Dogs-Faidra13Μυστηριωδώς εξαφανίστηκαν στις 11/1/13 τα αδέσποτα που διαβιούσαν στον περιβάλλοντα χώρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας στις Βούτες Ηρακλείου τα οποία ήταν εμβολιαμένα,στειρωμένα και καθόλου επιθετικά.Στην επιστολή της ΠΦΠΟ προς το διευθυντή του ιδρύματος κο Φωτάκη επισημαίνονται:

“Aξιότιμε κ. Διευθυντά

Έχουμε την τιμή να επικοινωνήσουμε μαζί σας καθώς πληροφορηθήκαμε σχετικά με την απομάκρυνση-εξαφάνιση σκυλιών στις 11/1/2013 που διαβιούσαν στο χώρο του ΙΤΕ επί μήνες και ήταν στειρωμένα, εμβολιασμένα και φροντισμένα. Οι πληροφορίες της απομάκρυνσης τους έχουν αναστατώσει όχι μόνο τον ευρύτερο φιλοζωικό κόσμο αλλά και πολλούς Πανεπιστημιακούς άλλων ΑΕΙ, προκαλώντας ομολογουμένως αλγεινή εντύπωση.

Είναι αλήθεια πως θεωρούσαμε την προσωπική σας ενδοπανεπιστημιακή φιλοζωική δράση ολωσδιόλου αξιοσημείωτη – για τα Ελληνικά τουλάχιστον δεδομένα – καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι φιλοζωικές διευθετήσεις ενός Ηγέτη επιστημονικού Ιδρύματος στα όρια του campus είναι βεβαίως αναμενόμενες. Και η δράση σας συνάδει εξαιρετικά με το γνωστικό σας πεδίο, στην παράμετρο της περιβαλλοντικής προστασίας.

Dogs-BlackBeutyA

Παρόμοιες πρακτικές με προγράμματα στειρώσεων και σίτισης αδέσποτων, χρεωμένων ανά Σχολές, υπάρχουν και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπό την εποπτεία της Κτηνιατρικής Σχολής και λειτουργούν εξαιρετικά εδώ και πολλά χρόνια.

Είναι γι’ αυτό που μας προκάλεσε έκπληξη και σόκ η αντίδραση των συγκεκριμένων μελών της κοινωνίας και θεωρούμε πως τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να είναι, αν μη τι άλλο, δακτυλοδεικτούμενες, αφού ουδόλως αρμόζουν σε σύγχρονους Ευρωπαίους Πανεπιστημιακούς Δασκάλους, αλλά επαναφέρουν έναν ήδη λησμονημένο αφόρητο επαρχιωτισμό.

Ελπίζουμε να επιληφθείτε, ώστε τα λυπηρά αυτά φαινόμενα να πάψουν να αμαυρώνουν το πανεπιστημιακό προφίλ εκτός Ελλάδος και να μην εμποδίσουν ούτε στο ελάχιστο την δική σας καθ’ όλα αξιέπαινη στάση. Τελικά, εάν κανείς έπρεπε να αιτιάται κάποιον, δεν είναι τα δύστυχα εγκαταλελειμμένα ζώα, αλλά τις αρμόδιες διωκτικές αρχές που δεν εφαρμόζουν τις ανάλογες ποινές για εγκατάλειψη, σύμφωνα με τις σαφείς και αυστηρές οδηγίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ

Κατόπιν τούτων παρακαλούμε όπως φροντίσετε για την ενημέρωση μας περί του που ευρίσκονται τα συγκεκριμένα ζώα, προκειμένου να επιληφθούμε της επιστροφής τους στον χώρο αλλά και της υιοθεσίας τους.

Παραμένουμε στην διαθεσή σας για κάθε βοήθεια ή πληροφορία και παρακαλούμε για την κοινοποίηση της επιστολής μας σε όλη την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

Μετά τιμής

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Για την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 110 Φιλοζωικών Σωματείων

Η Πρόεδρος

Αναστασία Μπομπολάκη

Νομικός

Η Συντονίστρια της Διεπιστημονικής Υποστηρικτικής Ομάδας Πανεπιστημιακών

Ρεγγίνα Αργυράκη

Καθηγήτρια Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης