Με μια συγκλονιστική υπόθεση ήλθε αντιμέτωπος ο σύλλογός  και η ομοσπονδία μας το τελευταίο διάστημα .
Μετά από  πολλές δεκαετίες οι γείτονες του -ηλικιωμένου σήμερα- εγκληματία αποφάσισαν να ανοίξουν το στόμα τους και να καταγγείλουν τόσο σε μας, όσο και στην αστυνομία γεγονότα και καταστάσεις , που αδυνατεί ακόμη και τώρα να το πιστέψει ο νους μας . 
Οι μαρτυρίες μιλούν για  εκατοντάδες σκύλους στην διάρκεια της ζωής του υπάνθρωπου αυτού , που βρήκαν τραγικό θάνατο κρεμασμένα σε δέντρα.
Για πολλά χρόνια άκουγαν τις κραυγές των ζώων τα οποία επιπλέον τα χτυπούσε ανελέητα .
Συγκλονίζει η μαρτυρία του γιου του, ότι από μικρό τον έπαιρνε μαζί του ο πατέρας του και τον μάθαινε πως να τα κρεμάει .
Σε χώρο  απρόσιτο μπορέσαμε  και  εντοπίσαμε  σκελετούς και οστά σκύλων .
Τα ζώα είναι άγνωστο όλα αυτά τα χρόνια πως τα προμηθεύονταν, αφού τα κρεμασμένα τα αντικαθιστούσε με άλλα,πιθανολογούμε όμως ότι δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο λόγω των εκατοντάδων αδέσποτων που κυκλοφορούν στην πόλη.
Ακόμη και πολύ πρόσφατα , οι υπηρεσίες που επιλήφθηκαν  των καταγγελιών, έβλεπαν ζώα , τα οποία δεν υπήρχαν στον προηγούμενο έλεγχό τους .
Πριν λίγες μέρες υποβάλαμε αίτημα στην Εισαγγελία Χανίων για την αφαίρεση των δύο ζώων, που είχε το τελευταίο διάστημα εκ των οποίων το ένα δεν υπήρχε στον προηγούμενο έλεγχο, ενώ  έλειπε ένα μικρόσωμο σκυλί το οποίο υπήρχε κατά τον τελευταίο έλεγχο.
Η Εισαγγελία ανταποκρίθηκε ακαριαία και αυθημερόν και έτσι χθες παρουσία της αστυνομίας  αφαιρέσαμε τα δυο τελευταία ζώα , πριν έχουν την μοίρα των προηγούμενων.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι στην οικογένεια υπήρχε αποδεδειγμένη  ενδοοικογενειακή βία και πλέον εγκληματολογικά  είναι διαπιστωμένο , ότι οι άνθρωποι – ενήλικες και παιδιά- που κακοποιούν ζώα θα κακοποιήσουν σε συντριπτικό ποσοστό και ανθρώπους.
Έκπληξη μας προκάλεσε το γεγονός , ότι μολονότι από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα , συγκεκριμένος αστυνομικός ,πήγε δύο φορές στον χώρο του , όπου το λιγότερο διαπίστωσε τις άθλιες συνθήκες  που ζούσαν τα ζώα , δεν προχώρησε στην σύλληψη του δράστη ούτε επέβαλε διοικητικό πρόστιμο παρά του έκανε συστάσεις και του ζήτησε να σημάνει τα ζώα και να προσκομίσει τα βιβλιάρια.
Αντίθετα ο  ίδιος αστυνομικός  έχει εξελιχθεί σε διώκτη των φιλόζωων πάρα πολλές φορές και τελευταία επέδειξε όλη του την αυστηρότητα , με κινήσεις που δε συνάδουν με την ιδιότητά του, ασκώντας βία- όπως δείχνει η κάμερα που τον κατέγραψε- κατά συγγενούς, κατάκοιτης μετά από σοβαρή εγχείριση, φιλόζωης γυναίκας με ανεκτίμητο έργο για πάρα πολλά χρόνια για τα αδέσποτα και την πόλη μας.
Στον υπάνθρωπο αυτό που κρεμούσε συνέχεια ζώα υπεδείχθη , ότι  απαγορεύεται να ξαναπάρει ζώο στο σπίτι του και στο χωράφι του και ότι θα βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο.
Κατά την  επιβίβαση των δύο σκύλων στο αυτοκίνητό μας  ένα ακόμη γεγονός μας συγκλόνισε και θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας.
Το ένα σκυλάκι που είχε περισσότερο καιρό στην κατοχή του και ήταν  εξαιρετικά φοβισμένο, δεν μας άφηνε να το βάλουμε στο αυτοκίνητο και στα ματάκια του ήταν ζωγραφισμένος ο απόλυτος τρόμος.
Τότε ο “άνθρωπος” αυτός  έκανε ασυνείδητα την κίνηση που τόσο καλά ήξερε να κάνει.
Σήκωσε το λουρί του σκύλου ψηλά και το σκυλί κρεμόταν με την αναπνοή του να κόβεται.
Ήταν εφιαλτικό .
Γράφουμε αυτά τα λίγα λόγια στην μνήμη των τόσων αδικοχαμένων και αθώων ζώων.
Φιλοζωικός σύλλογος Χανίων “η προστασία των ζώων”
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Θεωρούμε απαραίτητο να κάνουμε την παρακάτω διευκρίνιση:

Όταν έγινε αντιληπτό το γεγονός απο την καταγγέλλουσα πριν λίγο καιρό είχε το θάρρος και την δύναμη να καταγγείλει αμέσως και αρμοδίως την απίστευτη αυτή ιστορία , κάτι που δεν έκαναν όλα αυτά τα χρόνια άλλοι περίοικοι .
Γιατί είμαστε πεπεισμένοι , ότι ένα τέτοιο έγκλημα που εξελισσόταν για τόσα πολλά χρόνια , όσο και καλυμμένα κι αν γινόταν , δεν μπορούσε να μείνει κρυφό.
Είναι εξάλλου γνωστό , ότι στην ελληνική κοινωνία η κακοποίηση των ζώων έχει λάβει χαρακτηριστικά παθογένειας και επιπλέον επικρατεί η ομερτά .
Πολλοί γνωρίζουν και δεν μιλούν , προτιμούν δε να γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα παρά να πράξουν το αυτονόητο και αυτό που επιβάλλει η στοιχειώδης ηθική μας.

Αξίζουν πολλά μπράβο στην γυναίκα και σε όσους άλλους που με την μαρτυρία τους έβαλαν ένα τέλος στο μαρτύριο των ζώων..
Ας την μιμηθούμε.