H IΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Κύριε Διευθυντά,

xnΑναφερόμαστε στην επιστολή των κατοίκων της όμορφης Κάινας , στο φύλλο της εφημερίδας σας με ημερομηνία , 08.04.2009.

« Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία», λέει ο ποιητής μας Ανδρέας Κάλβος, και τολμώ – στη συγκεκριμένη περίπτωση – σημαίνει, βάζω την υπογραφή μου σε ένα άρθρο ,όταν μάλιστα αυτό κάθε άλλο παρά γενικό είναι. Εσείς βέβαια και ο συντάκτης της επιστολής προτιμήσατε την ανωνυμία.

Την ζωή πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με χιούμορ, γι’ αυτό σας ενημερώνουμε ότι κα Λουκά, ονομάζεται η γνωστή θρησκόληπτη, τηλεοπτική κυρία. .

Η κυρία ,της οποίας το όνομα συγχέετε, ονομάζεται κα Λίντα Λούκας, είναι αγγλίδα, και κάτοικος εδώ και 27 χρόνια του νομού μας και τελευταία της Κάινας . Είναι και αυτή ΚΑΤΟΙΚΟΣ της Κάινας .

Επιτρέψτε μας να χρησιμοποιήσουμε και εμείς – όπως και εσείς στην επιστολή σας – τον τίτλο μιας κλασσικής πλέον ταινίας, της ταινίας , «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ»

Δυστυχώς, φίλοι κάτοικοι της Κάινας , άθελά σας αποκαλύπτετε τον πραγματικό λόγο ,που δεν θέλετε το καταφύγιο ζώων στην περιοχή σας όταν αναφέρεστε στην ιστορικότητα της Κάινας ,την οποία κανείς δεν αμφισβητεί. Όμως ο αμέσως επόμενος συνειρμός- ,που ο κάθε λογικός άνθρωπος κάνει – είναι ότι , η ιστορική και πολιτισμένη Κάινα δεν μπορεί να φιλοξενεί στο χώρο της 150 «κοπρόσκυλα» . Γιατί ο σεβασμός στα δικαιώματα των ζώων – που εμείς οι άνθρωποι ευθυνόμαστε αποκλειστικά για τις αδέσποτες συνθήκες ζωής τους – φαίνεται ότι δεν είναι στοιχείο πολιτισμού, δεν αρμόζει στην ιστορική Κάινα και την προσβάλλει.

Αυτή είναι η αντίληψή σας ,για την οποία δεν θα έπρεπε να αισθάνεστε και τόσο υπερήφανοι.

«Το μεγαλείο ενός έθνους και η πρόοδος στις ηθικές αξίες κρίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα.», λέει ο μεγάλος ουμανιστής Γκάντι.

Για όσα ειρωνικά αναφέρεστε πιο κάτω για τις χιλιομετρικές αποστάσεις, τις οσμές, κλπ., μην κουράζεστε πολύ.

Απευθυνθείτε στον Δήμαρχο Βάμου και ζητείστε να δείτε την έκθεση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, την οποία είχε την καλοσύνη να δώσει και σε μας , και θα πάρετε απάντηση σε όλα τα ερωτήματά σας.

Η έκθεση λοιπόν των αρμοδίων, δυστυχώς για σας, σας διαψεύδει ΑΠΟΣΤΟΜΩΤΙΚΑ. Και κάτι ακόμη από την επιστολή σας , αν ο χώρος δεν ήταν περιφραγμένος από παντού, δεν θα υπήρχε ούτε κουνούπι εκεί μέσα, όχι 150 σκυλάκια.

Χρειάζεται πολύ μυαλό για να το αντιληφθεί αυτό κάποιος;

Σας παραθέτουμε παρακάτω- αυτούσια – την έκθεση που συνέταξε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής, επί της αιτήσεως και των παραπόνων του Δήμου Βάμου για το συγκεκριμένο καταφύγιο ζώων συντροφιάς.

Όσο για την ερώτησή σας «ποιοι κτηνίατροι και σε ποιο χώρο στείρωσαν τα ζώα».

Απαντάμε λοιπόν σε αυτούς / αυτές, που σας υπέδειξαν να θέσετε αυτό το εξειδικευμένο ερώτημα. Και λέμε.

Τα ζώα τα στείρωσαν κτηνίατροι – ποιοι άλλοι θα μπορούσαν να τα στειρώσουν ; -και σε χώρους όπου στειρώνονται τα ζώα, και όχι βέβαια στο καταφύγιο της κ. Λούκας

Ίσως άλλοι να έχουν τους λόγους τους. Εσείς τι λόγο έχετε να ανησυχείτε; Αν πάντως όντως ενδιαφέρεστε αν στειρώθηκαν καλά , είναι μια χαρά. Επισκεφθείτε το καταφύγιο για να το διαπιστώσετε με τα μάτια σας.

Η φιλοζωία , αγαπητοί φίλοι , είναι έξω από συντεχνιακά και άλλου είδους συμφέροντα, απαντάμε εμείς.

Όσον αφορά στις πληροφορίες που σας έδωσαν για το site του συλλόγου μας, θα έπρεπε πρώτα να φροντίζατε να τις τεκμηριώστε για να μην εκτίθεστε. Διότι site δεν έχει ο σύλλογός μας.

Δυστυχώς ούτε αυτοί ούτε εσείς ,που μας ψέγετε ότι δεν ήλθαμε στο χωριό να σας ενημερώσουμε ,δεν γνωρίζετε την επιστολή του Συλλόγου μας, με ημερομηνία 15.07.08, που στείλαμε στον Δήμαρχο Βάμου, αφού πρώτα τον επισκεφθήκαμε στο δημαρχείο και μιλήσαμε μαζί του.

Και ακολουθήσαμε το δρομολόγιο που μας προτείνετε – και σας ευχαριστούμε για τον κόπο που κάνετε να μας πείτε πως θα έλθουμε στο χωριό σας. Αλλά δεν χρειαζόταν. Ξέρετε έχουμε έλθει πολλές φορές στο Βάμο και στην Κάινα – πηγαίνοντας να βοηθήσουμε στο καταφύγιο – και έχουμε πιεί αρκετές φορές καφεδάκι στο καφενεδάκι της πλατείας, του κ. Σταυρουλάκη , αλλά και στις όμορφες ταβέρνες του Βάμου, στα καφενεία του, στο λαογραφικό του μουσείο κλπ.

Αναφέρουμε λοιπόν απόσπασμα της επιστολή μας προς τον κ. Δήμαρχο.

« Ελπίζουμε η πρόταση που σας κάναμε για μια πολιτισμένη, φιλική και αξιοπρεπή συζήτηση και από τις δύο πλευρές, με τους κατοίκους της περιοχής όπου φιλοξενούνται τα ζώα – τα οποία δεν ευθύνονται για τα λάθη των ανθρώπων – να γίνει αποδεκτή και ζητάμε γι’ αυτό και την προσωπική σας παρέμβαση. Ελπίζουμε επίσης να αναγνωρίσατε κατά την διάρκεια της συζήτησής μας, τις καλές προθέσεις, την διαλλακτικότητά μας και τη πεποίθησή μας ,ότι με τον διάλογο μπορούν να λυθούν τα προβλήματα και όχι με τις απειλές και τα «κουμπούρια».

Επίσης σε τηλεφωνική και μεγάλης διάρκειας επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Σταυρουλάκη, νομίζουμε δημοτικό σύμβουλο,από την Κάινα, επίμονα ζητήσαμε μια συνάντηση με τους κατοίκους της περιοχής στην πλατεία του χωριού ,αλλά μάταια.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο εκτίθεστε με όλα αυτά εν γένει , που ισχυρίζεστε, αλλά και πόσο συνεπείς είμαστε εμείς σε αυτά ,που διακηρύσσουμε ;

Στα περί πολιτισμένων ξένων και απολίτιστων Ελλήνων, σχόλιά σας.

Συμβαίνει να μην είμαστε ρατσιστές ούτε σωβινιστές και να μπορούμε να εκτιμάμε τα θετικά ενός λαού , όπως και να αποδοκιμάζουμε τα αρνητικά του. Όπως επίσης έχουμε την κριτική σκέψη, να εκτιμούμε τα θετικά της Πατρίδας μας και να επικρίνουμε τα αρνητικά της.

Εσείς ;

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι έχετε μια περίεργη αντίληψη για το τι είναι φύση. Ξέρετε , στην φύση , εκτός από την χλωρίδα για την οποία δείχνετε – υποκριτικά επιτρέψτε μας να πούμε – ότι αγωνιάτε ( είναι γνωστή η καταστροφή, που ο άνθρωπος επέφερε στην φύση ), στη φύση λοιπόν, εκτός από την χλωρίδα υπάρχει και η πανίδα.

Και τα περιττώματα των ζώων δεν είναι ούτε βιομηχανικά , ούτε χημικά ,ούτε πυρηνικά απόβλητα για να καταστρέφουν την χλωρίδα. Μην αγωνιάτε λοιπόν.

Επίσης τα ήμερα και άγρια ζώα της περιοχής σας, είναι και αυτά μέρος της φύσης και δεν ενοχλούνται από την ηχορύπανση (;) των σκύλων. Ο πολιτισμός σας άραγε θεωρεί ηχορύπανση ,τον φυσικό τρόπο που εκφράζονται τα ζώα ;

Εκτός βέβαια αν φοβάστε ότι θα φύγουν τα λαγουδάκια της περιοχής και τι θα έχετε να κυνηγήσετε το φθινόπωρο, παρ’ όλο που ανησυχείτε για την διατάραξη της βιοποικιλότητας του οικοσυστήματος ;

Όσον αφορά στην προτροπή σας για το Google:

Aπλά γράψτε στο Google, «νόμος 3170/2003» και διαβάστε τις υποχρεώσεις και των πολιτών και βεβαίως των Δήμων απέναντι στα ζώα συντροφιάς.

Γράψτε στο Google , την λέξη παραγωγικά ζώα ή ιπποειδή και δείτε τί υποχρεώσεις έχετε απέναντι και σε αυτά τα ζώα και συγκρίνετε τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης , που επιφυλάσσετε και στα κατοικίδιά σας και στα παραγωγικά σας ζώα και στα ιπποειδή σας.

Επειδή δε έρχεται το Πάσχα, αναρωτηθείτε, αν συμπίπτει με τις ευαισθησίες σας και την οικολογική σας (;) συνείδηση ,η επιθανάτια αγωνία και ο πόνος ,που υποβάλλετε τα ζώα σας κατά την στιγμή της σφαγής τους.

Τελειώνοντας επιτρέψτε μου επειδή κάνατε τον κόπο και την τιμή να αναφερθείτε, έστω και αρνητικά , στο πρόσωπό μου να σας πω δύο λόγια.

Επειδή προφανώς κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια, δυσκολεύεστε να καταλάβετε, ότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι, που εργάζονται όχι για το δικό τους συμφέρον, αλλά είναι εθελοντές , με προσωπικές και όχι μόνο αυτοθυσίες, για τα διάφορα προβλήματα του τόπου μας.

Προφανώς δυσκολεύεστε να κατανοήσετε , ότι υπάρχουν άτομα που δεν τα ενδιαφέρει η προσωπική προβολή.

Η προσωπική προβολή έχει και ένα στόχο. Δηλαδή θες να προβληθείς για να αποκομίσεις οφέλη, είτε επαγγελματικά είτε κοινωνικά.

Δυστυχώς πάλι για σας , αγαπητέ μου φίλε, η υπογράφουσα είναι συνταξιούχος και δεν πρόκειται επίσης να κατεβεί υποψήφια πουθενά, για να χρειάζεται προβολή.

Ούτε θα μπω στον κόπο να αναφερθώ στην κοινωνική και πολιτική δράση μου γιατί δεν με ενδιαφέρει να πείσω κανέναν.

Απλά σαν ενεργός, υπεύθυνος και σκεπτόμενος πολίτης αυτής της χώρας, προτίμησα ακόμη και τώρα ,που συνταξιοδοτήθηκα ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΘΟΜΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ του σπιτιού μου και «περί άλλων να τυρβάζω», αλλά να διαθέτω τις όποιες δυνάμεις και γνώσεις μου, ανιδιοτελώς – και ας δυσκολεύεστε τόσο να το πιστέψετε, γιατί προφανώς ο εθελοντισμός είναι έξω από τις αντιλήψεις σας – στην υπηρεσία των προβλημάτων της χώρας μας.

Και ο σεβασμός στην φύση, χλωρίδα και πανίδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα – όχι μόνο της χώρας μας αλλά και παγκόσμια.

Θα θέλαμε σαν σύλλογος να δώσουμε συγχαρητήρια στους ανθρώπους της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Χανίων, που έδειξαν το άλλο πρόσωπο των δημοσίων υπηρεσιών.

Όχι αυτό της γραφειοκρατίας και της τυπολατρίας , αλλά αυτό των ανθρώπων ,που βλέπουν την ουσία κάθε φορά, που αγνοούν τις πιέσεις και είναι αντικειμενικοί.

Σαν σύλλογος τονίζουμε, ότι όπως στηρίζουμε την κ. Λούκας και το καταφύγιό της , κατά τον ίδιο τρόπο στηρίξαμε, στηρίζουμε και θα στηρίζουμε την προσπάθεια του καθένα που θέλει ,αφιλοκερδώς, να συμβάλλει στην κατάργηση αυτής της τόσο μελανής σελίδας στην σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, που προσβάλλει τις αξίες του ουμανισμού και τον πολιτισμό μας..

Φιλικά

Για το Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων

«Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ»

Μπομπολάκη Αναστασία

Νομικός και Καθηγήτρια Γαλλικών