xrysΠραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου συνάντηση με την Αντεισαγγελέα του Εφετείου Κρήτης κα Ε. Χρυσογιάννη για το καταφύγιο ζώων στην Κάινα .
Στην συνάντηση , που έγινε μετά από πρόταση της Δημοτικής Συμβούλου Δήμου Αποκόρωνα κας Ε. Τερεζάκη και υποστηρίχτηκε από τον Σύλλογο και την Ομοσπονδία μας, συμμετείχαν εκτός της κας Τερεζάκη, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αποκόρωνα, η κυρία Λίντα Λουκας και η υπογράφουσα.

Αναλύθηκε από τις διάφορες πλευρές η κατάσταση και το θέμα που έχει δημιουργηθεί.
Η Εισαγγελέας εξήρε μετ επιτάσεως και προς επίρρωσιν όλων την προσπάθεια της αλλοδαπής κας Λούκας και την ευχαρίστησε, που μέσα σε τόσες αντιξοότητες και αρνητικό κλίμα προσπαθεί να βοηθήσει τα ζώα της χώρας μας.
Δέχτηκε ότι υπάρχουν αδυναμίες , όπως και σε κάθε εθελοντική προσπάθεια , αλλά τόνισε ,οτι οφείλει ο Δήμος να στηρίξει την προσπάθεια και όχι να την δαιμονοποιει , εφόσον μέχρι σήμερα ο ίδιος δεν έχει πράξει κάτι για τα αδέσποτα, ως οφείλει εκ του νόμου.

ALL TOGETHER

Τόνισε ιδιαίτερα , ότι η έλλειψη έργου εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η βασική αιτία της έντασης που έχει δημιουργηθεί, καθώς και η ελλειμματική κουλτούρα μας απέναντι στα άλλα πλάσματα της φύσης.
Χαρακτηριστικά είπε, ότι όλοι μας ισχυριζόμαστε οτι αγαπάμε τα ζώα αλλά όταν τα ζώα είναι μακριά από το σπίτι μας.
Ζήτησε να ενημερωθεί απο τον Αντιδήμαρχο τι έχει κάνει ή τι πρόγραμμα έχει ο Δήμος για τα ζώα της περιοχής του, όπως έχει υποχρέωση, αλλά σχέδιο και προτάσεις δεν υπήρχαν, παρά μόνο η εμμονή να φύγουν τα ζώα από την Κάινα.

Επέμεινε στην αναγκαιότητα να εξηγήσει ο Δήμος στους δημότες του ποιες είναι οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις ολων και για όλα τα ζώα – κουνέλια, κότες, πρόβατα κλπ , ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να δούμε πρώτα τι κάνουν αρχές γι αυτό τον τόπο και μετά οι άλλοι.

Στην πρόταση , η οποία πλειοψήφησε στο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή να πάνε τα ζώα σε
άλλο καταφύγιο ή στο εξωτερικό όλα μαζί (?) τόνισε , ότι αυτή είναι ανέφικτη, ανεδαφική και αντίκειται στον νόμο. , όπως εξάλλου και εμείς έχουμε κατ επανάληψη πει.

Συμφώνησε στην πρόταση της δημοτικής συμβούλου κας Τερεζάκη, την οποία βέβαια και εμείς βρίσκουμε υλοποιήσιμη και ρεαλιστική.
Να παραχωρηθεί ένας εργάτης καθαριότητας για το καταφύγιο από τον Δήμο, να σημανθούν όλα τα ζώα, να μην ξαναμπεί άλλο ζώο μέσα στο καταφύγιο- γεγονός που θα ελέγχεται φυσικά- έτσι ώστε μέσω των υιοθεσιών στο εξωτερικό με τα φιλοζωικά που συνεργάζεται η κα Λούκας να υιοθετηθούν τα ζώα σε διάστημα το πολύ δύο ετών και μετά το καταφύγιο να κλείσει, όπως επιθυμεί και συμφωνεί βεβαίως και η κα Λούκας.

Επιπροσθέτως να συνεργαστούν ο Δήμος, η κα Λούκας και η Ομοσπονδία μας ,ώστε να προσδιοριστούν οι παράμετροι υλοποίησης αυτής της πρότασης.
Ταυτόχρονα επισημάνθηκε από την κα Εισαγγελέα η αναγκαιότητα και η υποχρέωση του Δήμου να προχωρήσει και να εξαγγείλει άμεσα δράσεις , όχι κατ ανάγκη πολυέξοδες, για τα ζώα της περιοχής.

Ο κ. Αντιδήμαρχος και προς τιμήν του αποδέχτηκε τα παραπάνω και την πρόταση της Εισαγγελέως και ημών και αναμένεται ελπίζουμε η συνάντηση των φορέων ώστε με σύνεση, διάλογο και πράξεις να οδηγηθούμε πολιτισμένα σε ρεαλιστικές λύσεις υπέρ ανθρώπων και ζώων.

Αναστασία Μπομπολάκη
Πρόεδρος της
Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και του
Φ.Σ. Χανίων Η Προστασία των Ζώων