμικά εγχώρια αντανακλαστικά.”

Μετά τιμής

Ειλικρινώς υμετέρα

Ρεγγίνα Αργυράκη

Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Συντονίστρια της Διεπιστημονικής ομάδας Πανεπιστημιακών που στηρίζουν την

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία